A vegyipar a magyar nemzetgazdaság egyik legfontosabb húzóágazata, az idei eredmények is biztatók, azonban működésére és versenyképességére több körülmény is negatívan hat. A további növekedés elősegítése érdekében célszerű lenne a felesleges adminisztratív és bürokratikus terhek csökkentése, valamint az európai uniós előírásoknál szigorúbb bürokratikus rendelkezések felülvizsgálata is.
A vegyipar Magyarországon a válság kitörése óta folyamatosan, a nehéz gazdasági körülmények ellenére is a nemzetgazdasági átlag fölött teljesít, a feldolgozóipar legnagyobb kibocsátású ágazata, amely az ország ipari exportjának közel ötödét adja, ezzel is jelentős mértékben hozzájárulva hazánk pozitív külkereskedelmi mérlegéhez. A nemzetgazdaság olyan kiemelkedően fontos területéről van szó, amely valamennyi iparág és a mezőgazdaság – voltaképpen az egész társadalom – számára állít elő nélkülözhetetlen, kiváló minőségű termékeket. Nem lebecsülhető körülmény, hogy az utóbbi két évtizedben tett erőfeszítéseknek köszönhetően mindezt európai színvonalon, a környezet- és egészségvédelmi, valamint iparbiztonsági elvárásokkal és előírásokkal összhangban teljesíti.
A válság természetesen Magyarországon is érezteti hatását, azonban a hazai vegyipar még a globálisan tapasztalható tendenciák közepette is a viszonylag jól teljesítők közé tartozik: az Európai Vegyipari Tanács (Cefic) adatai szerint 2008 eleje és 2012 vége között Magyarországon a vegyi anyagok termelése mindössze 2,1 százalékkal esett vissza, míg az Európai Unió tagállamaiban átlagosan 8,7-es csökkenés mutatható ki.
Az idén eddig tapasztalt eredmények – kiváltképp a tavalyi mutatókkal összevetve – felfelé ívelő pályát jeleznek: a vegyi anyagok és termékek gyártása 6,5, összes értékesítésük pedig az első félévben 7,2 százalékkal múlta felül az egy évvel korábbi szintet. Csupán a számokat vizsgálva is nagyszerű teljesítmény ez, viszont ha tisztában vagyunk az iparág működését nehezítő körülményekkel, a naponta tapasztalható anomáliákkal is, akkor nevezhetjük igazán megsüvegelendő produkciónak a hazai vállalkozások eredményeit.
Talán az egyik legkomolyabb hátráltató tényező, hogy a magyarországi vegyipari ágazatban az európai uniós előírások és eljárások mellett párhuzamos, az EU-szabályoknál szigorúbb, rendkívül bürokratikus rendelkezések érvényesülnek, amelyek követése nem egyszerű feladat. Egy nemzetközi, a Világbank által publikált felmérés is kimutatta, hogy a magyarországi vállalatvezetőknek az európai átlagnál több időt kell a gyakran változó jogszabályok végrehajtásával kapcsolatos ügyekre fordítani. Példaként említhető a vegyi anyagok regisztrációja terén az EU rendelete mellett a párhuzamos hazai bejelentési és kockázatbecslési előírások fenntartása, vagy az ipari biztonságot szolgáló SEVESO irányelv hazai átültetése során a vállalkozások túlzott adminisztratív terhelése. Az ipar évek óta sürgeti egyszerűbb, átláthatóbb hatósági engedélyezési és ellenőrzési eljárások bevezetését, a hatósági szakértők szakmai felkészültségének javítását.
A magyarországi vegyipar versenyképességét és hosszabb távú fenntarthatóságát veszélyeztetik az egész Európára jellemző magas energiaköltségek is. Magyarországon az e téren hozott intézkedések negatív következményeinek az iparra való áthárítása tovább súlyosbítja a problémát, és mellesleg a reálgazdaság megerősítését célzó deklarált szándékokkal sem áll összhangban.
Mindezen körülmények együttesen többletterhet jelentenek, rontják a beruházások megtérülését, forrást vonnak el a fejlesztésektől, és megdrágítják a magyar vállalkozások számára a termékek értékesítését. Ez a helyzet különösképpen a kis- és közepes vállalkozások körében teszi nehezebbé a válságból való kilábalást. A több mint öt éve tartó válság során az ipari tevékenység feltételei szabályozói oldalról egyáltalán nem javultak, sőt, a gyakori változások kiszámíthatatlanná teszik ezt a környezetet, miközben az üzleti feltételek tartós javulása is várat magára. Ezért kijelenthető: a magyar vegyipari vállalkozások komoly versenyhátrányban vannak, hőn áhított versenyképességük fenntartása és további növelése csak a sürgető problémák megoldásával biztosítható.
Fontos lenne olyan állami támogatási rendszer kialakítása is, amely ténylegesen elősegíti a kutatás-fejlesztés terén tett erőfeszítéseket, és minél több innovatív termék előállításához vezet. Hosszabb ideje tapasztalható az is, hogy a vegyipar a nemzetgazdasági súlya ellenére sem tartozik a kiemelten kezelt vagy éppen a „divatos” ágazatok közé. Ezért nem lehet eléggé hangsúlyozni, mennyire fontos, hogy a 2014–20. közötti EU-költségvetési időszakban az iparág forrásokhoz jusson a legkorszerűbb, energiahatékonyságot növelő technológiák alkalmazása, az innovációs képességeik megerősítése céljából.
Szorgalmazzuk, hogy a kormányzatnak legyen a vegyipar versenyképességét is elősegítő iparpolitikája, figyelemmel az Európai Unió most formálódó iparpolitikai stratégiájára. Kiemelt törekvésünk a szabályozási környezet, különösen az Európai Unió jogalkotásán alapuló hazai környezetvédelmi és iparbiztonsági szabályozás javítása, az „okos szabályozás” érvényre juttatása. Ennek lényege megteremteni a fenntarthatósággal kapcsolatos jogalkotási célok és az ipari versenyképesség megőrzése közötti összhangot. Európa és benne Magyarország újraiparosítása enélkül csak politikai deklaráció maradhat.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.