BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Katonásan követte az EKB-t Szerbia, kamatot csökkentettek

Szinte óraműpontossággal követi déli szomszédunk jegybankja az EKB kamatdöntéseit, csütörtökön sem volt ez másként. Az éves infláció csökkenése amúgy július óta kissé megrekedt Szerbiában.

Folytatva monetáris politikája enyhítését, az irányadó alapkamatot 25 bázisponttal, 5,75 százalékra csökkentette csütörtöki ülésén a Szerb Nemzeti Bank (NBS) kamatdöntésekre jogosult végrehajtó bizottsága. Annak ellenére lazítanak, hogy az éves infláció visszahúzódása két hónapja némileg megrekedt Szerbiában.

Szerbiában Crossroads of Western, Eastern, Southern Europe to Asia: Belgrade's Dorcol bridges history, modernity
Szerbiában az EKB-hoz igazítják a kamatdöntéseket / Fotó: Anadolu via AFP

Az indoklás szerint a döntéssel a bizottság a május óta a 3 százalék plusz-mínusz 1,5 százalék célsávon belül mozgó infláció további stabilizálását kívánja segíteni.

Az Európai Központi Bank (EKB) kormányzótanácsa csütörtökön szintén 25 bázisponttal szállította le az euróövezeti alapkamatot. A szerb dinárnak az euróhoz viszonyított árfolyama hosszú ideje stabil, a kamatok csökkentését is hasonló tempóban hajtotta végre az EKB és a szerb jegybank.

Augusztusban Szerbiában éves szinten 4,3 százalékos volt az infláció

– közölte pénteken a Köztársasági Statisztikai Intézet. 

A nyáron kicsit újra gyorsult az infláció Szerbiában

Az infláció júliusban szintén 4,3 százalékot tett ki, júniusban pedig 4,5 százalékot. 

A személyes fogyasztási cikkek és szolgáltatások árai augusztusban júliushoz képest átlagosan 0,4 százalékkal emelkedtek. Decemberben az infláció még 7,6 százalékos volt éves szinten. Januárban 6,4 százalékos, februárban 5,6, márciusban 5 százalék volt, azaz folyamatos a csökkenés. 

Áprilisban 5,6 százalékos maradt a pénzromlás üteme, majd májusra tért vissza a célzott sávba, amikor 4,5 százalékot mutattak a statisztikák. 

Júniusban tovább csökkent 3,8 százalékra, majd júliusban picit megnőtt, éves szinten 4,3 százalékos volt. Az elmúlt 12 hónapot tekintve leginkább a postai költségek drágultak, nem kevesebb, mint 47 százalékkal. 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.