BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Foci-Eb 2024: meglepetéscsapatok rangadója jön kedden, két szomszédunk is pályára lép

Románia és Hollandia nyolcaddöntőjével folytatódik a program. A foci-Eb másik keddi meccsén Ausztria és Törökország találkozik egymással. Eb-menetrend a Világgazdaságtól.

Hétfőn Franciaország egy öngóllal gyűrte le Belgium válogatottját, Portugália pedig tizenegyespárbajban jutott tovább Szlovénia ellen. Kedden két újabb nyolcaddöntővel folytatódik a labdarúgó-Európa-bajnokság, mellyel kialakul majd a legjobb nyolc mezőnye. Nagy esélyesnek és meglepetéscsapatnak is szurkolhatunk a foci-Eb esti meccsein.

26 June 2024, Hesse, Frankfurt/M.: Soccer, UEFA Euro 2024, European Championship, Slovakia - Romania, preliminary round, Group E, match day 3, Frankfurt Arena, the Romanian team celebrates after the 1:1 and the advancement, a player (l) makes a rollover. Photo: Torsten Silz/dpa (Photo by TORSTEN SILZ / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
foci-Eb
A csoportmeccseken volt oka örömre a román válogatottnak, de a papírforma szerint kedden véget érhet számukra az idei foci-Eb / Fotó: AFP

Münchenben 18 órakor Románia és Hollandia mérkőzik meg egymással. Keleti szomszédunk kiegyensúlyozott csoportból Ukrajna fölényes legyőzésével, egy Belgium elleni sima vereséggel, majd egy szlovákok elleni döntetlennel elsőként jutott tovább. Utóbbit a gólkülönbségének és több lőtt góljának köszönheti, miután mind a négy csapat 4 ponttal zárt. A sárga mezeseknek nincs nagy sztárjuk, inkább a csapategységükre számíthatnak. Ennek ellenére nem ők, hanem a hollandok a találkozók nagy esélyesei. Bár az Oranje eddig csak egyszer, 1988-ban nyerte meg az Európa-bajnokságot, sokszor a végső esélyesek közé sorolják, és ezúttal sem lenne világra szóló meglepetés a tulipánosok sikere. Ronald Koeman tanítványai harmadikként léptek tovább a D csoportból, miután Lengyelország legyőzése, és a franciák elleni gól nélküli döntetlen után fordulatos meccsen kikaptak Ausztriától.

Könnyen lehet, hogy a hollandok hamarosan megpróbálhatnak revansot venni a sógorainkon. A 21 órakor kezdődő utolsó, lipcsei nyolcaddöntő győztese ugyanis pont a román–holland párharc továbbjutójával találkozik majd a nyolc között. Az esti meccsen Ausztria és Törökország csap össze. Nyugati szomszédaink megnyerték a hollandokat és a franciákat is felvonultató kvartettet, és többen a kontinenstorna egyik meglepetéscsapatának tartják őket, köztük a Világgazdaságnak nyilatkozó Szalai Ádám is. 

A magyar válogatott korábbi, immár visszavonult csapatkapitánya Ralf Rangnick szövetségi kapitány munkáját méltatta. A német tréner ráadásul hazai pályán szerepelhet a lipcsei stadionban, mivel korábban éveken át az RB Leipzig kötelékébe tartozott, két idényen keresztül vezetőedzője is volt a csapatnak. Persze az F csoportból másodikként továbbjutó törököket sem kell félteni, csapatuk topligás játékosokkal felvértezve áll majd fel, többek között a Real Madrid sztárja, Arda Güler is bármikor képes lehet egy váratlan húzásra.

HAMBURG, GERMANY - JUNE 26: Turkish fans show their support prior to the UEFA EURO 2024 group stage match between Czechia and Turkiye at Volksparkstadion on June 26, 2024 in Hamburg, Germany. Halil Sagirkaya / Anadolu (Photo by HALIL SAGIRKAYA / ANADOLU / Anadolu via AFP)
foci-Eb 2024
Osztrák-török rangadó lesz a foci-Eb esti programjában / Fotó: AFP

A keddi nyolcaddöntők után kialakul a negyeddöntők mezőnye. Szerdán és csütörtökön két nap szünet következik, majd péntektől újra láthatjuk a legjobb nyolc válogatottat. Az már biztos, hogy Spanyolország a házigazda Németországgal, Portugália Franciaországgal, Anglia pedig Svájccal küzd meg az elődöntős szereplését. Hozzájuk csatlakozik majd a mai két továbbjutó is.

Foci-Eb 2024: a szállodások jártak a legjobban

A szurkolók a vártnál kevesebb pénzt hoztak a német gazdaság számára. A szállodák forgalma meredeken megugrott a foci-Eb alatt, ám a többi ágazat kimaradt a sikerből, és még a szórakozóhelyeken is elmaradt a költekezés.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.