BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Legszívesebben az unión belül utaznak az európaiak

November 7-e az európai turizmus napja, ebből az alkalomból az Eurostat összegyűjtött néhány érdekes információt az európaiak üdülési szokásairól.

Tavaly az európai uniós állampolgárok 1,2 milliárd alkalommal utaztak turisztikai céllal, túlnyomó többségében az Európai Unió határain belül, gyakran saját országukat sem elhagyva. Az utazások mindössze 6 százaléka irányult az európai közösségen kívüli úti célokra az Eurostat szerint, az európaiak tehát – úgy látszik – ragaszkodnak az EU-s célpontokhoz.

Az uniós turisták 2017-ben összesen 3,1 milliárd éjszakát töltöttek el a 28 tagország valamelyik szálláshelyén, ez 5,2 százalékos bővülés az egy évvel korábbihoz képest.

Ennek felét a belföldi turizmus adja, a vendégéjszakák 52 százalékát ugyanis hazai szálláshelyeken töltik az európaiak. Az éjszakák harmadát (35 százalék) uniós utazók töltik más uniós tagállamokban, ez mintegy egymilliárd éjszakát jelent. Különösen a német és a brit turisták élvezik az unión belüli utazást, a más EU-tagországban eltöltött minden harmadik éjszaka hozzájuk köthető. Az EU-n kívülről érkező turisták a vendégéjszakák mindössze 13 százalékát teszik ki.

Horvátország igazi nemzetközi turistacélpont
Fotó: AFP

A belföldi turizmus súlya Lengyelországban, Romániában és Németországban a legnagyobb, ezekben az országokban ötből négy éjszakát a hazai pihenni vágyók töltik el.

Igazi nemzetközi turistacélpontnak számít ugyanakkor Ciprus, Málta, Horvátország és Luxemburg, itt a belföldi turisták még a szálláshelyforgalom tizedét sem adják, de Görögországban is csupán a forgalom ötödét adják a hazai üdülők.

A máltai turizmus támaszkodik leginkább az uniós tagországokból érkező külföldi pihenőkre, ugyanis a vendégéjszakák 84 százalékát más EU-országok állampolgárai foglalják.

Az EU-s országok közül Lengyelországban (6 százalék) és Romániában töltik a legkevesebb időt az unión kívülről érkező utazók, a legtöbbet pedig Cipruson (36 százalék).

Nálunk még a belföldi turizmus az erősebb

Magyarországon a belföldi turizmus valamivel még mindig valamivel meghatározóbb az Eurostat adatai szerint, a szálláshelyforgalom kicsivel több mint felét a magyarok adják, az unióból érkező turistákra három vendégéjszakából egy jut, az EU-n kívüli turisták által eltöltött idő mintegy 15 százalékot tesz ki.

Fotó: AFP

Az Eurostat adatai szerint a magyarországi szálláshelyeken tavaly 31,6 millió vendégéjszakát töltöttek el, ami az uniós forgalom valamivel több, mint egy százaléka.

Az idei év első nyolc hónapjában több mint 22 millió vendégéjszakát regisztrált Magyarországon a Központi Statisztikai Hivatal (KSH), ez 4 százalékos bővülést jelent az előző év azonos időszakához képest. A külföldi vendégek 3,1 (10,7 millió), a belföldi vendégek 4,8 százalékkal több (11,3 millió) vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken.

Budapestnek nincs párja

Budapest népszerűsége töretlen, a turisztikai forgalom mintegy harmadát a magyar főváros adja: idén január és augusztus között a Budapesten eltöltött külföldi vendégéjszakák száma meghaladta a hatmilliót, 2 545 025 külföldi vendég összesen 6 070 093 vendégéjszakát töltött el a fővárosban a KSH adatai szerint. A fővárosi külföldi és belföldi vendégforgalom megközelítette a hárommilliót az első nyolc hónapban, a vendégéjszakák összesített száma pedig közel jár a hétmillióhoz.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.