BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Elképesztő számokat közöltek az idei nyárról

Várakozások felett teljesített a turisztikai ágazat, amely a gazdaság új fellendülésének egyik legfontosabb hajtóere, a GDP több mint 12 százalékát adja már. Rekordszámokkal ünnepli Magyarország a turizmus világnapját – közölte a Magyar Turisztikai Ügynökség leányvállalata, a Visit Hungary.

A nyáron közel 7 millió vendéget fogadtak a magyar szálláshelyek, ami 8,6 százalékkal magasabb még a tavalyi rekordévinél is – hangsúlyozta a a Visit Hungary.

turizmus
Budapest és a beutazó forgalom brutális növekedése húzta a turizmust leginkább / Fotó: Vémi Zoltán / Világgazdaság

Turisztikai konjunktúra van

Nem csak nyáron dőltek meg csúcsok, hanem az év első nyolc hónapjában is: az országos vendégforgalom a tavalyit közel 11 százalékkal múlta felül, Budapesten pedig még ennek is a kétszeresével, több mint 22 százalékkal bővült, ezáltal 

rekordszámokkal ünnepli Magyarország a turizmus világnapját.

Az ágazat társadalmi és gazdasági jelentőségét hangsúlyozva a Visit Hungary rámutatott, mintegy 400 ezer család megélhetését biztosítja a turizmus, amely egyben a GDP több mint 12 százalékát is adja.

Az ENSZ Turisztikai Világszervezetének (UN Tourism) kezdeményezésére a turisztikai ágazat 1980 óta minden évben szeptember 27-én ünnepli a turizmus világnapját. Ezen a napon különleges figyelem irányul az ágazatra, amely a gazdaság új fellendülésének egyik legfontosabb hajtóereje. 

A központi költségvetés bevételeinek több mint 10 százalékát a turizmushoz kapcsolódó fogyasztás és foglalkoztatás eredményezi. 

Az idei második negyedév szolgáltatás-külkereskedelem egyenlegének 2,9 milliárd eurós aktívumához 925 millió euróval járult hozzá a szektor, a pozitív egyenleg mintegy harmadát biztosítva.

Soha nem pihentek annyian a hazai szálláshelyeken a főszezonban, mint idén.

Nagy Márton: támogatná a kormány a balatoni hét végi nyitvatartást

Támogatni készül a kormány a hét végén is nyitva tartó balatoni vendéglátósokat, mert a szezont első lépésben az őszi, téli hétvégékkel lehet meghosszabbítani – jelentette ki Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter a magyar turizmus rekorderedményeiről tartott sajtótájékoztatón. Turisztikai konjunktúra van, Budapest repülőtere Róma után a második legnagyobb utasforgalom-növekedést érte el. A korábbi helyzet is javult, a HungaroControl átszervezésével a késések rendeződtek, ez a probléma a múlté.

A  Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) adatai alapján 

  • a közel 7 millió vendég csaknem 9 százalékkal több a tavaly nyárinál,
  • akik csaknem 18 millió vendégéjszakát töltöttek el itt
  • ez közel 3 százalékkal haladta meg az előző évit. 

Várakozáson felüli nőtt a vendégforgalom

Budapestre mintegy 2 millió vendég érkezett, ötödével több, mint 2023 nyarán. 

A Balaton június–augusztusi vendégforgalma 6,2 százalékkal, az első nyolc hónapban 8 százalékkal haladta meg a tavalyit.

A magyarországi szálláshelyeken összesen 12,5 millió vendég 31,5 millió éjszakát töltött, ami éves alapon 5,5 százalékos növekedés.

Idén Budapest és a beutazóforgalom húzta legjobban a turizmust. 

Míg ugyanis a vendégforgalom augusztus végéig országosan közel 11 százalékkal, addig Budapesten 22,1 százalékkal bővült. Sőt, a fővárosban a nemzetközi turisták 23 százalékos bővüléssel szárnyalták túl az előző évit. 

Vidéken is közel 6 százalékkal többen fordultak meg.

A kiemelkedő forgalmi adatoknak köszönhetően a szálláshelyek bevétele már az év első nyolc hónapjában túllépte a 693 milliárd forintot, és infláció feletti mértékben, 13 százalékkal nőttek a tavalyi azonos adatokhoz képest. 

A vendéglátóhelyeken pedig közel 12 százalékkal többet, összesen 1351 milliárd forintot költöttek a vendégek – összegezte a Visit Hungary.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.