BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
adó

A jelenlegi adórendszer a legmagasabb jövedelműeket részesíti előnyben

2014.06.16., hétfő 05:00

„A mi felfogásunk az, hogy akinek extra magas jövedelme van, annak többet is kell vállalnia a közterhekből” – hangoztatta rádióbeszédében a miniszterelnök. Orbán Viktor ezzel is indokolta, hogy amíg ők kormányoznak, addig biztosan kell szektorális különadó fizetni Magyarországon. Így a reklámszakma sem maradhat ki a méltányos közteherviselés elvének érvényesítéséből, mégpedig a reklámadó fizetésével. A kormányfő szerint ezt az adót nem gazdasági kényszer, hanem az igazság indokolta, egy olyan szektortól szednek majd be 9-10 milliárdot, ahol nagyon nagy profittal dolgoznak.

Míg a vállalkozásoknál a társadalmi igazságosság nevében vetnek ki különadókat, ez nem vonatkozik a magánszférára. Az Orbán-kormány tulajdonképpen egyik sarokköve, fétise az egykulcsos adórendszer. A kormányfő azt is közölte, hogy a jelenlegi 16 százalékos kulcsot a jelenlegi ciklusban 10 százalék alá csökkentenék, aminek valószínű minden állampolgár örülne. A kabinet inkább a fogyasztást adóztatná meg jelentősebben, akár több áfakulcs bevezetésével. Sokan azonban a cégeknél említett társadalmi igazságosságot hiányolják az személyi jövedelemadó esetében, ezért progresszív adózást követelnek.

Egyébként hiába nevezte – szinte makacs kisgyerekként – a kormányzat egykulcsosnak az adórendszert, sokáig a 16 százalék mellett létezett egy 20,3 százalékos kulcs is, míg el nem törölték a szuperbruttót. Az egykulcsos rendszer főként a kisebb jövedelműeket érintette rosszul, sok esetben kompenzációt kellett fizetni a számukra, hogy ne keressenek a korábbiaknál kevesebbet.

A kormány szerint az egykulcsos rendszer arányos, mivel aki többet dolgozik, az többet keres és jobban él. Kíváncsi lennék, mit szól ehhez mondjuk egy béremelésből kimaradt dadus a bölcsődében, aki hiába dolgozik bármennyit, jövedelmét ki kell egészíteni a minimálbérre. Az ő esetükben messze nem lehet társadalmi igazságosságról beszélni, míg a jelenlegi adórendszer a legmagasabb jövedelműeket részesíti előnyben, akiknek arányaiban nem kell többet vállalniuk a közterhekből.

A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.