BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hivatalos: degeszre kereste magát a bankszektor – 1150 milliárd dollár csak a nyereség

A bankok egyelőre nagyon jó bőrben vannak. A bankszektor tavaly világszinten több profitot termelt, mint bármely más iparág. A McKinsey & Company kutatása azonban rámutat, hogy a piac szkeptikus az iparág jövőjével kapcsolatban. A bankoknak új stratégia után kell nézniük, ha szeretnének kitörni.

A bankszektor a legjobb időszakát élte 2022–2023 között a 2008-as pénzügyi válság óta. Ekkor a nyereségesség, a tőkehelyzet és a likviditás is javult iparági szinten – derül ki a McKinsey & Company globális bankpiacról kiadott tanulmányából

Illustration McKinsey
A bankszektor termelte tavaly a legtöbb profitot.
A bankszektor termelte tavaly a legtöbb profitot / Fotó: AFP

A bankszektor tavaly világszinten több profitot termelt, mint bármely más iparág. 

Ennek ellenére a tőkepiacok szkeptikusak a bankok hosszú távú értékteremtő képességével kapcsolatban. A bankszektor értékeltsége más iparágakkal összehasonlítva utolsó helyen áll, aminek elsősorban iparágspecifikus okai vannak. Ilyen például a jövedelmezőbb szegmenseket támadó fintechek és neobankok jelenléte, vagy hogy az utóbbi két évben leginkább a kamatok álltak a pozitív trendek mögött.

A bankoknak a hosszú távú értékteremtés érdekében ki kell törniük a „gravitációs erőből”. Ezt a bankok mintegy tizede érte el az elmúlt évtizedben. Esetükben jócskán javult a teljesítmény a korrigált tőkearányos megtérüléshez (RoTE) képest.

A bankok tavalyi 7 ezermilliárd dolláros globális árbevétele változatlan volt az előző évhez képest,

azonban az 1150 milliárd dolláros nyereség 8 százalékos javulást mutat.

A bankszektortól jóval lemaradt a következő iparág, az energiaszektor (663 milliárd dollár), amit az ipar (618 milliárd dollár) és a TMT-szektor (597 milliárd dollár) követett.

A RoTE tavaly elérte a 11,7 százalékot, ami ugyancsak meghaladta a 2022-es 11,5 százalékot, és jóval magasabb volt, mint a 2011 és 2021 között átlagosan elért 10,2 százalék. A tőkemegfelelőségi mutatók a kockázatokkal súlyozott eszközérték (RWA) 12,8 százalékánál álltak, szemben a 2022-es 12,2 százalékkal és a 2011 és 2021 közti időszak 11,9 százalékos értékével. A likviditás szintén emelkedett. A hitel-betét arány 2023-ban 77,2 százalék volt, magasabb, mint a 2022-es 75,5 százalék, azonban a 2011–2021-es időszak 78,5 százalékos átlagánál alacsonyabb. 

Ennek ellenére a pénzügyi piacok szkeptikusak a bankok hosszú távú értékteremtő képességével kapcsolatban.

A szektor más iparágakkal összehasonlítva utolsó helyen áll 0,9 P/B mutatóval. Az 1 alatti érték a piaci érték romlását, az 1 feletti mutató értékteremtést jelent.

A piaci szkepticizmus több tényező együttes állásából fakad

A pandémia utáni kamatemelések voltak az elsődleges tényezők, amelyeknek köszönhetően banki a RoTE-mutatók javultak. Azonban az alapkamatok mind az Egyesült Államokban, mind Európában csökkennek, ami nyomást gyakorol a banki marzsokra. Ha az alapkamatok globálisan esni fognak, mint azt néhány előrejelzés mutatja, akkor a marzsok akár 50-60 bázisponttal is zsugorodhatnak a 2023-as, 3 százalékot éppen meghaladó értékről a következő években. Ez érintené a profitnövekedést és a RoTE-t is. 

Földrajzi elhelyezkedésből adódó különbségek is hozzájárulnak a szkepticizmushoz. Egyes országokban, mint például az Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban, Indiában, Németországban, Nigériában a 2010–2022-es időszakhoz képest javult az iparág teljesítménye, míg más országokban, például Brazíliában, Kanadában, Kínában, Japánban és Ausztráliában csökkent a megtérülés.

Ráadásul a termelékenység is vegyes képet mutat. A bankok globálisan több mint 600 milliárd dollárt költöttek a hatékonyság javítását célzó technológiákra, számos nagy piacon, például az Egyesült Államokban, a munkaerő termelékenysége mégis csökkent. A mesterséges intelligencia ebben hozhat változást, de ezt még korai biztosan kijelenteni.

Fokozódik a verseny a legjövedelmezőbb banki termékekért és szegmensekért.

A magánhitelpiaci szereplők egyre nagyobb részesedést szereznek, ennek hatására a betéti volumenek csökkennek, és a verseny élesebbé válik, ami növelheti a bankok költségeit.

Ráadásul csökkent a vállalati és lakossági kereslet a hitelek iránt. Az Egyesült Államokban például a kereskedelmi ingatlanokra benyújtott hiteligénylések 55 százalékkal estek vissza a világjárvány alatti csúcshoz, és 25 százalékkal a tízéves átlaghoz képest – állapította meg a tanulmány.

A bankszektornak új stratégiát kell kitalálnia

A jelenlegi RoTE fenntartásához évente átlagosan 5 százalékkal kell az iparágnak csökkentenie az eszközarányos költséghányadát, ami a historikus teljesítmény ötszöröse lenne. Mivel ez nagyon nehezen megvalósítható hosszú távon, ezért a bankoknak más stratégiai lépéseket is meg kell tenniük.

A McKinsey kutatása szerint 

a „szökési sebességet” elérő bankok abban különböznek versenytársaiktól, hogy két kulcselemre fókuszáltak: a megfelelő stratégiai lépések portfóliójának kialakítására és a végrehajtási képesség erősítésére.

A hitelezés növekedésének lehetőségeiről

A hazai banki hitelezés felfutási esélyeinek latolgatásakor semmiképpen sem kerülhető meg három fontos mutató – nemzetközi kontextusba helyező – elemzése. Az első a hitelpenetráció, a második a hitelrés, a harmadik pedig a nem fizető hitelek aránya. További megfontolást képez a lakosság és a vállalatok pénzügyi attitűdje.


 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.