BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A járatkéséshorrorban is mentőövet dobhat az utasbiztosítás

Az utasbiztosítás számos helyzetben nyújthat segítséget. Az elmúlt hetekben a járatkésésék és járattörlések miatt is felértékelődött a jelentősége.

Az elmúlt hetekben rendszeresek voltak a járattörlésekről és járatkésésekről szóló hírek. A helyzet súlyosságát mutatja, hogy még a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) is szót emelt az áldatlan állapotok megszüntetése érdekében. A szándék azonban nem jelenti azt, hogy egy csapásra megszűnnek a problémák, és akik érintettek voltak, ők sem kapják már vissza a fölösleges várakozással elvesztegetett időt. Azonban az utasbiztosítás sok esetben enyhítheti a kellemetlenségeket. A Grantis friss elemzése összegyűjtötte, hogy miben segítenek az utasbiztosítások a repülőjárat késése vagy lemondás esetén.

járatkésés, járattörlés, légi közlekedés, repülés, repülő, utasbiztosítás
Az elmúlt hetekben rendszeresek voltak a járattörlésekről és járatkésésekről szóló hírek / Fotó: Jc Milhet / Hans Lucas / AFP

A járatkésések miatt könnyen előfordulhat, hogy a szerencsétlenül járt utasok órákig bent rekednek a váróteremben. Ebben az esetben az utasbiztosítás számla ellenében fedezheti az alapvető szükségletek ellátását, mint például az élelem és a tisztálkodási szerek beszerzését, és indokolt esetekben a ruhavásárlás és a taxiköltségeit is.

Költségek sorát okozza a késés, de sokra van megoldás

Számos olyan biztosító is van, akinél a járatkésés alatt felmerülő egészségügyi problémák esetén is számíthatunk segítségre, például ha valaki rosszul lesz a hosszú várakozás alatt, vagy és sürgős orvosi ellátásra, esetleg gyógyszeres kezelésre szorul.

„Nem minden alap utasbiztosítás tartalmaz a járatkésésre szolgáltatást, ezért célszerű idén nagyobb csomagot választani, mint általában. Ha repülővel utazunk, érdemes kifejezetten olyan utasbiztosítást kötni, amely a légi járatokkal kapcsolatban felmerülő problémák esetén is térít” – emelte ki Kovácsik Tamás, a Grantis vezető tanácsadója.

Fontos szempont a várakozás ideje is. Nyilván egy negyedórás késés miatt nem célszerű egy köteg blokkal felkeresni a szolgáltatót, az utasbiztosítások jellemzően 4-6 órás, vagy annál is hosszabb járatkésések esetén térítenek. A kártérítési limitek között is nagy a szórás, általában 20 ezer és 100 ezer forint körül alakulnak.

Kifejezetten járattörlésre kevesen térítenek, és van, ahol a 24 órát meghaladó késés is járattörlésnek minősül. Azok a biztosítók, amelyek fedezik a törlést, jellemzően a késéssel megegyező összegben fizetnek.

Ki fizet kinek járatkésés és járattörlés esetén?

A járatkésés, illetve -törlés esetén jogszabály szerint a légitársaság köteles megtéríteni az utasok kárát, amely az út hosszától függően 250-600 euró is lehet. Ez a szabályok szerint abban az esetben jár, ha a repülőjárat legalább 180 percet késett, a járatot törölték, és erről az utazást megelőző 14 napon belül nem küldött értesítést a légitársaság, vagy visszautasították a beszállást, és erről készült írásos jegyzőkönyv.

1500 kilométeres vagy annál rövidebb útvonal esetén 250 eurót, 1500 kilométer felett 400 eurót térítenek az Európai Unión belül, az EU-n kívüli összekötő járat esetén 3500 kilométer felett pedig akár 600 eurót is fizethetnek.

Fontos tudni, hogy a kártérítés nem automatikus, az utasnak kell külön benyújtania az igényt a légitársaság felé. Ez nem mindig egyszerű folyamat, főleg, ha a légitársaság például arra hivatkozik, hogy a repülőtér hibájából történt a késés vagy a törlés. Az utasbiztosításhoz tartozó asszisztencia szolgáltatásoknál van arra lehetőség, hogy a biztosító partnercégén keresztül történjen az ügyintézés és fedezzék az ezzel járó adminisztrációs költségeket, így az utas a légitársaságtól behajtott teljes kártérítési összeget hiánytalanul megkaphatja.

utasbiztosítás
Fotó: Grantis

A legtöbb presztízs hitel- és bankkártyához utasbiztosítás is jár, de itt is ajánlott minden esetben ellenőrizni, hogy mire térítenek, mert a legtöbb ilyen biztosítás csak az alap dolgokra nyújt fedezetet, de ezekben általában nincs benne a poggyász- és a járatkésés-térítés. További kényelmi szolgáltatás, hogy ezekkel a kártyákkal használhatjuk a reptér prémium váróját, magasabb szintű kártyákkal pedig külföldi repterek váróit is.

Foci-Eb, párizsi olimpia: a sportesemények is érintettek

Az Európai Utazási Biztosító (EUB) adatai szerint 2024 első félévében 25 százalékkal nőtt a légi járattal kapcsolatos kárbejelentések száma a múlt év hasonló időszakához képest. A járatkésések évről évre egyre gyakoribbak, többek között a túlzsúfolt légtér, az időjárási viszontagságok és a reptéri sztrájkok miatt. A labdarúgó-Európa-bajnokság ugyan július 14-én véget ért, de július 26. és augusztus 11. között lesz a párizsi olimpia, amely várhatólag ismét meg fogja terhelni a légtereket.

Emlékezetet, hogy a magyar labdarúgó-válogatott utolsó, Skócia elleni csoportmeccse idején is botrány kerekedett abból, hogy a gép akkora késéssel indult, amivel biztos volt, hogy nem érnek oda a helyszínre a szurkolók. 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.