BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Miközben Imane Helif pereli a fél világot, Lin Jü-ting hősként tért haza Tajvanra

Az interszex ökölvívók felforgatták a női sport világát a párizsi olimpián. Imane Helif pereskedik a fél világgal az őt ért támadások miatt, eközben Lin Jü-ting igazi hősként tért haza Tajvanra.

Tajvan a Nemzeti Dicsőségéremmel tünteti ki a női 57 kilogrammban olimpiai aranyérmes ökölvívóját, Lin Jü-tinget, akinek indulása a párizsi ötkarikás játékokon nemzetközi vitát gerjesztett a férfias kinézetű sportoló vitatott nemi hovatartozása miatt. A tajpeji bejelentés szerint Lin pénzjutalmat is kap.

Gold medallist Taiwan's Lin Yu-ting celebrates on the podium during the medal ceremony for the women's 57kg final boxing category during the Paris 2024 Olympic Games at the Roland-Garros Stadium, in Paris on August 10, 2024. (Photo by MOHD RASFAN / AFP)
Imane Helif
A tajvani interszex ökövívó hősként tért haza, Imane Helif pereli a fél világot / Fotó:  MOHD RASFAN / AFP

Lin Jü-tingről még tavaly a sportági világszövetség (IBA) elnöke, Umar Kremljov azt nyilatkozta, hogy a vizsgálatok szerint a férfiakra jellemző XY-kromoszómái vannak, és az IBA kizárta őt, továbbá hasonló okból az algériai Iman Helifet (66 kilogramm) is a 2023-as világbajnokságról túl magas tesztoszteronszintjük miatt.

Ugyanakkor az IBA-val és orosz elnökével éles konfliktusban levő Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) megvédte a két bokszolót, és engedélyezte számukra az indulást a női mezőnyben a párizsi nyári olimpián, ahol nemcsak Lin, hanem Helif is – többek között Hámori Luca legyőzésével – első lett kategóriájában. A NOB a rajtengedély megadásával egy időben azt is közölte, hogy a két versenyzőt tavaly agresszió érte az IBA részéről és kizárásuk önkényes volt.

Lin a hős, Imane Helif az ellenség

Miközben Tajvanban kitüntetést és pénzjutalmat kap az interszex bokszoló, addig Európában hatalmas botrány lett az olimpián a női ökölvívás miatt. Imane Helifet sok támadás érte azt követően, hogy kevesebb mint egy perc alatt győzött olasz ellenfele, Angela Carinivel ellen. Az olasz ökölvívó 46 másodperc után bedobta a törölközőt, majd a meccs után közölte, hogy még soha nem ütötték meg annyira, mint Helif. Ezt követően az algériait Hámori Lucával sorsolták össze, aki pontozással veszített a három menet után.

Az eset nagy botrányt kavart, többen elítélték az afrikai öklözőt, a közösségi médiában Elon Musk és J. K. Rowling is kifakadt a női sport tisztaságát féltve. Helifet ügyvédje elmondása szerint nagyon megviselték a bírálatok, nem hagyja annyiban a történteket, így pert indított az őt támadók ellen internetes zaklatás miatt. Algír jogi képviselője, Nabil Boudi elmondta: a francia hatóságokhoz benyújtott kereset hivatalosan az X (korábbi nevén Twitter) ellen irányul, így az eljárás ismeretlen tettesek ellen zajlik. Mivel azonban a beadványban több ismert személyt is név szerint említenek (Musk és Rowling mellett Donald Trump neve is előkerül), az ő megnyilvánulásaikat biztosan kiemelt figyelemmel fogják vizsgálni az illetékesek.

„Úgy hallottam, hogy Imane Helif állítólag mindenkit beperelt, de pontosat én sem tudok mondani. Luca három-négy posztot rakott ki a közösségi médiában, de azokat a Nemzetközi Olimpiai Bizottság leszedette vele” – mondta a Világgazdaságnak Varsányi Áron, Hámori Luca edzője, akit nyaralása első napján ért utol lapunk.

Párizs 2024: ennyibe került Magyarországnak az olimpia

A Párizsban olimpiai bajnoki címet szerző magyar sportolóknak 495 millió forintot fizet ki az állam, miközben az ezüstérmeseknek 471,24 milliót, a harmadik helyezetteknek pedig 323,5 milliót. Vagyis a dobogósok mintegy 1,29 milliárd forintot kapnak, míg a további pontszerzők majdnem ugyanennyit, 1,17 milliárdot. A legjobban ezúttal is Csipes Tamara kajakozó keresett, aki az elmúlt három évben már másodszor lépte át a százmillió forintos határt.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.