BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nagy meglepetésekre készülnek még idén a mobilpiac meghatározó szereplői

Az Apple új mobiljainak érkezésével könnyen lehet, hogy megvannak az idei karácsonyi szezon sztárjai az okostelefonok piacán, azonban a hátralévő pár hónapra még a Samsung, a Huawei és az LG is tartogat meglepetéseket.

A legújabb iPhone-ok múlt heti bemutatásával nagyjából körvonalazódik, hogy milyen kínálatból választhatnak karácsony környékén azok, akik igazi csúcstelefonnal lepnének meg valakit. Nagy előny, ha az ár egyáltalán nem számít, hiszen az Apple új eszközeiből a legdrágább változat, az 512 GB tárhellyel ellátott iPhone Xs Max majdnem 578 ezer forintos listaáron lesz kapható, ha valaki ragaszkodik ahhoz, hogy szolgáltatófüggetlen készüléke legyen. Ehhez az árhoz persze komoly tudás is jár, azonban igazán átütő megoldást nem tud felmutatni az új eszköz, és nagyon úgy tűnik, hogy egyre inkább a márkát kell megfizetni az iPhone esetében.

Az Apple a múlt héten tartott nagy készülékbemutató eseményét a tavalyi iPhone X frissített változatával, az iPhone XS-szel kezdte.

A készülék külsőre nem igazán változott az egy évvel ezelőtti modellhez képest, viszont megkapta az új, 8 magos A12 Bionic csipet, amelyet új grafikus maggal egészítettek ki. Az új, Smart HDR kamera pedig lehetőséget ad arra, hogy megváltoztassuk az elkészült képek fókuszát, és kiélesíthetjük akár a hátteret is. A készülék egy fizikai és egy eSIM kártyával DualSim telefonként tud működni. A mobil 5,8 hüvelykes, Super Retina kijelzőt kapott. A már említett iPhone Xs Max ennél jóval nagyobb, 6,5 hüvelykes a kijelzője, és a mostani trendeknek megfelelően szinte teljesen keret nélküli, a hasznos kijelző-előlap arány a 95 százalékot is meghaladja.

Persze ha az árról van szó, akkor a Samsungot sem kell félteni, a nyár végén bemutatott, 6,4 hüvelykes AMOLED-kijelzővel ellátott Galaxy Note 9 nagyobb tárhelyű, 512 GB-os változata, amelyet itthon augusztus végétől lehet megvásárolni, 420 ezer forintba kerül.

A 95 százalékot is meghaladja az Xs Max kijelző-előlap aránya
Fotó: AFP/Noah Berger

Igaz, ehhez egészen elképesztő teljesítményt kapnak a felhasználók, hiszen a Samsung saját Exynos sorozatának legújabb csipje mellett 8 GB RAM jár hozzá – az alapmodellben is már 6 GB RAM van –, és mivel microSD kártyával tovább növelhető a tárhely, akár 1 TB is rendelkezésre állhat a fotók, videók tárolására. Az pedig biztos, hogy a Note 9 tulajdonosok szívesen készítenek képeket, hiszen nagyon jól sikerült a kamerarendszer, a szoftveres támogatás mellett a két hátoldali szenzor közül az egyik kétszeres optikai zoomra képes, míg a másik széles látószögű, ráadásul rossz fényviszonyok mellett is megbízhatóan működik a képrögzítés.

A Samsung ugyanakkor még nem fogyott ki erre az évre a nagy dobásokból, október 11-én ugyanis fontos bejelentésre készülnek, egy új Galaxy eszköz érkezik.

A legtöbb technológiaportálon és blogon arra tippelnek, hogy egy új, felső középkategóriás okosmobilról van szó, amelynek a hátoldalán négy kamerát helyeztek el – erre utalhat a 4x fun felirat a meghívóban, vagyis négyszeres mulatság –, de az is előfordulhat, hogy egy táblagépről rántják majd le a leplet.

Ha valakinek a fotózás, videózás fontos egy mobilnál, de szeretne valamivel olcsóbb megoldást találni, mindenképpen érdemes kipróbálnia a Sony új csúcstelefonját, az Xperia XZ3-at, amelyet Berlinben, az IFA technológiai kiállításon mutatott be a japán társaság. Az eszköz a Sony OLED-tévéinél már bizonyított technológiát használó, 6 hüvelykes, 18:9 képarányú QHD+ OLED-kijelzővel rendelkezik.

A ké­szülékben alkalmazott Smart Launch funkciót használva a váratlan pillanatokról sem maradnak le a felhasználók, mivel vízszintesen tartva a telefon azonnal előkészíti a kamerát a mesterséges intelligencia segítségével. A Motion Eye kamerával pedig az olyan egyedülálló képalkotói technológiák is elérhetők, mint a 4K HDR videórögzítés és a másodpercenként 960 képkockát, akár Full HD minőségben rögzítő szuperlassítás. A 19 megapixeles fő kamerát egy kategóriájában kiemelkedő 13 megapixeles előlapi szelfikamera egészíti ki a Sony új csúcsmodelljénél, mellyel az új bokeh és a szépségeffekt használatával még gyönyörűbb szelfiket lehet készíteni portré módban.

Bár az idei nyár és az ősz eleje több kellemes meglepetést is tartogatott a mobiltelefonok iránt érdeklődők számára, az év hátralévő részében is várható még néhány izgalmas készülék érkezése.

A Huawei október 16-án tart egy nagy eseményt Londonban, és az elmúlt évek tapasztalataiból kiindulva valószínűleg a Mate széria legújabb nagyágyúi, a Mate 20 és Mate 20 Pro lesznek majd a középpontban.

Figyelembe véve, hogy az utóbbi időszakban rendkívül sokat fejlődött a kínai gyártó mind a technológiát, mind a marketinget vizsgálva, az új csúcsmodelljei valószínűleg a karácsonyi időszak sikeresebb eszközei közé tartoznak majd. Az eddigi hírek szerint a Mate 20 6,3, míg nagyobb társa 6,9 hüvelykes, AMOLED-kijelzőt kap.

A Kirin 980-as csipkészlet támogatja majd a gyors feladatvégzést és a mesterséges intelligencia bevetését, illetve 6, a nagyobb készüléknél pedig akár 8 GB RAM is lehetséges. Egyes beszámolók szerint elképzelhető, hogy valamelyik modell hátoldalán három kamerát helyeznek el.

Korábban a Világgazdaság is beszámolt róla, hogy az LG a jelek szerint számháborúba kezd, legalábbis ami a mobiltelefonokon található kamerák számát illeti, a cég ugyanis egy öt szenzorral – két előlapi és három hátoldali – rendelkező eszköz bemutatására készül. A legutóbbi hírek szerint az LG V40 ThinQ novemberben érkezhet, és a mostani trendekhez igazodva rendkívül vékony keretet kap majd a 6,3 hüvelykes kijelző. A várakozások szerint Snapdragon 845 processzor kerülhet az eszközbe, és komoly meglepetést okozna, ha 6 vagy 8 GB RAM-nál kevesebb memóriával látnák el.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.