Sportgazdaság

Párizsi olimpia: semleges színekben indulhatnak orosz és fehérorosz sportolók

Döntött a Nemzetközi Olimpiai Bizottság, semlegesként indulhatnak a háborús ország sportolói. Mindössze 11 egyéni semleges sportolóról érintett, nyolc orosz útlevéllel és három fehérorosz útlevéllel.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság pénteki döntése nyomán semleges színekben indulhatnak orosz és fehérorosz sportolók a jövő nyári, párizsi ötkarikás játékokon.

Paris,,Fr,,October,2022:,Close-up,View,Of,The,Paris,2024
Fotó: Shutterstock

Mint írták, az olimpiai játékokon részt vevő többi sportolóhoz hasonlóan az egyéni semleges sportolóknak is meg kell felelniük az olimpiai játékokon érvényes szabályoknak és előírásoknak, beleértve a doppingmentességet is.

A többi sportolóhoz hasonlóan nekik is alá kell írniuk a 2024-es Párizsra vonatkozó frissített részvételi feltételeket. Ez kötelezettséget tartalmaz az Olimpiai Charta tiszteletben tartásra.

A semleges színekben induló egyéni sportolókat a NOB hívja meg a játékokra. A világ minden tájáról érkező 4600 sportoló között, akik eddig kvalifikáltak a Párizs 2024-re,

mindössze 11 egyéni semleges sportoló van, nyolc orosz útlevéllel és három fehérorosz útlevéllel.

Összehasonlításképpen, eddig több mint 60 ukrán sportoló kvalifikálta magát a 2024-es párizsi versenyre. Az ukrán delegáció várhatóan nagyjából akkora lesz, mint a 2020-as tokiói olimpián.

 

orosz sportolók olimpia Párizs 2024
Kapcsolódó cikkek