BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
COE, Sebastian; NÉMETH Balázs

Sosem volt még olyan atlétikaverseny, amilyen Budapesten lesz 2026-ban

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség által létrehozott új verseny első kiírása a magyar fővárosban lesz 2026-ban – méghozzá a szezon csúcseseménye. Budapest a tavaly megrendezett kiváló atlétika-világbajnokság nyomán kapta meg az új feladatot.

Budapest rendezheti meg 2026 szeptemberében a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (World Athletics, WA) új versenyének első kiírását: a „világdöntő” a szezon csúcseseménye lesz.

atlétika budapest
Nálunk rendezik a nemzetközi atlétika új csúcseseményének első kiírását / Fotó: World Athletics

A hírt Sebastian Coe, a WA elnöke jelentette be hétfőn Budapesten.

A brit sportvezető elmondta: csaknem 70 ország 400 versenyzője, köztük a legnagyobb sztárok szerepelnek majd a viadalon, melynek létrehozásával az a WA célja, hogy minden olyan évben, amikor nincs világbajnokság, legyen egy rangos eseménye a sportágnak, amit az egész világon néznek.

Budapesten volt a legjobb atlétika-vb

Coe a sportért felelős államtitkárságon beszélt arról is, hogy az első, úgynevezett világdöntőt többek között azért kapta meg Budapest, mert a magyar főváros tavaly minden idők legjobb szabadtéri világbajnokságát rendezte meg.

A világdöntő kapcsán egy olyan rendező várost kerestünk, amely világszínvonalú partnere lehet ennek az izgalmas, új kezdeményezésnek, és a sportágat magával ragadó módon mutatja be a világ minden tájáról érkező szurkolóknak

– Sebastian Coe. A WA elnöke hozzátette: Budapest egyszer már bizonyította, hogy képes erre, ezért nagy öröm számunkra, hogy a magyar fővárosból indul útjára a versenysorozat.

COE, Sebastian; SCHMIDT Ádám
Sebastian Coe is kitért rá: minden képzeletet felülmúlt a tavalyi atlétika-vb / Fotó: MTI

Miközben a vb jót tett a hazai turizmusnak, a megmaradt ásványvizeket pedig rászorulóknak juttatták el, a nézőkről szóló beszámoló szerint az eseményen:

  • a 420 ezer jegyből 404 088 kelt el,
  • 341 555 volt ebből a fizető nézőké,
  • 267 331-en este,
  • 136 757-en délelőtt látogattak ki,
  • 120 országból érkeztek drukkerek,
  • 95 százalékos volt a kihasználtság és
  • 40 százalék volt a külföldiek aránya.

Hosszú távú pozitív hatás a magyar sportéletre

A WA új eseménye 10 millió dollár összdíjazású viadal lesz 2026. szeptember 11. és 13. között. 

Mindhárom napon háromórás lesz a program, a versenyen pedig olimpiai és világbajnokok, Gyémánt Liga-győztesek és az év legjobbjai vehetnek részt. A sportág valamennyi szakága képviselteti majd magát a világdöntőn, rövid-, közép- és hosszútávfutó számok mellett váltóversenyek, dobó és ugrószámok is műsoron lesznek.

A világbajnoksághoz hasonlóan a világdöntőn is lesznek hosszútávfutó számok / Fotó: Vasvári Tamás

A tervek szerint kétévente sorra kerülő csúcseseményen elődöntőket és döntőket rendeznek, ezzel pedig komoly versenyhelyzetet teremtenek a legjobbak számára is.

Hatalmas büszkeség és nagy sportdiplomáciai siker, hogy a Nemzetközi Atlétikai Szövetség úgy gondolta, Budapest méltó otthona lehet az első világdöntőnek

– közölte Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár. Kifejtette, hogy a 2023-as atlétikai világbajnokág után a magyar sportirányítás egyeztetéseket kezdett a nemzetközi szövetséggel arról, hogy hazánk miként maradhatna az atlétika vérkeringésében. A cél az, hogy a világbajnoksághoz hasonlóan ez az új esemény is hosszú távú pozitív hatással legyen a magyar sportéletre.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.