BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Christmas,Island,Kiribati christmas island kiribati

Bemutatjuk a helyet, ahol először lesz újév

Van egy sok szempontból különleges helye a világnak, amelyet valamikor főleg atombomba-kísérletekre használtak, most meg azért felkapott, mert itt köszönt be először az újév.

Atollok csoportja és egy apró csendes-óceáni keresztény ország szinte az Egyenlítőn: Kiribati. A hozzá tartozó Kiritimati atoll az a lakott szárazföld, ahol először köszönt be az új nap – és az új év. Mégpedig egy földrajzi-történelmi csavarnak köszönhetően, amely az utóbbi évtizedekben népszerűvé tette a történelem folyamán többnyire lakatlan szigetecskét.

Christmas,Island,Kiribati christmas island kiribati
Fotó: Kyung Muk Lim

Az ausztronéz nyelvcsaládhoz tartozó helyi gilberti nyelv latin átiratának kiejtési szabályai szerint a „ti” ejtése sz, vagyis a sziget neve így hangzik: kiriszmasz. Ha ismerős, az nem véletlen: a karácsony jelentésű angol Christmas szó helyi változata ez, azaz akár furcsa, akár nem: az újévet a világon először Karácsonyon ünneplik. (A név pedig onnan jön, hogy James Cook kapitány 1777 karácsonyán lépett a szigetre.)

Itt nézhetjük mindjárt, ahogy a világon elsőként beköszönt 2023 – élő videó

Kiribatin már folyik a visszaszámlálás, hamarosan beköszönt 2023, a világon elsőként.

Ez már csak azért is meghökkentő, mert aki rápillant a térképre, láthatja, hogy Kiritimati gyakorlatilag egy hosszúsági fokon van a tőle északra fekvő, az Egyesült Államokhoz tartozó Hawaii szigetcsoportjával. Hawaiin azonban teljes egy nappal később köszönt be az újév, mint Kiritimatin, sőt az atolltól nyugatabbra fekvő Amerikai Szamoán is.

Arrébb tolták az időt

Amiért Kiritimatin egy teljes nappal rövidebb az év, annak az oka – amiről a távolság okán nálunk csak a földrajzban járatosak tudnak – az úgynevezett nemzetközi dátumválasztó vonal, illetve az a tény, hogy történelmi okokból – amelyekre visszatérünk – ez a vonal nem teljesen esik egybe a 180-as hosszúsági fokkal.

Ez az utóbbi a földgolyónak pont az ellentétes oldalán fut az európai tudósok által a nulladik foknak kijelölt, a londoni Greenwichen keresztülfutó vonallal. Aki azt is tudja, hogy a greenwichi időzóna egy órával jár a mi közép-európai időnk mögött, az gyors fejszámolással arra jut, hogy szombaton délelőtt 11-et mutatnak az óráink Magyarországon, amikor beköszönt 2023. 

Mégpedig Kiritimatin.

Itt ugyanis a dátumválasztó vonal egy keleti irányú beszögellést ír le, majdnem egészen a 150. nyugati hosszúsági fokig.

Nemzetközi időválasztó vonal
 

Történt, hogy 1995-ben Kiribatin megelégelték azt a számukra még a jelenlegi helyzetnél is furcsább furcsaságot, hogy az ország egyik felében egy nappal később volt újév, mint a másikban. Előtte ugyanis a dátumválasztó – ahogy az egyenlítő is – pont keresztbemetszette a 32 atollból álló, és mindösszesen 121 ezer lakosú, de európai uniónyi területen szétterjedt Kiribatit, a világ egyetlen országát, amely négy földféltekén fekszik.

És mivel a maga területén minden ország maga dönt az időzónájáról, egyszerűen arrébb tették a dátumválasztót.

Karácsony-szigetből újévsziget

Ez a döntés, amely egy csapásra „újévszigetté” tette a Karácsony-szigetet, hozzájárulhatott, hogy a területben az ország 70 százalékát kitevő, de gyéren lakott Kiritimati népessége elképesztő ütemben növekedett az elmúlt évtizedekben. Most se tömegre gondoljunk persze: 1931-ben még 38 lakost számoltak meg, ami 1995-re már 3225-re duzzadt, majd a következő két évtizedben megduplázódott.

Ez az állandó népesség, de folyton érkeznek a turisták, köztük a szilveszteri mulatságot másoknál hamarabb letudni akarók.

Amerikai atomteszt Kiritimatinál 1962-ben
Amerikai atomkísérlet Kiritimatinál 1962-ben. Fotó: By Department of Defense. Defense Atomic Support Agency

Az egész atoll, amelynek a legmagasabb pontja nem több, mint 15 méter, védett vadrezervátum. A fotóit nézegetve nehéz elképzelni, miért pont ezt a földi paradicsomot választotta a brit hadsereg, amikor az 1950-es évek végén itt végezte hidrogénbombatesztjeit, majd a következő évtizedben az amerikaik, akik tucatjával hajtották végre az atomrobbantásokat.  

A  bombatesztek idején ügyet se vetettek arra, hogy a helybelieket evakuálják, és a kísérletek az épületekben és az infrastruktúrában is károkat okoztak. Ebben az időszakban időnként a négyezret is elérte az itt állomásozó katonai személyzet létszáma, innen ered, hogy még a helynevek egy része is ebből az időszakból maradt fenn.

Most tessék figyelni: Londonban lesz először újév

Ezért hívják a sziget egyik falvát úgy, hogy Banán (Banana). A többi falu neve sem kevésbé meghökkentő, mint az 1900 lakosú London vagy a 350-es népességű Lengyelország (Poland), miközben teljesen elnéptelenedett és romokban áll Párizs.

A robbanásoktól a Karácsony-sziget szombaton is hangos lesz, de nem kell atombunkert keresni: tűzijátékkal ünneplik 2023 érkezését, minden bizonnyal népes közönséggel. 

És a helyzet az, hogy Londonban lesz először újév, nehogy Párizsba tessék menni.

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.