BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Consumer advice center warns Chinese online platform Shein

Shein: fél lábbal már a londoni parketten – most a befektetők megdolgozása következik

Befektetői roadshow-ra indul a Shein vezetése a cég londoni tőzsdére lépésében segédkező tanácsadókkal együtt. A kínai e-kereskedelmi óriásnak nem lesz egyszerű dolga, kihúzta a gyufát Európában és Amerikában is, ahol a Shein és a Temu tevékenységének szigorítását tervezik.

A Shein még az idén bevezetheti részvényeit a londoni tőzsdére (LSE), a kínai internetes diszkont-divatkereskedő június elején benyújtotta a brit piacfelügyeleti hatósághoz (FCA) a szükséges dokumentumokat, s napokban kaphatja kézhez az engedélyt – árulták el a Reutersnek cégközeli források. A társaság számára a londoni bevezetés csak B terv volt. 

Shein
Kínai munkások robotolnak a Shein számára dolgozó egyik varrodában / Fotó: AFP

Az eredetileg amerikai elsődleges tőzsdei bevezetésre (IPO) vágyó internetes óriáscég kénytelen volt elállni ettől a tervétől, akkora politikai ellenszélben találta magát.

nem keltették jó hírét az Újvilágban, noha a vásárlók tízmillióit alacsony áraival és gyors szállítási idejével ennek ellenére is magához tudta láncolni. Londonban viszont nem voltak ennyire finnyásak, tekintettel arra, hogy az LSE a Brexit óta nem tudott számottevő céget magához vonzani. 

Mennyit érhet valójában a Shein?

A tavalyi feltőkésítési forduló alapján 66 milliárd dollár piaci értékűre taksált Shein ebből a szempontból főnyeremény lehet, de a cégre egyelőre a sötét ló szerepét osztották, mivel üzleti adatai nem publikusak, így megtérülési mutatókkal, nyereségtermelő képességre vonatkozó hiteles adatokkal, üzleti tervekkel nem segítették a befektetők tisztánlátását. De ennek most vége. 

A társaság a napokban európai roadshow-ra indul, amelyen bemutatkozik a nagybefektetőknek, kedvet csinál az IPO-ban való részvételhez. 

Magához az IPO-hoz még – kínai érdekeltségű vállalat révén – a Sheinnek a pekingi jóváhagyást is meg kell szereznie, bár ez már vélhetően meglesz, különben nem szerveznének befektetői körutat. Mindenesetre csütörtökön még nem szerepelt a Shein neve a jóváhagyott offshore IPO-jelöltek listáján.

 

Az amerikai IPO-t egyébként a pekingi piacfelügyelet „nem javasolta” a Sheinnek, ami a gyakorlatban tiltást jelent, elég a Didi Global fuvarszervező vállalat megleckéztetésére gondolni, amely három éve nem vette komolyan a javaslatot, és mégis tőzsdére ment New Yorkban. Utána hazarendelték, ilyen-olyan ürüggyel dollármilliárdos bírságot sóztak a nyakába és nyilvános bocsánatkérésre kényszerítették.

Kihúzták a gyufát Európában is

A Shein tanult ebből, a kedvezőbb megítélése érdekében Szingapúrba helyezte át a székhelyét, de a piacon ettől függetlenül echte kínai cégként számolnak vele. Szakértők szerint nem lesz egyszerű feladata, hogy igazolja a 66 milliárd dolláros értékeltséget, és eloszlassa a felsorolt aggályokat. A Bernstein elemzői áprilisban úgy becsülték, hogy 

a nettó nyereség tavaly majdnem triplájára, 700 millió dollárról 2 milliárdra nőtt, ami 4,4 százalékos bevételarányos haszonkulcsnak felel meg. 

Ez több mint biztató ahhoz képest, hogy a rivális Temu masszív veszteségeket halmozott fel globális terjeszkedése során, a nyereségtermelés elérése pedig még nem is látszik az időhorizonton. A Shein európai és amerikai jövője viszont komoly akadályokba ütközik: a múlt héten

  • Németország,
  • Ausztria,
  • Dánia,
  • Franciaország,
  • Dánia és
  • Hollandia 

közös levélben szólította fel az európai uniós hatóságokat, hogy érvényesítsék a közösségnek az online platformokra vonatkozó előírásait a kínai internetes csomagküldőkkel szemben is, továbbá a 150 eurónál kisebb értékű küldeményekre vonatkozó vámmentesség eltörlése mellett szálltak síkra.

Már fogalmazzák a Shein–Temu-törvényt

Amerikában a de minimis szabály értelmében jelenleg 800 dollár a vámmentesség határa a lakosság által rendelt szállítmányok esetében, ami azt eredményezte, hogy a Temu és a Shein letarolhatta az internetes áruküldők piacát. Most egy törvényjavaslat értelmében a legnépszerűbb kategóriákat kivennék a kedvezményezetti körből

Az American Action Forum becslése szerint a 800 dolláros mentesség teljes eltörlése 8–30 milliárd dolláros éves többletköltséget eredményezne, amelyet végül a fogyasztókra hárítanának át. 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.