BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Thaiföld európai nyugdíjasokra számít

Hosszú távra berendezkedő európai nyugdíjas vendégeket fogadnának a gyakorlatilag vírusmentes thaiföldi üdülőhelyeken.

A koronavírus-járványt igen sikeresen kezelő Thaiföldön éppen most véglegesítik azt a tervet, amely a napsütésre vágyó európai nyugdíjasok számára lehetővé teszi, hogy a közelgő téli hónapokat a turistaparadicsomként számontartott országban töltsék, mentőövet nyújtva az összeomlófélben lévő helyi vendéglátásnak. Bár az ázsiai ország március végén lezárta a határait a külföldiek nagy többsége előtt, ám a kormány azok előtt mégis ki akarja tárni a kaput, akik huzamosabb időre, akár kilenc hónapra is maradnának – mondta a Bloombergnek Boon Vanasin, Thaiföld harmadik legnagyobb, kórházakat és nyugdíjasotthonokat üzemeltető cégének, a Thonburi Healthcare Groupnak az elnöke.

A hónapokon át tartó nyaralásra érkező vendégek az elképzelés szerint 14 napos kötelező vesztegzár alá kerülnének Phuketen, ahol több vírusteszten is átesnének.

Ha az eredmények negatívak, három hét után abba a régióba utazhatnának, ahová csak szeretnének – fűzte hozzá Boon, aki saját bevallása szerint jól ismeri a kormány terveit, és arra számít, hogy még a tél beállta előtt megérkezhetnek az első európai nyugdíjasok. Traisulee Traisoranakul kormányszóvivő is megerősítette a terv létezését a hírügynökségnek, de hozzátette, hogy még most pontosítják azokat az intézkedéseket, amelyekkel tovább csökkentenék a vírusfertőzés kockázatát.

A furcsa nyitás életmentő lehet Thaiföld romokban heverő vendéglátó szektora számára, amely öt hónapja külföldi turisták nélkül vegetál. Bár a délkelet-ázsiai turistaparadicsom a koronavírus elleni védekezés egyik világbajnoka, hiszen például több mint három hónapja nem jelentettek egyetlen beteget sem, aki helyben kapta volna el a kórt, idegenforgalmon alapuló nemzetgazdaságának teljesítménye az előrejelzések szerint az előző évhez mérten idén 8,5 százalékkal eshet vissza, ami világszerte az egyik legrosszabb várható eredmény.

Hét végén egyébként egy külföldről behurcolt fertőzést diagnosztizáltak az országban, amellyel 3411-re nőtt a betegek száma, 111 embert ápolnak kórházban, és 58-an hunytak el.

Fotó: Shutterstock

A tervezett intézkedéscsomag révén abból a lehetetlen helyzetből kísérel meg kitörni Thaiföld, amelybe rajta kívül olyan ismert üdülőhelyek kerültek, mint az indonéz Bali vagy az Egyesült Államokhoz tartozó Hawaii.

A padlóra került gazdasági élet újraindítása érdekében ismét beengedett turisták megjelenésével ugyanis a vírus is új erőre kapott ezeken a varázslatos helyeken. A legriasztóbb példa talán a karibi térségben fekvő, százezer lakosú Aruba szigete, ahol augusztus elején 1500 új megbetegedéssel két hét alatt négyszeresére emelkedett a fertőzöttek száma. Thaiföld azonban a terv megvalósításával – a gyakorlatilag vírusmentes környezetnek köszönhetően – elkerülheti a csapdát, mivel jómódú nyugdíjasok milliói kereshetik fel az országot egyebek között Svédországból vagy Németországból, ahelyett hogy az erősen rizikós mediterrán partvidéken telelnének.

A gazdaságnak mindenesetre óriási szüksége lenne az új lendületre. A pandémia kitörése előtt az európai turisták tömegesen vakációztak Phuketben és a környékén, jellemzően két hét és két hónap közti időtartamot töltöttek a tengerparton

– mondja Bhummikitti Ruktaengam, a helyi idegenforgalmi szövetség elnöke.

A kormányzat adatai szerint tavaly több mint 6,7 millió európai vendég látogatta meg Thaiföldet, és 461 milliárd thai báttal (egy bát 9,6 forint) járultak hozzá az ország nemzeti jövedelméhez.

Ez az összes turista 17 százaléka, a külföldiektől származó idegenforgalmi bevétel 24 százalékát ők költötték el. Phuketnek nagyon kell a külföl­diek költése, de folyamatosan egyensúlyozni kell a fertőzés kockázata és a gazdasági érdekek között – hangsúlyozza Bhummikitti.

A thai kormány korábban megpróbálta a szállásdíj 40 százalékának átvállalásával támogatni a belföldi turizmust, de a helyiek még így sem tudták pótolni a külföldieket, mivel az összes turista kétharmada a határokon túlról érkező vendég, és a bevételek 90 százalékát ők adják. „Először csak kevés embert engedünk be az országba, hogy leteszteljük az új szisztéma működését” – mondta a múlt héten Prayuth Chan-o-cha miniszterelnök. Kiemelte, hogy mindenképpen tenni kell valamit, ellenkező esetben tönkremennek az üzletek, és az emberek elveszítik a munkájukat.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.