BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A lakhatási válság miatt, Horvátország is korlátozná az Airbnb-t

A lakhatási válságot kezelnék így a horvátok. Az Airbnb és más rövid távú lakáskiadás ellen más városok is felléptek az utóbbi időben.

A lakhatási válságot az Airbnb és más hasonló rövid távú lakáskiadások korlátozásával kezelné Horvátország, így a turizmus számára kulcsfontosságú apartmanok egy része megfizethetőbbé válhat a családok számára.

Trogir,,Croatia,-,September,13th,,2018:,Woman,Is,Installing,Airbnb, bérbeadás
Fotó: Shutterstock

A horvát gazdaság mintegy ötödét teszi ki a turizmus, miközben az alacsony ingatlan- és örökösödési adók is arra ösztönzik a lakosságot, hogy bérlakásokba fektessen. Mindez azonban az elérhető lakások szűkösségét hozta magával, ami mind az el-, mind a kiadási árak emelkedéséhez vezetett. Branko Bacic horvát miniszterelnök-helyettes és építésügyi miniszter szerint mintegy egymillió lakást, a teljes állomány 40 százalékát használják kereskedelmi célokra – jelenti a Bloomberg.

Célkeresztben a társasházak

A horvát kormány csütörtök esti javaslata értelmében a rövid távú lakáskiadást a társasházakban a tulajdonosok 80 százalékának a hozzájárulásához kötnék, és a bérlők számát is korlátoznák lakásonként. 

Ez főként az olyan turisztikai szempontból fontos városokat érintené, mint Dubrovnik, Split vagy épp Zágráb.

Bacic szerint a cél, hogy ezek a lakások visszatérjenek eredeti céljukhoz. Ezeknek a lakásoknak a piacon kellene lenniük, ami megfizethetőbbé tenné a lakhatást a fiatal családok számára. A 3,9 millió lakosú országban mintegy zázezer bérlőt tartanak nyilván, ám számuk nőtt az elmúlt években. A szomszédos Szlovénia is egy olyan törvényen dolgozik, amely évi 30 napban maximálná a rövid távú bérbeadást. 

Mindez olyan, turisták által kedvelt városok törekvéseit tükrözi, mint Barcelona, amelyek szintén olyan bejelentést tettek, hogy korlátoznák az Airbnb és más rövid távú lakáskiadás elérését, hogy így szorítsák vissza a túlturizmust, és megfizethetőbbé tegyék a lakhatást. 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.