BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Parti Tamás: A folyamatot kell nézni

A fejlődő komplexitás időszakát éljük a digitalizáció térnyerésével, ami a közgazdásznak a lehetőségek, a jogásznak a kockázatok bővülését jelenti – hangsúlyozta Parti Tamás, a Budapesti Közjegyzői Kamara elnöke a Világgazdaság konferenciáján.

Nemcsak technológia-, hanem életforma váltást is jelent a digitalizáció, ami egy evolúciós lépcsőfok is – kezdte előadását Parti Tamás. Hozzátette, más azonban a közgazdász és a jogász felfogása a digitalizációról, míg előbbinek a lehetőségek kiterjedését jelenti, a jogász elsősorban a kockázatok szaporodását látja benne. Kiterjedtebb hálózatokat, kiterjedtebb lehetőségeket hoz magával, de a jogviszonyok is egyre összetettebbé válnak, jogbiztonsági szempontból pedig egyenesen „rémálom” a jogász szemszögéből.

Parti Tamás, a Budapesti Közjegyzői Kamara elnöke
Fotó: Kallus György

A közgazdász számára csupán a szerződés megkötése a fontos, ez az e-szerződések korában egyáltalán nem nehéz. A jogásznak viszont a szerződés egész folyamata számít, a jog érvényesítése fontos, utóbbi azonban a digitális térben elszakad a fizikai személytől, vagyontárgyaktól, ezáltal kihívásokat jelent – mondta a szakember.

A hitelszerződések számának növekedésével például több adós és több hitelező lesz, ez pedig nemcsak a hitelkihelyezés, hanem a jog érvényesítésében is óriási versenyt teremt. A szerződéses feltételeket továbbra is a szerződő felek teljesítik, a technológia (pl. a blokklánc) csak segít ebben.

Az okosszerződés pedig csak annak okos, aki létrehozza azokat, de sokáig még nem lesz képes a humán szerződési viszonyt modellezni.

A technológiai fejlődés komplexitási problémaként jelentkezik, miközben a rendszerben növekszik az adatbőség, megjósolhatatlanabbá válik a jövő, így biztonsági szempontból nem tudunk jó döntéseket hozni. Az évekkel ezelőtti tapasztalatunk itt nem segít, ezért a jogászoknak fel kell készülniük az új helyzetekre, és az extremitásra a komplexitásban fejlődő rendszerekben.

Nem lehetünk elég okosak, nem tudunk minden kockázatra felkészülni

– figyelmeztet Parti, aki szerint a jogászoknak magára a kiszámíthatatlanságra és a nagyobb, „legfájóbb kockázatokra” kell felkészülniük.

A kibertérben komplexebbé váló jogviszonyok horgonyai a szintén egyre összetettebbé váló, jogérvényesítési lehetőséget adó közjegyzői okiratok lehetnek. De arra is szükség van Parti szerint, hogy a szerződéses biztonságról ne csak a szerződéskötésig, hanem a jog érvényesítéséig gondolkodjunk.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.