BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
valutaháboró

Valutaháború: egyelőre csak szokjuk az új kifejezést

Valutaháború. Egyelőre csak szokjuk az új kifejezést, amely az elmúlt hetekben terjedt el azt követően, hogy a kínai–amerikai ellentét ismét kiéleződött a jüan rögzített árfolyama kapcsán. A számokat tekintve a jüan valóban alulértékelt, de az igazsághoz hozzátartozik, hogy az újabb monetáris expanzióval lényegében az USA is hasonló eszközt vethet be. Róka fogta csuka, mondhatnánk, csak félő, hogy az árfolyamcsata újabb buborékot fúj a következő években.
2010.10.13., szerda 05:00

Ismét kiéleződött a vita az amerikai és a kínai kormányzat között a kínai árfolyam-politika miatt, és a legutóbbi G20-ülés után egyre többen kezdtek aggódni, hogy árfolyamháború alakul ki a világon. Ez azt jelentené, hogy – az említett országokon túl is – a jegybankok széles körben az árfolyamok gyengítésén fáradoznának, ami egymással történő versenyzést és végső soron az árfolyamok destabilizálását eredményezné.
A dollár oldaláról a 70-es években tanultuk meg, hogy egy mégoly gazdaságilag erős ország is, mint az Egyesült Államok, hajlamos lehet a túlköltekezésre. Ennek elinflálása játszott kulcsszerepet a II. világháborút követő időszak rögzített árfolyamainak feladásához, ez elhozta a ma ismert lebegő árfolyamokat a főbb devizákban. A válság alatt az USA külső egyensúlytalansága jelentősen javult, de nem szűnt meg. A körülbelül felére zsugorodott külső mérleghiány ezúttal azonban már döntő részben Ázsiával és azon belül is Kínával szemben mérhető.

Innentől kezdve ismét kétfelé ágazik a probléma: vannak, akik szerint ez az amerikai költségvetés túlköltekezése miatt következett be, és vannak, akik szerint a kínai árfolyam alulértékeltsége volt az oka. Mindkettő igaz is lehet, tekintve, hogy a külső egyensúly hiánya az amerikai export és a belföldi kereslet közötti különbségből adódik. A problémára pedig két szélsőséges megoldás adható. Az egyik, hogy amennyiben a folyamat bővülő amerikai export és az importot helyettesítő belföldi termelés felfutása mellett megy végbe, úgy a külső egyensúly jelentősebb amerikai visszaesés nélkül helyreállhat. Természetesen egy ilyen forgatókönyv vesztese az export visszaesését elszenvedni kényszerülő Kína lenne. A másik véglet, hogy az amerikai gazdaságban az export bővülése nélkül, a belföldi kereslet általános visszaesése által visszaszoruló import nyomán tűnik el a külső egyensúlytalanság. Utóbbiban mind a két ország jelentős veszteségeket szenvedhet el, de a kínai visszaesés kisebb lehetne. Ez tehát a valódi tétje a mostani árfolyamháborúnak, azazhogy ki viselje a fenntarhatatlan amerikai belföldi kereslet korrekciójának terheit. A többi ország is, különösen Brazília, észleli e veszélyforrást, és a külföldiek állampapír-vásárlására kivetett adóval, illetve jelentős dollárvásárlással igyekszik gyengíteni devizájának árfolyamát. Tegyük hozzá, eddig kevés sikerrel, bár az biztos, hogy legalább megpróbálja.

A folyamat veszélye, hogy újabb buborék alakul ki, amit egyik oldalról a magas amerikai költségvetési hiány – tehát ezúttal nem a magánszektor áll a külső egyensúlytalanság mögött –, a másik oldalon pedig a devizapiaci intervencióból származó dollárokból történő amerikai állampapír-vásárlás fémjelez. Ez lehet a mostani kilábalási folyamat gyenge lába, amely azonban még évekig kitarthat, hozzájárulva egy újabb buborék kialakulásához.
A legutóbbi G20-ülés után egy fokozatos megoldás felé mozdulhat el a kínai árfolyam-politika, miután, úgy tűnik, esély van arra, hogy a rögzített árfolyamrendszer megtartása mellett lehetőség lesz évente 2-3 százalékos felértékelésre. Ez pedig megfelelhet a kínai termelékenységkülönbségből adódó, egyensúlyi felértékelődési pályának, amely hozzájárulhat a feszültségek enyhítéséhez. A másik oldalról természetesen szükség lenne az amerikai költségvetési hiány fokozatos csökkentésére és az emelkedő adósságpálya megállítására. Erre talán az eddigieknél is kevesebb esély mutatkozik a 2012-es választások előtt, legalábbis erre utal, hogy az amerikai elnök a napokban újabb, 50 milliárd dollár értékű infrastrukturális programot jelentett be.

A szerző a K&H Bank vezető közgazdásza

A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.