BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
megtakarítás

Jön a fűnyíró vagy új adók? - Így spórolhat a kormány

A vártnál lassabb gazdasági növekedés miatt még az idén újabb százmilliárd forintos kiadáscsökkentésre vagy bevételnövelésre lesz szükség a hiánycél tartásához – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök a múlt héten. Szakértők szerint inkább a jövő évvel lehet gond.
2011.08.26., péntek 05:00

László Csaba, a KPMG adópartnere
Szűk adómozgástér
„Önmagában a bevételi oldalon, adóemelésekkel nehéz százmilliárdos nagyságrenddel javítani a költségvetés egyenlegét. A legfőbb gondot az okozza, hogy az új rendelkezések leghamarabb november elején léphetnének hatályba, lévén az Országgyűlés csak szeptemberben ül össze, a törvényjavaslatok átfutásához pedig idő kell. A november eleji hatálybalépés pedig azt jelenti, hogy az éves bevétel csupán hatoda folyhat be az esztendőből még hátralévő két hónapban. Ami az egyes adónemeket illeti: áfában már nincs jelentős mozgástér, szóba jöhet azonban a jövedéki adó emelése, elsősorban a dohánytermékek, ezen belül is a jelenleg alacsonyabb adóterhet viselő, úgynevezett sodort dohányok körében.”

Kondrát Zsolt, az MKB Bank vezető közgazdásza
2012 a nagy kérdés
„Az idén szükséges 100 milliárd forintos megtakarítás önmagában nem túl nagy, a GDP 0,3-0,4 százaléka, bár a hátralévő négy hónapra vetítve a teher időarányosan nagyobb. Ezzel együtt komoly gazdaságpolitikai intézkedés nélkül, sok kiadási tétel kisebb mértékű csökkentésével (fűnyíróelv) és néhány bevételnövelő lépéssel elérhető a szükséges megtakarítás. Szóba jöhetnek a pénzforgalmi hiányt csak időlegesen javító intézkedések is, bár ezek a 2012-es terv tartását nehezítik. A nagy kérdőjelek azonban a jövő évi hiányt övezik, mert a növekedés lényegesen elmarad majd a kormány utolsó prognózisától. Ám nem hiszem, hogy a kabinet kihátrálna az egykulcsos adó mögül, az legalább névlegesen megmarad.”

Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője
Jöhet a fűnyíró
„Az idén már csak kisebb horderejű módosításokra van lehetőség. Általában azt hangoztatjuk, hogy a fűnyíróelvű megtakarítások nem oldanak meg szerkezeti problémákat, ám most éppen ilyen kisebb megszorításokra van szükség. Főleg, hogy a strukturális átalakításokat a Széll Kálmán-terv keretében kívánja megvalósítani a kormány. A kiadási oldalon megítélésem szerint az oktatásból és az egészségügyből nem lehet és nem is szabad több forrást kivonni, a bürokrácia csökkentésében és a közigazgatás nyirbálásában azonban mindig akad tartalék. Adótételek hathatós módosítására már csak visszamenőleges hatállyal kerülhet sor, legalábbis ha azt akarjuk, hogy a 2011-es egyenleget is érdemben javítsák.”

Vámosi-Nagy Szabolcs, adószakértő
Progresszivitás
„A százmilliárdos lyukat elsősorban költségcsökkentésekkel kellene kezelni, ám az hátrányosan érintene akár széles társadalmi rétegeket is. Szóba jöhet esetleg a MÁV és a BKV adósságátvállalásának elhalasztása. Adófronton olyan év közben módosítható terheket lehet feljebb srófolni, mint az alkohol- és dohánytermékek jövedéki adója. Másfelől az adóteher már most is kritikus ponton van, az újabb emelés tovább növelné a csempészet »vonzerejét«. Év közbeni módosítási lehetőség még a kedvezményes áfakulcsok esetleges emelése, ez azonban heves tiltakozáshoz vezetne. A személyi jövedelemadó átalakítása, netán egy felső kulcs vagy akár szolidaritási adó bevezetése csak 2012-től válhatna hatályossá.”

Németh Dávid, az ING Bank elemzője
El is maradhat
„Mivel az idén több százmilliárd forintnyi bevétel hullott a kormány ölébe a magán-nyugdíjpénztári átalakítás révén, könnyen lehet, hogy ez évben már nem is kerül sor erre a százmilliárdos kiigazításra. Az ugyanakkor biztos, hogy a jövő évi büdzsében már lépni kell. Szóba jöhet a jövedéki adó emelése, egy magasabb személyijövedelemadó-kulcs pedig szintén megoldaná a költségvetési nehézségeket, ám komoly pálfordulás lenne az egykulcsos adót magasztaló kormányzati nyilatkozatok után. Kiadási oldalon sok tételből le lehet faragni, akár úgy, hogy a kormány felgyorsítja a Széll Kálmán-terv végrehajtását. Az oktatásból és az egészségügyből azonban nem szabad további pénzeket elvonni.”

A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.