BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
F1 Grand Prix of Hungary - Previews
Forma-1 Magyar Nagydíj

Magyar Nagydíj: készültségben a rendőrök és mentők, felbolydul a közlekedés

A Forma–1 az egyik legnézettebb autósport a világon. A Magyar Nagydíjat a hét végén tartják, a versennyel összefüggésben számos logisztikai és szervezési feladat hárul a rendező országra.

Július 18. és 21. között 39. alkalommal látogat hazánkba a Formula–1. A száguldó cirkusz futamait hétről hétre tízmilliók követik a képernyők előtt, a versenysorozat hazai állomása pedig tavaly négy nap alatt 303 ezer nézőt vonzott a Hungaroringre. A Magyar Nagydíj idén is kiemelt esemény, a közlekedési cégek, a rendőrség, a mentőszolgálatok és sokan mások is készülnek a hétvégi rohamra.

F1 Grand Prix of Hungary - Previews
Forma-1 Magyar Nagydíj
Telt ház lesz a Hungaroringen a hétvégi Magyar Nagydíjon / Fotó: Alessio Morgese / NurPhoto / AFP

Fokozott készültségben a rendőrség

Folyamatos a fokozott rendőri jelenlét Mogyoród térségében a péntek reggel megkezdődött Forma–1-es Magyar Nagydíj versenyhétvégéjén – közölte a Pest Vármegyei Rendőr-főkapitányság a Police.hu oldalon. Mivel a sporteseményre rengetegen érkeznek a következő napokban, emiatt az M3-as autópálya irányából Mogyoródra, de nem a Hungaroringre tartó autósokat a rendőrség arra kérte, hogy lehetőség szerint Szada felé hajtsanak le a sztrádáról.

Azoknak a nézőknek, akiknek nem a versenypálya főbejárata közelében lévő helyre szól a jegyük, azt tanácsolták, hogy:

  • A Hungaroringet a 3-as főúton, Kerepes és Szilasliget felől közelítsék meg.
  • Az M0-s autóút irányából érkező autósoknak az M31-es autópálya, majd a 3-as főút vagy az M3-as autópálya útvonal használatát javasolták.
  • A rendőrség azt kérte, hogy a verseny helyszínére indulók előzetesen tájékozódjanak az aktuális közlekedési helyzetről, a pálya környékén lévő parkolók felé vezető utakon pedig vegyék figyelembe a rendőrök jelzéseit és a kihelyezett táblák útmutatásait.

A Pest Vármegyei Rendőr-főkapitányság rendőrtábort állított fel a verseny idejére Mogyoródon, a pálya melletti parkolóban. A bejelentéseket a nap 24 órájában személyesen vagy telefonon is fogadják. Az ideiglenes rendőrtábort a +36 30/150-8401-es és a +36/28 444-459-es telefonszámon lehet elérni.

Elmondta a rendőrség, hogy bolydul fel a közlekedés a Magyar Nagydíj miatt

A Forma–1-es magyar verseny miatt az érintett útszakaszon rendőri irányítással és tájékoztató táblákkal segíti a Pest Vármegyei Rendőr-főkapitányság a közlekedést.

Már mentették meg Forma–1-es pilóta életét a magyar orvosok

Az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) több mint 150 szakemberrel, 23 mentőkocsival, két mentőhelikopterrel, két speciális kimentő csapattal és hat mentőorvosi kocsival vigyáz a Magyar Nagydíj versenyzőinek és nézőinek biztonságára a Hungaroringen. Közleményükben kiemelték, hogy a versenyhétvégén egy belgyógyászati és traumatológiai ellátásra egyaránt alkalmas ambulancia is működni fog.

Hozzátették, hogy a versenyzők biztonságán túl a nézők megfelelő ellátására is nagy hangsúlyt fektetnek, ezért a szektorokhoz telepített mentőautókon és gyalogos elsősegélynyújtókon kívül három úgynevezett „tömeges baleseti egység” is kitelepül, ezek mobil ellátóhelyként működhetnek.

