BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Sorsdöntő lehet a gyorsjelentési szezon: a tét a hatezer pontos S&P 500 – a Fedre alig figyelnek a befektetők

Ha jól sikerül a most éppen magasabb fokozatra kapcsoló gyorsjelentési szezon, akkor akár hatezer pontig is menetelhet az S&P 500. A részvénypiaci futam nyertesei a tech gigászok és a bankok lehetnek, a Fed kamatpályája viszont alig érdekli a befektetőket.

Az utolsó negyedévben is folytatja majd idén mutatott töretlen menetelését az amerikai részvénypiac, az S&P 500 pedig hajszálnyi közelségbe kerülhet a bűvös hatezer pontos lélektani határhoz is – derült ki a Bloomberg Markets Live Pulse felmérésének legfrissebb felvonásából, amelyet október 14–18. között folytattak le 411 piaci szereplő, elemző és befektető részvételével.

Wall Street Revives Big-To-Small Trade On Fed Bets, s&p, tőzsde, részvény, rali,
Tovább futhat a részvénypiac szekere Amerikában / Fotó: Getty Images

Erős gyorsjelentési szezon jön az amerikai részvények körében

A válaszadók háromnegyede szerint az amerikai piac legnagyobb cégei összességében erős negyedévről számolnak majd be a következő hetekben, ennek pedig egyértelműen indexfelhajtó hatása lesz a szakértők szerint. 

Az amerikai gyorsjelentési szezon ugyan már az elmúlt hetekben elkezdődött, a fontosabb cégek közül egyelőre szinte csak a nagybankok tették közzé eredményeiket: a Goldmantől a Morgan Stanley-ig mindegyik pénzügyi óriás magasabb profitot ért el, mint azt az elemzők előzetesen várták. 

A már szintén jelentő kisebb vállalatok hasonlóan sikeres negyeden vannak egyébként túl, 76 százalékuk múlta felül a várakozásokat. Az S&P 500 cégei közül körülbelül száz teszi közzé 

a mostani héten a negyedéves számait, köztük a Tesla és az IBM is, mindkét cég szerda késő éjszaka 

tartja befektetői konferenciahívását.

A válaszadók többsége szerint az eredményközlések legújabb fordulóját követően ismét a nagy technológiai hetes tagjai kerülhetnek majd a tőzsdei rali élvonalába: a Magnificent Sevenként is ismert csoport (Apple, Microsoft, Alphabet, Amazon, Nvidia, Tesla, Meta) hajtotta ugyan az amerikai piac futamát az év első felében, szédületes felértékelődésük a harmadik negyedévben kicsit megtorpant, ebben az időszakban a kisrészvények, a banki papírok és a közműcégek papírjai is relatíve felülteljesítették őket a Fed kamatvágása miatt – ez a felállás azonban most ismét visszájára fordulhat a felmérésben részt vevők szerint.

 

Anastasia Amoroso, az iCapital vezető befektetési stratégája a Bloombergnek kiemelte:

A nagy tech hetes az utolsó negyedévben beérheti a többi szektorát az indexnek, az októberi 0,9 százalékos mínuszuk így jó beszállási lehetőséget jelenthet a bevállalós befektetőknek.

Már amennyiben az S&P 500-ra való fogadást lehet izgalmas tétnek nevezni: az index az idén 47-szer zárt rekordértéken, legutóbb múlt héten – kétszer.

Választás, Fed, gyorsjelentések – de nem ebben a sorrendben

A Bloomberg felmérésének válaszadói szerint a piacok idei hajráját három tényező határozza majd meg legnagyobb mértékben:

  • 45 százalékuk szerint a gyorsjelentési szezon lesz a legfontosabb piacmozgató erő, 
  • 39 százalékuk a november 5-i elnökválasztástól várja a futam sorsának eldöntését,
  • és csak 16 százalékuk szerint legfontosabb a Fed kamatpályájának konkrét alakulása.

A tech rali újraéledését váró résztvevők elsősorban az Nvidia, az MI-robbanás legnagyobb nyertesének számaira kíváncsiak. Jensen Huang cégének árfolyama a legutóbbi jelentését követően esni kezdett, a befektetők túlzott várakozásait ugyanis nem tudta megugrani a videókártyagyártó, a hurráoptimizmus pedig ismét fellelhető a piacokon:

  • a válaszadók 45 százaléka szerint az Nvidia eredményei felfelé hajtják majd az árfolyamot, 
  • 28 százalék szerint kis hatással lesznek csak a kurzusa, 
  • 27 százalék pedig a legutóbbi árfolyamesés megismétlődését várja.

A tech papírokon túl a válaszadók még a pénzügyi szektor nagyjaitól várnak kifejezetten erős negyedik negyedévet, a bankok ugyanis rendre felülteljesítenek a Fed kamatvágási kampányaiban. A pénzügyi szektor indexe 5 százalékot erősödött eddig októberben, ezzel vezeti az S&P 500 szektorai közti havi versenyt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.