BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
hiánycél

"Rossz ómen, ha a CNBC stábja élőben ad Budapestről"

Rossz ómen, ha a CNBC televízió stábja Budapestre látogat élő közvetítést adni.
2010.07.20., kedd 05:00

Az amerikai pénzügyi csatorna ugyanis általában akkor szokta ezt megtenni, ha „helyzet” van. A Fidesznek eddigi rövid kormányzása alatt már másodszor sikerült elérni, hogy a nemzetközi gazdasági sajtó kiemelten foglalkozzék Magyarországgal. Ilyenkor aztán jönnek a menetrendszerű nyugtató nyilatkozatok: a kormány ragaszkodik a hiánycél betartásához, megegyezésre törekszik az IMF-fel és az EU-val, az ország finanszírozási helyzete pedig egyébként is stabil. Az üzenetek pedig vagy elérik céljukat, vagy nem.

A tegnapi piaci fejlemények alapján elmondható: a nagyobb pánik elmaradt a valutaalappal és az unióval folytatott tárgyalások váratlan hétvégi megszakítása után. Ez persze nem vigasztalja a devizaadósokat, akiknek így is pár ezer forinttal nőhet a törlesztőrészlete, legfeljebb annyiban, hogy alakulhatott volna rosszabbul is a dolog.

Nem tudjuk, a folyamatok kordában tartásában mekkora szerepe lehetett a jegybanknak, de tény, hogy tegnap kiadott közleményében az MNB jelezte: folytatja az EU-források piacra vezetésének gyakorlatát a túlzott árfolyam-ingadozás megakadályozására. A szükség esetére ugyancsak kilátásba helyezett kamatemelést azonban ezúttal szerencsére sikerült elkerülni.
Egyelőre tehát mérsékelt üzemmódban folyik a kárelhárítás, Orbán Viktor miniszterelnök például nem tartotta szükségesnek, hogy személyesen megszólaljon az ügyben. Nem zárható ki az sem, hogy a piacok átmenetileg megnyugszanak. Fellélegezni azonban nem lehet. Egyrészt a most felmerült fiskális kockázatok tartósan beépülhetnek majd az államháztartás finanszírozásának költségeibe. Másrészt elég egy újabb rossz hír, elszólás vagy akár egy befektetői döntés, ami újabb láncreakciót indíthat el. Kegyelmi állapotban vagyunk, ami bármikor véget érhet.

A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.