BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Százmilliós bírsággal sújtott le egy szabálytalan biztosítóra az MNB

Csaknem százmilliós felügyeleti és fogyasztóvédelmi bírságot rótt ki az Alfa VIG Biztosítóra a Magyar Nemzeti Bank. A társaság gépjármű-, illetve lakásbiztosítási kárnyilvántartási rendszerei hiányosak, egymásnak ellentmondók vagy pontatlanok voltak.

Helyszíni ellenőrzést is magába foglaló átfogó vizsgálatot végzett az Alfa Vienna Insurance Group Biztosító Zrt.-nél a Magyar Nemzeti Bank (MNB), 2020. november 11-től tekintette át a társaság működését. A vizsgálat feltárta, hogy a biztosító gépjármű-, illetve lakásbiztosítási kárnyilvántartási rendszerei hiányosak, egymásnak ellentmondók vagy pontatlanok voltak. Így a biztosító bizonyos esetekben kárrendezési jogszabályi kötelezettségének sem tudott eleget tenni. A kötelező gépjármű-felelősségbiztosításoknál (kgfb) több esetben elmaradt, illetve késedelmes volt a különféle lekérdezési, adatszolgáltatási, értesítési, illetve felszólítási kötelezettségek teljesítése – írta hétfői közleményében a jegybanki felügyelet.

Alfa VIG
MNB bírság
Több jogszabálysértés miatt közel százmilliós bírsággal büntette az MNB az Alfa VIG Biztosítót / Fotó: Alfa VIG / Facebook

A vizsgálat során kiderült, hogy az Alfa VIG Biztosító egyik nyugdíjbiztosítása esetében nem írta jóvá teljes mértékben a szerződési feltételekben kiígért többlethozamot. Szintén hiányosságokat állapítottak meg a biztosító egy életbiztosítási és a kgfb terméke terméktervével kapcsolatban.

A befektetési egységekhez kötött nyugdíjbiztosítási, illetve lakásbiztosítási termék szerződési feltételei esetében jelentős számú hiányosságot tárt fel a jegybank. Nem bizonyult teljes körűnek a termékfelügyelet és -irányítás területén az Alfa VIG Biztosító belső szabályozása, egyes nem-életbiztosításoknál pedig nem megfelelően folytatták le a termék-felülvizsgálatot sem. 

Az MNB a társaság internetes webalkalmazásainak ellenőrzésekor is talál problémákat. 

A jegybank kiemelten elemezte a fogyasztóvédelmi jogszabályoknak való megfelelést, és megállapította, hogy a biztosító ügyfél-tájékoztatása nem minden esetben volt megfelelő. 

Az Alfa VIG egyik, hipermarketekben értékesített csoportos biztosítási termékével kapcsolatban számos ügyfele esetében nem tudta igazolni, hogy ők a biztosítotti csatlakozást megelőző, kötelező tájékoztatást teljeskörűen megkapták volna. A pénzintézet gyakorlata emellett az ügyfélpanaszok kezelése kapcsán sem felelt meg mindenben a jogszabályi előírásoknak.

A felsorolt szabálysértések és hiányosságok miatt az MNB hétfőn közzétett határozatában kötelezte a biztosítót arra, hogy írásban számoljon be a hiányosságok kijavításáról.

Emellett a pénzügyi felügyelet 49 millió forint felügyeleti és 48 millió forint fogyasztóvédelmi bírságot is kiszabott a feltárt problémák miatt.

A bírságösszeg kapcsán enyhítő körülménynek minősült, hogy a biztosító több esetben – informatikai fejlesztéseket is előirányzó – korrekciós intézkedésekről számolt be a felügyeleti vizsgálat során a hibák orvoslása érdekében – tette hozzá a Magyar Nemzeti Bank közleménye.

Kamu befektetési programot hirdettek csalók az MNB nevében

Bűnözők tesznek közzé valótlan hirdetéseket a Magyar Nemzeti Bank és egy tőzsdei kibocsátó állítólagos befektetési programjáról, amelynél az ügyfelek számlapénzére a jegybank garanciát vállalna. A hirdetések ismert internetes portálok arculatával visszaélő cikkek hamisítványok: a csalók egyetlen célja a befektetők pénzének megszerzése. Az MNB feljelentést tett, és figyelmeztetést adott közzé honlapján a történtek miatt.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.