A rendezvény egészségügyi biztosítása a lakosság mentőellátását nem érinti, hiszen a versenyt az Országos Mentőszolgálat a pluszkapacitásával, tartalék járműveivel és szabadnapos dolgozóival biztosítja.

A Forma–1 magyar mentői évről évre dicséretet kapnak a versenyt megelőző tesztvizsgán, amelyen a mentőellátás szakszerűségét, a csapatmunka gördülékenységét és a gyorsaságot mérik a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) illetékesei. Emlékezetes eset volt 2009-ben a brazil Felipe Massa súlyos sérülése. A Ferrari pilótáját egy másik autóról – honfitársa, Rubens Barrichello Brown GP-je – lerepülő alkatrész találta fejbe, és a helyi orvosi stábnak, majd később a magyar szakorvosoknak köszönhette, hogy életben maradt, és maradandó károsodás nélkül megúszta a súlyos esetet.

F1 Grand Prix of Hungary - Previews
Forma-1 Magyar Nagydíj
A Forma–1-es csapatok és versenyzők már a helyszínen vannak / Fotó: Alessio Morgese / NurPhoto / AFP

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) tájékoztatása szerint a futamokon a televíziós stábok, a készenléti szolgálatok és a versenyző csapatok kommunikációjához egyaránt elengedhetetlen a zavartalan frekvenciahasználat. A Forma–1 Magyar Nagydíja évről évre nagy távközléstechnikai kivonulást és felkészülést igényel, hiszen a stábok, a szolgálatok, a versenyzők és a csapatok is folyamatos rádiókapcsolatban állnak egymással. Ilyen körülmények között kiemelten fontos a rádiófrekvenciás zavarok azonnali, helyszíni észlelése és elhárítása.

A tájékoztatás szerint, mivel a fent részletezett módon a készenléti szolgálatok, például a rendőrség és a mentők is felvonulnak, rádiókommunikációs rendszerük zavartalan működése pedig elengedhetetlen az ő munkájukhoz is, ezért az általuk használt frekvenciasáv tisztán tartására a hatóság munkatársai különös figyelmet fordítanak.

Forma-1 Magyar Nagydíj
Fotó: MTI

Egy ilyen fontos sportesemény alatt bármilyen külső zavar okozta hibát azonnal el kell hárítani, ezért az NMHH szakemberei fokozott figyelemmel ellenőrzik az engedélyköteles frekvenciák használatát és a rendezvény területére engedélyezett ideiglenes rádióhasználatot. Így biztosítják, hogy a kommunikációs eszközöket, például rádiós mikrofonokat és fülmonitorokat csak a számukra kijelölt frekvenciasávokban használják.

A verseny előtt öt fix, 24 órában működő mérőállomást telepítenek a Hungaroringre, ezenfelül mérőautókkal is a helyszínre vonulnak. A pálya körzetének frekvenciafelhasználását a szakemberek egy erre a célra berendezett konténerből figyelik, valamint a helyszín közvetlen közelében is folyamatosan felügyelik, ennek során észlelik a nem megfelelő használatot, illetve a felmerülő rádiófrekvenciás zavarokat, és ha kell, azonnal közbe tudnak avatkozni.

A hatóság szakemberei általában már a rendezvények kezdete előtt napokkal a helyszínre érkeznek, hogy telepítsék a szükséges eszközöket, és az elejétől kezdve kontrollálják az eseményeket.

Forma–1-es Magyar Nagydíj: úgy átépítették, hogy rá se lehet ismerni a Hungaroringre

A mogyoródi versenypálya felújítása nagyjából félidőben járhat. Látványos és kevésbé látványos változtatások történtek, de hol van még a vége. Összeszedtük, milyen körülmények fogadják péntektől a Forma–1-es Magyar Nagydíj résztvevőit.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.