BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
devizahitel

Otthonmentés: Járatlan úton - sietve

Az utóbbi hetekben megszellőztetett, néha kissé riasztó elképzelések tükrében teljesen racionális tervvel állt elő tegnap a Magyar Bankszövetség és a kormány.
2011.05.31., kedd 13:45

A lényeg, hogy ha lépcsőzetesen is, de végre megszűnik a jelzálog-hitelezést hosszú távon megölő kilakoltatási moratórium, és az ideiglenesen alkalmazandó törlesztési árfolyamok sem szakadnak el vállalhatatlan mértékben a jelenlegi piaci kurzustól.

Az öt pilléren nyugvó intézkedéscsomag nagy előnye emellett, hogy minden érintett ügyfélcsoport számára kínál valamilyen megoldást: a hitelüket fizetni tudó, ám napi pénzügyi gondokkal küzdő adósoknak a törlesztési árfolyam lehet a menedék, a már szociális gondokkal terhelt, gyakorlatilag reménytelen helyzetbe került ügyfelek helyzetét pedig a nemzeti eszközkezelő hivatott megoldani. A túl nagyra méretezett lakásukat elhagyni hajlandó adósok támogatása szintén üdvözlendő lépés.

A hátradőléshez viszont még korai az idő. Tekintettel arra ugyanis, hogy ismét egy akciótervről és nem konkrét intézkedésekről van szó, elég sok a homályos pont a várható hatásokat illetően. A nemzeti eszközkezelő felállításának, működésének mikéntje, így költségvetési hatása sem ismert, csakúgy, mint az, hogy a devizahitelt nyögő lakossági ügyfelek mekkora hányada kíván majd élni az időlegesen csökkentett árfolyam nyújtotta lehetőségekkel. Nem lehet nagyvonalúan felülemelkedni azon a tényen sem, hogy ez az első, a piaci folyamatokba ily módon beavatkozó intézkedéscsomag Magyarországon: ennek megfelelően okkal feltételezhető, hogy a pénzügyi szolgáltatóknak és a döntéshozóknak is nehezükre esne bármilyen pontos becslés a következményeket illetően.

Mindenesetre a jogalkotási lépésekkel most már nagyon sietni kell, hiszen bármilyen jó megoldás szülessen is, az államnak és a szolgáltatóknak is több hétre van szükségük a felkészüléshez. Így, bár járatlan az út, amin el kell indulni, a további időhúzás már nem megengedett.

A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.