BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ne féljünk a gépektől: a robotkutya lehet az ember igazi legjobb barátja

A robotok már évtizedek óta az életünk részét képezik, de az új, fejlett gépek aggasztják az embereket. A magyar Infuze Robotics ügyvezetője elmondta, hogy van egy ösztönös félelmünk az élőlényekre hasonlító robotoktól, de felhívja rá a figyelmet, hogy ezek a gépek sokkal könnyebbé és biztonságosabbá tehetik az életünket. Körömi János szerint a robotkutyák már köztünk járnak, és a legjobb barátaink lehetnek, ha esélyt adunk nekik.

A szórakoztatóipar az elmúlt években nagyon sokat tett azért, hogy elültesse a félelmet az emberekben a robotok irányába. Az olyan science fiction filmek, mint a Terminátor, vagy az Én, a robot azt az üzenetet közvetítette, hogy a technológia fejlődése magával hozza azt, hogy a gépek megpróbálják leigázni az emberiséget. Az Infuze Robotics ügyvezetője, Körömi János szerint ezek a filmek nem tettek jót a robotipar fejlődésének az elmúlt évtizedekben.

robotkutya
Körömi János
Infuze Robotics ügyvezetője
Az Infuze Robotics ügyvezetője, Körömi János szerint nem kell félni a robotoktól, hanem szövetségre kell velük lépnünk / Fotó: Infuze Robotics

A Világgazdaság korábban már írt róla, hogy ma már elérhetőek olyan fejlett robotok, amik nem csak a gyárak futószalagjai mellett dolgoznak. Az Unitree robotkutyájáról készült felvételek bejárták a világhálót. A robot képességei lenyűgözőek, számos feladat ellátására bevethetők. Egy a közösségi médiában terjedő felvételen az is látható, hogy az amerikai katasztrófavédelem egy tűz megfékezésénél vetett be egy Unitree Go2-es robotkutyát, aminek hátára lángszórót szereltek. A látványos felvételen a robot előre leperzselte a tűz útvonalát, hogy ezzel lassítsa és megállítsa a tűz terjedését.

Körömi János elmondta, hogy valóban bevethetők ezek a robotok ilyen feladatokra, de azt visszásnak tartja, hogy erről a robotkutyáról az a gondolat terjedjen el, hogy ez egy fegyver.

„Ez egy rosszul interpretált vírusvideó, mert sajnos kicsit szenzációhajhászra vette a készítője és nem magyarázta el megfelelően a robot funkcióját – mármint, hogy a robot a tűz megfékezésére készült” – mondta az ügyvezető a lángszórós robotkutyáról készült felvételekről. Körömi szerint annak ellenére, hogy a robotkutyát valóban be lehet vetni ilyen feladatokra, nem tesz jót a robotiparnak, hogy ezeket az eszközöket fegyverként ábrázolják.

A robotikai cégek, köztük mi is, azzal szembesülnek nap mint nap, hogy az emberekben vannak bizonyos negatív képzettársítások a robotokkal szemben, valamint ösztönösen is tartunk ezektől a gépektől. Minél inkább imitálja egy gép az életet, annál ösztönösebben félünk tőle. Az angolban erre a jelenségre uncanny valley kifejezést használják, ami azt jelenti, hogy az ösztöneink reagálnak arra a disszonanciára, ha látunk egy egyértelműen nem élőlényt, ami élőlényként viselkedik. Ez az ösztön kapcsol be a fejünkben, amikor megpillantunk egy robotkutyát, annak ellenére, hogy ez leegyszerűsítve egy távirányítós autó, csak kerekek helyett lábakkal

– magyarázta Körömi János. Hozzátette, hogy egy dróntól vagy éppen egy üvegvisszaváltó automatától kevésbé félünk, mert nem hasonlítanak élőlényre.

Unitree GO2 robotkutya
Unitree GO2 robotkutya / Fotó: Infuze Robotics

„Kíváncsi vagyok, a humanoid robotokért mit kapunk, amikor rövidesen piacra kerülnek” – mondta tréfásan az Infuze Robotics ügyvezetője. A vállalat az Unitree Robotics márkaképviselete a régióban, Magyarországon és a környező országokban forgalmazzák a Go2-es robotkutyát és társait. Emellett az Unitree robotok értékesítését és szervizelését is ellátják Közép-Kelet-Európában. Körömi elmondta, hogy a robotkutya rendkívül népszerű Európában, Magyarországon is jelentős falka van már belőle, így rendezvényeken és ipari környezetben már sokan találkozhattak vele.

