BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Bermuda, a távmunkások paradicsoma

A Karib-tenger és az Atlanti-óceán szigetei biztonságos környe­zettel csábítják a home office-ban dolgozó, tehetős munkavállalókat, mivel a hagyományos turizmusról a járvány miatt egyelőre szó sem lehet.

Amint feloldották nyáron Londonban a koronavírus-járvány első hulláma miatt elrendelt lezárásokat, a 24 éves Abbie Sheppard elutazott egy röpke vakációra Bermudára. Négy hónappal később Abbie még mindig az atlanti-óceáni szigeten tartózkodik, hasonlóan ahhoz a több ezer emberhez, akik szintén ott vagy esetleg valamelyik karib-tengeri szigeten próbálják meg kibekkelni a pandémiát. „Egyszerűen maradtam még” – mondta a Bloombergnek telefonon Sheppard, aki egyébként egy celebeket rendezvényekre közvetítő cég ügyvezetője.

A klasszikus turizmus ellehetetlenülésével Bermuda és a karibi szi­getek tömegesen csábítják azokat az aktív, jól kereső nyugat-euró­paiakat és észak-amerikaiakat, akik a járvány miatt egyébként is home office-ban dolgoznának.

Barbados, a Kajmán-szigetek, Aruba és Puerto Rico mind az otthonról dolgozó külföldi juppik kegyeit keresi. Mivel idejében lezárták a határaikat, és megtagadták az óceánjáró turistahajók fogadását, javarészt sikerült távol tartaniuk a vírust. A nyugati féltekén összesen nyolc helyről nem jelentettek fertőzéseket, és ezek mind a Karib-tenger vagy az Atlanti-óceán apró szigetei.

A biztonságért persze nagy árat fizettek. Ezeknek a szigeteknek a GDP-jében az idegenforgalom részesedése 20–90 százalék.

A Nemzetközi Valutaalap ennek a turizmusfüggő övezetnek az esetében idén éves szinten mintegy 10 százalékos gazdasági visszaeséssel számol.

A járvány amerikai és európai második hullámának beköszöntével pedig arra a fogas kérdésre kellett válaszolniuk a helyi vezetőknek, hogy ugyan miként tudnának az életmentő turizmus áldásaiban részesülni úgy, hogy közben ne terítsenek egyszersmind vörös szőnyeget a vírus elé is.

Bermudán például ezt úgy oldották meg, hogy a szigetre utazó turistáknak a repülőgépre való felszállásukkor negatív tesztet kell bemutatniuk, és a megérkezésüket követő két hét alatt négy további alkalommal tesztelik őket, mielőtt szabadon mozoghatnának a sziget területén. Ez a világ legszigorúbb egészségügyi határellenőrzése, ami bosszantó lenne az egyszerű turisták számára, de rendkívül szimpatikus a biztonság miatt érkezőknek.

Ezzel együtt Bermudán felütötte a fejét a koronavírus, a 64 ezer lakosból 222-en kapták el a betegséget, és kilencen haltak bele. Mégis, az Egyesült Államok keleti partjának közelsége és a fejlett üzleti infrastruktúra mellett éppen a járvány sikeres kezelése adja a vonzerőnket – mondja David Burt miniszterelnök. – Mióta beindítottuk a távoli munkavégzők vízumprogramját, 600 beutazási kérelmet kaptunk.”

Barbados is ezt az utat választot­ta, mióta júliusban megkezdték a reklámhadjáratot,

3000 home office települt a Kis-Antillák legkeletibb tagjára.

Fotó: Shutterstock

„Nem tervezzük a promóció leállítását – nyilatkozta a hírügynökségnek Eusi Skeete, a barbadosi turisztikai ügynökség amerikai kampányszervezője. – Mióta elstartolt a program, sokkal hosszabb időre maradnak a vendégeink.”

A tehetős vendégekért folyó versenybe azonban mások is beszálltak. A Kajmán-szigetek, amely teljesen beszüntette a hagyományos turizmust, október óta azokat a távmunkában dolgozókat invitálja területére, akik évente legalább százezer amerikai dollárt keresnek. További feltétel, hogy a vendég igazolja a munkaviszonyát, illetve az egészségügyi biztosítását.

Magabiztosan nyilatkozott Rod Miller, az Egyesült Államokhoz tartozó Puerto Rico turisztikai ügynökségének vezetője is.

„Nézze – mondja –, ez a karibi térség, mindenfelé gyönyörű strandok, amerre csak a szem ellát. Mi viszont valami olyasmit tudunk kínálni, amire a többi szigeten képtelenek. Puerto Rico hézagmentesen kapcsolódik az Egyesült Államok szárazföldi részéhez, naponta többszöri légi járat köti össze a keleti parttal, és az

amerikaiaknak természetesen útlevelet sem kell felmutatniuk a felszálláshoz, ráadásul landolás után rögtön használhatják még a Netflix-fiókjukat is.”

Nem csoda, hogy a családtól távoli életvitel dacára sok fiatal számára beváltak az Antillák. Samantha McGue például, aki a HigherMe nevű munkaerő-toborzó online platformnál dolgozik, egy 65 négyzetméteres denveri lakásból költözött egy háromszor akkora Puerto Ricó-i apartmanba. „Napi két és fél órás bumlizás helyett itt az óceán partján dolgozni, minden este megcsodálni a naplementét, időnként fürdeni egyet, mindez egyszerűen megfizethetetlen” – áradozik az ifjú hölgy.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.