BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A kínai jüan válthatja a japán jent a dollárral szembeni kamatügyletekben

A kínai deviza mozgása nem olyan drámai, mint a japán jené, mert a pekingi központi bank szigorúan ellenőrzi az országon belüli valutakereskedelmet.

A kínai jüan is erősödött a dollárral szemben az elmúlt napokban, de hamar ellaposodott az árfolyamgörbe. Ami azért érdekes, mert a múlt heti japán kamatemelés beszűkítette a jen és a dollár közti kamatrést. És a japán jen meredek erősödése a kamatkülönbözetre játszó carryspekulánsok figyelmét a stabilabb jüan felé fordította. 

ILLUSTRATION - 27 April 2023, Berlin: A Chinese 100 yuan banknote (front) and a 1 US dollar bill (M) are lying on a table. Photo: Fernando Gutierrez-Juarez/dpa (Photo by Fernando Gutierrez-Juarez / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
A jen alternatívája lehet a jüan a devizapiacon a kamatügyletekben / Fotó: AFP

A carry trade ügylet esetében a bankbetét és a bankhitel párosa a „kályha” mint kiindulópont. Ahogy a betétes kamatra tarthat igényt, a kölcsönvevő pedig kamattal is tartozik, úgy a gyakran csak FX-ként (Forex, Foreign Exchange) emlegetett devizapiacon is kamatot fizetünk és kamatot kapunk, ha pozíciót nyitunk egy devizapárra. A pozitív kamatkülönbözet pedig fagyos piacon is nyereség.

A jüant már eddig is gyakran használták a japán jen alternatívájaként azok a befektetők, akik alacsony kamatlábakkal szeretnének kölcsönt felvenni, s a pénzt magasabb hozamú valutákba, például dollárba helyezni, bár az amerikai jegybank szerepét játszó Fed szeptembertől várható kamatcsökkentései elhervaszthatják ezt a virágzó üzletet. A kamatrés beszűkülése ugyanis a jen és a jüan visszavásárlására, illetve a dollár eladására késztetheti a befektetőket.

 

Mégis a jüanban lehet még némi perspektíva a carry szempontjából. A kínai deviza mozgása ugyanis nem olyan drámai, mint a jené, mert a pekingi központi bank szigorúan ellenőrzi a kínai valuta kereskedelmét az országon belül. 

Ennek ellenére a jüan hétfőn 7,11-ra erősödött a dollár ellenében, szemben a július végi 7,275-del. Ám kedden már korrigált, s 7,15 körül mozgott a dollárral szemben.

A jüan is beleragadt a globális trendekbe, s valószínűleg csak a külső hírekre fog reagálni 

– mondta Roman Ziruk, az Ebury globális pénzügyi szolgáltatócég vezető piaci elemzője.

Az elmúlt években a jüan általában lefelé irányuló nyomás alatt állt a csalódást keltő kínai gazdasági növekedés miatt, s a mai napig gyengén teljesít a dollárhoz képest.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.