BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
TÓTH Szilárd; BOLDIZSÁR Máté

Az étel sava-borsa: a SALT lett az Év Étterme

Hétfő este adták át a hazai gasztronómiai élet legkiemelkedőbb eseménye, a Dining Guide Év Étterme gála díjait. A SALT lett a legjobb étterem.

A SALT Budapest nyerte az Év Étterme díját 2024-ben, a Restaurant Best Of The Best címet a Stand Étterem kapta – derült ki a Dining Guide díjátadó gáláján.

TÓTH Szilárd; BOLDIZSÁR Máté

SALT
Boldizsár Máté tulajdonos-üzletvezető és Tóth Szilárd séf a Michelin-csillagos SALT Budapest étterem előtt / Fotó: Mónus Márton

 A szervezők kiemelték: a SALT Budapest séfje, Tóth Szilárd következetesen halad előre a hazánkban még mindig diszkréten reprezentált, újító megközelítésű farm-to-table éttermi stílus meghonosításának útján. Az étterem szemlélete az elmúlt évtizedekben divatossá vált észak-európai, úgynevezett nordic stílust követi, amely irányzat jellemzője, hogy reprezentánsaik formabontó módon, naturális szemlélettel közelítenek a saját régiójuk ismert vagy esetenként ismeretlen gasztronómiai alapanyagaihoz. A Salt konyháját is Tóth Szilárd szülőhelye, Északkelet-Magyarország gasztronómiája és a séf nagyon egyedi, progresszív látásmódja határozza meg. 

A Dining Guide TOP10-es ranglistájának első helyén a Platán Gourmet található. Pesti István séf az elmúlt években bizonyította, hogy nem feltétlenül kell ahhoz jelentős turistadesztináció, hogy egy gourmet felfogású étterem megtalálja a közönségét.

A lista következő helyén Rácz Jenő séf és a Costes Group-alapító Gerendai Károly közös vállalkozása, a Rumour található. 2022-ben a Dining Guide Étteremkalauz a Rumourt az Év Étterme díjjal jutalmazta, és kiemelkedő teljesítménye alapján továbbra is a legjobb, vezető éttermek között tartja számon.

Új feltételrendszer az Év Étterme kiválasztásában, a SALT így is nyert

Az idei évben jelentősen megváltozott az Év Étterme díj odaítélésének feltételrendszere. Az eddigiekhez képest nem a TOP 10-es lista legmagasabb pontszámmal rendelkező étterme kapja a díjat, hanem az a TOP 10-es listán szereplő étterem, amely az adott évben több szempont figyelembevételével a legkiemelkedőbb teljesítményt mutatja – mondta Herczeg Zoltán, a Dining Guide felelős kiadója. 

Az idei év másik újdonsága, hogy a Dining Guide Étteremkalauz külön fejezetben foglalkozik a fenntartható gondolkodású éttermekkel. Véleményünk szerint felelősséggel gondolkodó vendéglátóhelyek besorolása nem csak a ma divatos farm-to-table, vagy nulla kilométeres alapanyag beszerzéssel kapcsolatos fogalmak teljesítésében merül ki, hanem a globális értelemben vett fenntartható, felelős magatartást és étterem működtetést is jelenti – tette hozzá.

Az idei évben a Dining Guide online magazinja is komoly lépéseket tesz a felületén azért, hogy információkkal, szakértői tanácsadók bevonásával is segítse a vendéglátóhelyek munkáját a felelősségteljes működésük kialakításában – mondta Herczeg Zoltán. 

A hétfői gálán az Év Étterme díj átadása előtt mutatták be az est különdíjazottjait: a Natura Hill Zebegény ökológia látásmódját és az egység fenntartható működésre vonatkozó következetes erőfeszítéseiket a Dining Guide 2024-ben a Dining Guide – Bibo Az Év Fenntartható Étterme díjjal ismerte el. Újszerű gasztronómiai látásmódjáért az Onyx Műhely a Dining Guide – BMW Az Év Innovatív Konyhája díját vehette át. Az idei Az Év Alternatív Vendéglátóhelye díjat a magyar tenger egyik legsokoldalúbb vendéglátóipari egységének, a Buborék Csopaknak adták át. 

