BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Túlfűtötté vált a belföldi turizmus

A meglévő 20 ezer budapesti hotelszoba mellett további három-négyezer nyílik meg két-három éven belül, csaknem 20 százalékos kapacitásbővülést eredményezve.

A szállodafejlesztési lázat vidéken az állami támogatások is fűtik. A Kisfaludy szállodafejlesztési konstrukció keretében 45-70 százalékos támogatási intenzitással több tízmilliárd forint pályázati forrást kínáltak szálloda és panzió építésére, valamint bővítésre és korszerűsítésre a kiemelt fejlesztési térségekben. Tokaj, a Felső-Tisza és a Nyírség, valamint Sopron–Fertő és a Balaton térségében már lezárultak a pályázatok, akárcsak a Dunakanyarban a panzió- és szállodaépítésre kiírtak, a szállodafelújítás további 600 millió forintos tenderében azonban még nem hirdettek nyerteseket.

Budapesten piaci alapon szerveződnek a projektek, vidéken viszont, ha nincs támogatás, akkor hosszú távú türelmes tulajdonosi attitűd kell a beruházási költségek megemelkedése miatt, hiszen a négycsillagos vagy nagyobb projekteket nehéz visszaigazolni piaci alapon

– összegezte a Világgazdaság kérdéseire Németh Richárd, a BDO Magyarország Hotel és Ingatlan Szolgáltató Kft. ügyvezető partnere.

A szakértő hangsúlyozta, hogy a budapesti és a vidéki szállodapiac számos ponton eltér egymástól. Budapesten mind a foglaltság, mind az átlagár folyamatosan növekszik, itt az új kínálat növekedését visszafogja a szűkös fejlesztői kapacitás okozta lassulás, és a szálláshelyi kapacitásbővülés nem éri el a kereslet növekedésének volumenét. A szállodák folyamatosan tudták és tudják növelni átlagáraikat, a trend folytatódhat is a nagy sportrendezvények és nemzetközi konferenciák árfelhajtó hatása révén.

Fotó: Kallus György/Világgazdaság

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) elnöke, Flesch Tamás lapunknak kifejtette, hogy a Hungexpo területén 2021-re megépülő nagy konferencia-központ jelentős mérföldkő és számottevő potenciál a budapesti rendezvénypiacon. A fejlesztés alatt lévő szállodák belépésével sem alakul ki túlkínálat, és remélhetőleg negatív spirált kavaró árverseny sem, az egymás alá ígérő hotelek ugyanis új vendégkört biztosan nem hoznának Budapestre, legfeljebb egymástól vennék el a meglévőt – véli a szállodaszövetségi elnök.

A teljes cikket a Világgazdaság csütörtöki számában olvashatják

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.