Sportgazdaság

A legjobbak ellen akarnak versenyezni: Amerika visszaengedné az orosz sportolókat a versenyekre

Az amerikai olimpiai bizottság (USOPC) támogatja a NOB javaslatát. Az Egyesült Államok legjobbjai szívesen összemérnék erejüket az orosz sportolókkal.

Az Egyesült Államok Olimpiai és Paralimpiai Bizottságának (USOPC) új elnöke, Gene Sykes támogatja a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) azon szándékát, hogy bizonyos feltételekkel orosz sportolók ismét részt vehessenek a nemzetközi versenyeken.

AARHUS, DENMARK - APRIL 04: CEO of the Los Angles 2024 Summer Olympic bid Gene Sykes speaks during a presentation at the ASOIF general Assembly during the third day of SportAccord Convention 2017 at the Scandinavian Centre on April 4, 2017 in Aarhus, Denmark.
A legjobbak ellen akarnak versenyezni: Amerika visszaengedné az orosz sportolókat a versenyekre.
Fotó:  Mark Runnacles / Getty Images

Sok amerikai sportolót meghallgattunk, és megértjük, hogy a világ legjobbjai ellen akarnak versenyezni – de csak akkor, ha ez biztonságos és tisztességes módon történik

– írta a tavaly júliusban elnökké választott sportdiplomata csütörtökön nyilvánosságra hozott levelében, amelyben ugyanakkor leszögezte azt is, hogy a USOPC szolidaritást vállal Ukrajnával és az ukrán sportolókkal.

A NOB tavaly február végén azt javasolta a nemzetközi sportszövetségeknek, hogy az ukrajnai háború miatt akadályozzák meg az oroszok és a fehéroroszok versenyeken való részvételét. A bizottság idén, január 25-én új ajánlást adott ki, amelyben azt indítványozta, hogy

azok a sportolók, akik nem vesznek részt aktívan az ukrajnai háború támogatásában, és tisztán, vagyis dopping nélkül készülnek, semleges státuszban indulhassanak a nemzetközi versenyeken.

A feltételekhez kötött visszafogadás ügyében a 2024-es párizsi olimpia házigazdái is véleményt formáltak. A jövő évi játékok szervezőbizottsága közleményben szögezte le, hogy tiszteletben tartja a Nemzetközi Olimpiai Bizottság döntését, amely lehetővé teszi az orosz és fehérorosz sportolók újbóli indulását nemzetközi viadalokon.

Lettország is az olimpia bojkottálásával fenyeget

A NOB megbocsátana az orosz és fehérorosz sportolóknak. Ebben az esetben a lettek csatlakoznának az ukrán bojkotthoz.

 

olimpia Gene Sykes Párizs 2024 NOB
Kapcsolódó cikkek