BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Fradi: bejelentették az új vezetőedzőt – Kerkezzel és a Liverpool edzőjével is dolgozott együtt

Az FTC csütörtökön hivatalosan is bejelentette, hogy Pascal Jansen veszi át a felnőtt férfi labdarúgó-csapatának az irányítását.

A Ferencvároshoz csatlakozó brit-holland edző legutoljára az AZ Alkmaarnál tevékenykedett, 2020 decemberétől 2024 januárjáig, itt együtt dolgozott többek között Kerkez Milossal is, de annak az Arne Slotnak is volt az asszisztense, aki nemrégiben Jürgen Kloppot váltotta a Liverpoolnál.

Pascal Jansen
Ferencváros
Fotó: AFP

A csapattal harmadikként, negyedikként és ötödikként is zárta a holland élvonalat, minden évben sikerült kiharcolnia a nemzetközi kupaszereplést. Jansen eddig egyedül az AZ-nél volt felnőttcsapat vezetőedzője, de már húszéves kora óta edzősködik, a legtöbbet Hollandiában tevékenykedett, ahol vezette a PSV U19-es és U21-es gárdáját is, de a Vitesse-nél és a Sparta Rotterdamnál is megfordult.

A Fradi új edzőjének életrajza

Pascal Jansen 1973. január 27-én született Londonban, holland édesapja zenész, angol édesanyja énekesnő. A holland-angol kettős állampolgárságú tréner a hollandiai Zaandamban nőtt fel, és itt is kezdett el futballozni – írta a Fradi.hu. Utánpótlás-karrierje során megfordult többek között az AZ Alkmaarnál, az Ajaxnál, a Haarlemnél és a Telstarnál is. Aktív pályafutásának egy térdsérülés vetett véget még azelőtt, hogy bemutatkozott volna a felnőttek között.

Jansen ezután az edzői karrier felé fordult, 1993-tól 1998-ig a Haarlem utánpótlástrénereként dolgozott, majd Ázsiában próbált szerencsét, két szezonon keresztül az Al-Jazeera és az Al-Wahda edzői stábjában tevékenykedett. Ezt követően visszatért Hollandiába, ahol a Vitesse és a Sparta Rotterdam akadémiáján dolgozott.

2011-ben a Sparta Rotterdam első csapata mellett folytatta a munkát, segédedzőként. Két évvel később került a PSV-hez, ahol először az akadémián számítottak rá, az U19-es és az U21-es együttest egyaránt két-két évig irányította. 2017-től egy éven keresztül a PSV akadémiáját vezette, majd csatlakozott az AZ Alkmaarhoz.

Az Északi-tenger partján egyből a felnőttek mellé került, először két évig segédedzőként, majd 2020 decemberében kinevezték vezetőedzőnek, ezt a posztot 2024 januárjáig töltötte be.

Irányítása alatt a csapat egy bronzérem mellett egyszer a negyedik, egyszer pedig az ötödik helyen végzett a holland bajnokságban. A nemzetközi porondon mindhárom alkalommal az Európa Konferencia Ligában dirigálta a piros-fehéreket, a mögöttünk hagyott szezonban nem sikerült továbbjutnia a csoportból, 2022-ben azonban a nyolcaddöntőig jutott vele a csapat, míg tavaly egészen az elődöntőig juttatta az Alkmaart.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.