BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A bűnmegelőzés új kora: valóban az MI lehet a megoldás

Egy dél-koreai kutatócsoport új megoldással állt elő a bűncselekmények megelőzésére: az általuk fejlesztett MI-modell képes volt elképesztő pontossággal megjósolni bűneseteket. Amennyiben sikerül pontosítani a modellt, úgy a bűnmegelőzés egy teljesen új korszakába léphet.

Tom Cruise a Mission Impossible-filmek mellett egy másik pörgős akciófilmben is szerepelt a 2000-es évek elején: ez volt a Különvélemény, ami széles körben ismertté tette az előzetes bűnmegelőzés gondolatát, de ez az elképzelés már régebbi filozófiai és irodalmi művekben is megjelent. Most úgy tűnik, ez a vízió valósággá válhat, köszönhetően a dél-koreai kutatók munkájának, akik bemutatták a Dejaview nevű mesterséges intelligencián alapuló rendszert, amely a térfigyelő kamerák felvételeit elemzi, hogy felismerje a bűncselekmények bekövetkezésének lehetőségét és megakadályozza azokat.

A bűnmegelőzés új kora: valóban az MI lehet a megoldás
A bűnmegelőzés új kora: valóban az MI lehet a megoldás / Fotó: Northfoto

A Dejaview figyelembe veszi az olyan tényezőket, mint a napszak, a helyszín, a korábbi incidensek, valamint más változókat, hogy felmérje egy gyanús esemény bekövetkezésének kockázatát. A rendszer két fő technológián alapul. Az első egy tér és idő alapú előrejelzési modell, amely 

olyan elemeket vizsgál, mint például, hogy egy adott helyen történt-e már korábban bűncselekmény, különösen éjszaka, csendes és elszigetelt környéken.

A rendszer például akkor jelzi a magas kockázatot, ha egy elhagyatott területen – amely hasonló körülményekkel rendelkezik, mint egy korábbi éjszakai bűncselekmény helyszíne – újabb incidens bekövetkezhet. Az illetékes hatóságok így célzottabban figyelhetik ezeket a magas kockázatú zónákat a térfigyelő kamerákon keresztül, megelőzve az eseményeket, és gyorsabban tudnak beavatkozni. A rendszer 82,8 százalékos pontosságot ért el terepi tesztek során, amikor a helyi Seocho város adatait vizsgálták – írja a Techsport.

A második technológiai elem az úgynevezett egyénközpontú visszaesési előrejelzés, amely azokra az emberekre fókuszál, akikről feltételezhető, hogy újabb bűncselekményeket követhetnek el. 

Az MI elemzi mozgási mintáikat, és megpróbálja előre jelezni, ha viselkedésük újabb bűncselekmény bekövetkeztét sugallja. 

A Dejaview technológia a több mint 32 ezer térfigyelő kamera felvételén alapuló adatbázison tanulta meg a különféle helyzetek mintázatait, és most élőben alkalmazza ezt a tudást.

A mesterséges intelligencia által irányított bűnmegelőzés számos vitát generálhat, különösen, ha emberek nyomon követéséről van szó. Az ETRI jelenleg elsősorban közbiztonsági infrastruktúrában, például reptereken, energia létesítményekben, gyárakban és nemzeti eseményeken alkalmazza a rendszert. A technológia kereskedelmi célú használata biztonsági ügynökségek számára várhatóan 2025 végére válik elérhetővé.

Az Amazon is próbálkozott hasonlóval

Emberek ezreit figyelhette meg az Amazon mesterséges intelligencia(MI) alapú arcfelismerő rendszere az Egyesült Királyságban, amit az utazók életkorának, nemének és potenciális érzelmeinek előrejelzésére használtak. Az elmúlt két évben 

a szigetországban nyolc vasútállomáson tesztelték az MI megfigyelési technológiát térfigyelő kamerákkal, 

hogy figyelmeztessék a személyzetet biztonsági fenyegetésekre, és hogy csökkentsenek bizonyos típusú bűnözést. A brit vasúthálózat fejlesztését végző Network Rail tárgyfelismerést használt a vágányokon átlépő emberek észlelésére, a peron túlzsúfoltságának megfigyelésére és előrejelzésére, a figyelemfelkeltő viselkedés (futás, kiabálás, gördeszkázás, dohányzás) azonosítására, valamint a potenciális kerékpártolvajok felderítésére.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.