BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Európai Bizottság

"A hirtelen átalakítás politikailag nem elfogadható"

Nem hagyja magát zsarolni az Európai Bizottság: növekvő összegű, többéves pénzügyi keretről szóló javaslatot nyújt be az unió számára, előreláthatólag június végén.
2011.03.16., szerda 20:10

<kep27860A brüsszeli testület költségvetési tervezésért felelős tagja, Janusz Lewandowski szerint az öt legnagyobb tagország által még decemberben megfogalmazott ultimátum, amely a büdzsé reálértéken való befagyasztását irányozza elő, szemben áll azzal, hogy az unió egyre több célra kíván pénzt fordítani. Az új feladatok között kiemelt például a most alakuló külügyi szolgálat vagy a bevándorlás finanszírozása – figyelmeztetett a lengyel politikus.

A 2014-től induló keret kapcsán a nettó befizetők radikális tervén túl az érintettek is megtették első tétjeiket: így a büdzsé legnagyobb tételének számító agrár-, illetve a kohéziós politika kedvezményezettjei is hangsúlyozták: ragaszkodnak a támogatások szinten tartásához. Ami az agrárdotációkat illeti: Lewandowski hangsúlyozta, fenntarthatatlan az a helyzet, hogy a régi tagországokban működő termelők akár az újaknak biztosított összeg több mint négyszeresét is megkapják. Hozzátette azonban: a bizottság „fokozatos konvergenciára készül”, mivel a hirtelen átalakítás politikailag nem lenne elfogadható.

További részletek a holnapi Világgazdaságban

A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.