BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
áfaszabály

Íme, az új áfaszabály buktatói

Komoly könnyebbséget jelent a kisvállalkozások számára a jövő év elejétől életbe lépő, pénzforgalom szerinti áfafizetés. Sok múlhat azonban a feltételek és az eljárásrendi rendelkezések betartásán, amelyekre érdemes odafigyelni
2012.07.20., péntek 05:00

Manapság nemigen bővelkednek az általános forgalmi adóról szóló hírek a vállalkozások számára pozitív fejleményekben. Elég csak arra utalni, hogy a visszaigényelt áfát az adóhatóság a korábbi 30 és 45 nap után idén február 1-jétől – egyes esetekben – már csak 75 nap alatt téríti meg. Egy friss törvényjavaslattal ugyanakkor megfordulhat ez a trend: a pénzforgalom szerinti áfafizetés bevezetése a kisvállalkozók körében komoly könnyebbséget hozhat. A tervek szerint 2013. január 1-jétől hatályba lépő új adózási mód lényege: a vállalkozás csak akkor lesz köteles befizetni egy-egy számla után az áfát, ha annak ellenértékét már neki is kifizették. Így a cégek nem kerülnek abba a helyzetbe, hogy kénytelenek „meghitelezni” a költségvetésnek az általuk még nem sem kapott adót.

Halló fülekre talált tehát a gazdasági szervezetek és szakemberek évek óta hangoztatott meggyőződése, hogy a kisebb cégek számára súlyos likviditási gondokat is okozhat a jelenlegi szabály. A módosítás jogalapját pedig az uniós áfadirektíva változása teremti meg: ebben éppen az szerepel, hogy a tagállamok jövő év elejétől a kisvállalkozások körében bevezethetik a pénzforgalmi áfa fizetését. Csak üdvözölni lehet, hogy a magyar kormány a lehető legkorábbi időponttól élni is kíván ezzel a lehetőséggel.

Miközben a módosítás iránya mindenképpen kedvező, e téren is lesznek olyan részletszabályok, amelyek figyelmen kívül hagyása súlyos gondokat okozhat a cégeknek. Itt van mindjárt az évi 500 ezer eurós bevételi limit: jó tudni, hogy ezt az összes termékértékesítés és szolgáltatásnyújtás figyelembevételével kell megállapítani, és a pénzforgalom szerinti áfafizetés csak akkor választható, ha az így számított bevétel mind a naptári évben, mind az azt megelőző évben határérték alatti. További feltétel, hogy a cég a kis- és középvállalkozásokról szóló szabályozás szerint kisvállalkozásnak minősüljön. Itt – a bevételi összeghatár mellett – arra kell odafigyelni, hogy a foglalkoztatottak létszáma nem haladhatja meg a 49 főt.

Fontos az is, hogy a pénzforgalom szerinti áfafizetéshez be kell jelentkezni a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál (NAV) az előző naptári év végéig. Mivel az új elszámolási módra 2013. január 1-jétől van lehetőség, az adózóknak ez 2012. december 31-ei határidőt jelent az idén. Erre különösképpen oda kell figyelni, hiszen a határidőből kicsúszó cégek további egy éven keresztül már nem kerülhetnek a kedvezőbb áfafizetési szabályok hatálya alá. Odafigyelést kíván továbbá az is, hogy a bejelentkezést minden évben meg kell újítani, tehát a már az új szabályok szerint adózó vállalkozások is kötelesek évről évre jelezni, hogy a következő esztendőben is kitartanak a pénzforgalmi áfa fizetése mellett.

Szintén bejelentési kötelezettség terheli azt a céget, amely már az új szabály szerint adózik, év közben azonban túllépi az 500 ezer eurós bevételi limitet. Egyfelől ezt a tényt azonnal tudatni kell a NAV-val, másfelől arra a számlára, amellyel a cég túllépte az 500 ezer eurós határt, már nem lehet alkalmazni a pénzforgalom szerinti áfafizetést. Ilyenkor tehát azonnal megszűnik a pénzforgalmi adózói státus. Nagyobb türelmi időt biztosít a szabályozás azon cégeknek, akik kisvállalkozói státusuk elvesztése miatt esnek ki a jogosultak köréből: ilyenkor a pénzforgalom szerinti adózás az év végéig még megőrizhető.

Minderre már csak azért is oda kell figyelni, mert a „kilépésüket” a NAV felé nem jelző vállalkozásokra mulasztási bírság róható ki. Ha pedig a cégnél nem is észlelik, hogy immár a félmillió eurós összeghatár felett vannak, és továbbra is csak a nekik kifizetett számlák után róják le az áfát, abból komoly adóhiány is keletkezhet, amelyet egy ellenőrzés súlyos adóbírsággal fejelhet meg.

A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.