A Rosenstein Vendéglő vezetését az elmúlt évben az alapító Rosenstein Tibortól a fia, Rosenstein Róbert vette át, aki az idei gálán a Dining Guide – Master Good Az Év Séfje díját kapta. A Dining Guide – Chef Market Az Év Ifjú Séfje 2024-ben az Iszkor séfje, Pohner Ádám lett, aki Kun A. Lucával 2021-ben döntött úgy, hogy Mályinkára költöznek és a település hosszú évek óta üresen álló kocsmáját a környék egyik legizgalmasabb éttermévé alakítják. 

A Dining Guide TOP 100 Étteremkalauz 2022-ben bevezetett újdonsága a Best Of The Best minősítés, vagyis a legjobbak legjobbjai besorolás, amit a díjazott vendéglátóhely addig tarthat meg, amíg az egység szakmai vezetése és működésének helyszíne változatlan marad, illetve a teszteléseken mutatott teljesítménye 90 feletti pontszámmal értékelhető. A Best Of The Best díjjal elismert vendéglátóhelyeket a kategóriájuk TOP 10-es mezőnyéből kiemelve külön besorolás alá veszik. Így az idei évben a Stand Étterem a Restaurant Best Of The Best, és a Mihályi Patisserie mellett a Málna The Pastry Shop is a Pastry Shop Best Of The Best címet kapta. Az ötéves óbudai Málna The Pastry Shop már a megnyitása évében Magyarország egyik meghatározó, minőségi cukrászdájává vált, idén harmadik alkalommal szerezte meg az év legjobb teljesítményét jelentő Év Cukrászdája díjat. A Kollázs Brasserie&Bar mindig kiváló minőségű desszertkínálata az elmúlt időszakban ez még tovább javult, Szűcs Árpád pastry chef magas szintű teljesítményéért az Év Éttermi Cukrásza díjat kapta. 

A Dining Guide – Mobilsofa Az Év Szerethető Étterme címet a közel-keleti konyhát képviselő Goli fire hearted kitchen kapta,

míg a Dining Guide Életműdíját Nyíri Szása, a három évtizedes múltra visszatekintő Arany Kaviár étterem társtulajdonosa vehette át. 

A 2024-es Dining Guide Év Étterme Díjátadó Gála díjazottjai:

Dining Guide Év Étterme Díj: SALT Budapest

Különdíjak:

  • Dining Guide Restaurant Best Of The Best / Stand Étterem
  • Dining Guide - Bibo Az Év Fenntartható Étterme / Natura Hill Zebegény
  • Dining Guide - BMW Az Év Innovatív Konyhája / Onyx Műhely 
  • Dining Guide Az Év Alternatív Vendéglátóhelye / Buborék Csopak
  • Dining Guide - Master Good Az Év Séfje / Rosenstein Róbert (Rosenstein Vendéglő)
  • Dining Guide - Chef Market Az Év Ifjú Séfje / Pohner Ádám (Iszkor) 
  • Dining Guide Pastry Shop Best Of The Best / Málna The Pastry Shop
  • Dining Guide Az Év Cukrászdája / Málna The Pastry Shop 
  • Dining Guide Az Év Éttermi Cukrásza / Szűcs Árpád (Kollázs Brasserie&Bar) 
  • Dining Guide - Mobilsofa Az Év Szerethető Étterme / Goli fire hearted kitchen
  • Dining Guide Életműdíj / Nyíri Szása (Arany Kaviár)
  • Dining Guide Az Év Koktélbárja / Múzsa
  • Dining Guide - Magyar Bormarketing Ügynökség Az Év Sommelier-je / Rácz Imre (Spago)
  • Dining Guide Az Év Szállodája / Matild Palace, a Luxury Collection Hotel 

TOP Éttermek:

  • Stand Restaurant
  • Platán Gourmet 
  • Rumour 
  • SALT Budapest
  • Babel
  • 42 Restaurant
  • Essência
  • Costes
  • Borkonyha
  • Spago
  • Sauska 48
  • Costes Downtown
  • Pajta

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.