BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
munkáltató

Az álomnak vége

Senki nem gondolhatta, hogy a jövő évi költségvetés összeállítása sétagalopp lesz. Az uniós piacok lassulása és a korábbi, nem hagyományos gazdaságpolitika következményei komoly, 1000 milliárd forint körüli korrekciót vetítettek előre 2012-ben, ami bármely kormánynak óriási kihívást jelentene.
2011.09.19., hétfő 14:20

A pénteken ismertetett tervek ennek tudatában is lehangolóak. Nem pusztán azért, mert a 750 milliárdos csomag elmarad a szükségesnek tartottól, hanem a szerkezete okán is. A kiigazítás nagysága miatt az adóemelés elkerülhetetlen volt, ráadásul ez rövid távon megbízhatóbb módon mérsékli a hiányt, mint a nem részletezett kiadáscsökkentési ígéretek. Nyomasztó túlsúlya azonban beárnyékolja az amúgy is rossz növekedési kilátásokat. Az áfaemelés például — az adóelkerülés ösztönzésén túl — tovább szűkítheti a fogyasztást, csakúgy, mint az egykulcsos szja-rendszer megteremtésének felgyorsítása, amely az alacsonyabb jövedelműeknek jelent nagyobb érvágást. A hatások tompítására bevethető ugyan a kötelező béremelés, ez azonban a munkáltatókat elbocsátásokra kényszerítheti. Különösen, hogy nő az egészségügyi járulék, finanszírozási lehetőségeik pedig a bankrendszer pluszterhei miatt tovább szűkülnek.

Úgy tűnik, a magyar gazdaságpolitika ezúttal sem tud vagy akar kitörni a mókuskerékből, noha mind a kétharmados többség, mind a nemzetközi kényszer jó lehetőséget kínál erre. Az állami működés hatékonyágának javításáról, az adóforintok elköltésének célzottabbá tételéről továbbra is legfeljebb csak kidolgozatlan, felpuhított tervek és akadozó megvalósítás formájában érkeznek hírek. Így marad a bevételek növelése, ez azonban a versenyképesség romlásán keresztül újratermeli a hiányt.

Az elmúlt közel másfél évben több illúzió is szertefoszlott. Megbukott az egyensúlyi szempontokat figyelmen kívül hagyó növekedési gazdaságtan. Bebizonyosodott, hogy a padláslesöprés nem hoz tartós megoldást. Pénteken az is kiderült, hogy a gazdaságpolitikában remélt minőségi fordulat ábránd volt csupán.

A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.