Magyar márka fejlesztett hámot a világhírű robotkutyáknak

Hetekkel ezelőtt a Unitree Robotics robotkutyájáról szóló videók bejárták az egész világot. A cég Go1-es modelljét az Egyesült Államokban már a katasztrófavédelemben is bevetették. A robotkutya részt vett egy erdőtűz megállításában. A kereskedelmi forgalomban is megvásárolható robotkutyához magyar cég fejlesztett hámot.

Mire használható egy robotkutya?

Körömi János elmondta, hogy az Unitree Go2 méretű robotkutyák, a méretükből adódóan nem alkalmasak támadó célokra. Emlékeztetett, hogy a fegyverek elsütéséhez ki kell támasztani, de ezek a robotkutyák kicsi ahhoz, hogy egy lőfegyver visszarúgását felfogják. Még ha a hátukra is szerelnének egy fegyvert, a robotkutya képtelen lenne vele pontosan célozni.

A világ robotgyártói, például a Boston Dynamics, vagy az Unitree, kiadtak egy közös nyilatkozatot, amiben kijelentik, hogy a polgári robotokat tilos bármilyen támadó célra felhasználni

– mondta Körömi. Ezeket a robotokat, mint a Go2-es robotkutya, elsősorban oktatási, ipari és kutatási feladatokra, mentési műveletekhez és az emberélet védelmére tervezték.

A robotikai cég ügyvezetője elmondta, hogy a törökországi földrengések után Unitree Go1-es robotkutyák is részt vettek a mentési műveletekben, és több tucat embert mentettek meg. A robotok fejére erősítettek egy lézeres letapogatót, vagyis LiDAR-t, majd beküldték a gépeket az összedőlt épületekbe. A robotkutya képes volt egy valós idejű, pontos, 3D modellt közvetíteni az embereknek az épületek belsejéről. Ezeknek a 3D térképeknek a segítségével a mentők meg tudták állapítani, hogy az adott épületbe be tudnak-e hatolni, hogy kihozzák a bent ragadt sebesülteket.

Kínában már az Unitree nagyobb robotkutyája is teljesít szolgálatot, a B2-es modell. Ezeket a gépeket többek között a tűzoltók használják. Egy megfelelő kiegészítő keretet szerelnek a hátára, amiben a robotkutya 10 darab oxigénpalackot tud az égő épületbe behatoló tűzoltók után vinni. Egy ember kettő oxigénpalackot tud magával vinni az égő felhőkarcolóba, ami azt jelenti, hogy ezekkel kettő embert tud megmenteni a füstmérgezéstől. A B2-es robotkutya még 10 ilyen palackot tud szállítani, ami további 10 emberéletet jelenthet. A robotkutya emellett egy 360 fokos kamerával is fel van szerelve, valamint egy hőkamerával, hogy az épületen kívül tartózkodó kezelő még a füstön keresztül is láthassa, hogy mi történik a lángoló épületben. A roboton egy hangszóró is van, hogy a megtalált sebesültekkel az operátor tudjon kommunikálni, ameddig a tűzoltók oda nem érnek.

Unitree B2 robotkutya
Unitree B2 robotkutya / Fotó: Infuze Robotics

Körömi János elmondta, hogy az Infuze Robotics július első felében hozta be Magyarországra az első Untree B2-es robotkutyát, amit így már Magyarországon is személyesen meg lehet ismerni.

Mennyire okos egy robotkutya?

Egy Unitree B2-es robotkutya széles körben képes a munkavégzésre, elsősorban ipari létesítményekben. Az emberi egészségre veszélyes környezetben láthat el folyamatos szolgálatot. 120 kilogrammos teherbírású, képes az öntöltésre, saját döntéseket tud hozni, de konkrét feladatokra is programozható.

„Ahogy említettük, a B2-es modellre egy nagy felbontású kamera és hőkamera is felszerelhető egy robotkarral együtt. A robotkutyát be lehet programozni arra, hogy egy erőműben milyen útvonalon strázsáljon. Az útvonalán a gép folyamatosan ellenőrizni fogja a meghatározott műszereket és értelmezze a kijelzőkön szereplő adatokat. Ha a robotkutya nem megfelelő értéket észlel egy műszeren, akkor az előre meghatározott feladatot, például egy leállító kapcsoló megnyomását fogja elvégezni. Ez teljesen automatikus, ahogy az is, hogy ha az akkumulátor merülőben van, akkor a kutya elmegy a »helyére« ahol feltölti magát” – magyarázta a modell működését Körömi.

A szakértő hozzátette, hogy ez még csak a jéghegy csúcsa. A robotkutya ellátható gáz- és hangszenzorokkal és szinte bármilyen műszerrel, amire szükség lehet. A felhasználása rendkívül sokrétű, és a technológia fejlődésével egyre több munkafolyamatba lesznek majd bevonhatók ezek a gépek.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.