BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
NAV

A NAV egyre jobb találati aránnyal szemeli ki az adókerülőket

2014.08.18., hétfő 05:00

Ha adott már önnek számlát fodrász, kozmetikus, magánorvos vagy mosógépszerelő, akkor ön vagy NAV-alkalmazott, és ezt mindenki tudja, vagy először találkoztak önnel, és még nem tudták, hogy nem adórevizor. Más lehetőség nincs, mert mások mellett még mindig ezek azok a szolgáltatók, akik egyszerűen szinte soha nem adnak számlát. Szerény kis adózott jövedelmükből éppen csak évi néhány utazásra vagy a feltétlenül szükséges autócserére futja.

Nem véletlenül szúrja egyre többek szemét, borzolja adózói önérzetét, hogy miközben az ő zsebükben folyamatosan ott kotorászik az adóhatóság, mások azt is képesek elhitetni a hivatallal, hogy az ő nadrágjukon még zseb sincsen. Persze, biztosan van a száz közérdekű bejelentés mögött, ami napi szinten (!) érkezik be a NAV-hoz olyan, amit tényleg csak a sárga irigység vagy a kicsinyes bosszú motivál. A vagyonosodási vizsgálatok azonban azt mutatják: ahol eltitkolt jövedelmet szimatolnak, ott jó közelítéssel találnak is. Márpedig a NAV egyre jobb találati aránnyal szemeli ki az adókerülőket, akiknek a vagyonosodási vizsgálatoknál maguknak kell bizonyítaniuk, hogy a pénz, amiből utaztak, vásároltak, építkeztek, legális forrásból származik. És ha ez a legális forrás a nagymama által összekuporgatott nyugdíj, akkor bizony azt is megnézi az adóhatóság, reálisan mennyi idő alatt gyűjthette össze azt a néhány milliót szerény kis nyugdíjából.

Megnyugtató lenne, ha megtudhatnánk, miből is futja Rogán Antalnak és családjának két lakásra is egy budai luxus lakóparkban. Ám tartok tőle, hogy miként sok más politikus, ismert vállalkozó, vagy celeb esetében, itt is kénytelenek leszünk a bulvárlapok kétes híreire hagyatkozni. Ami leginkább azért szomorú, mert ők lennének azok, akiknek jogkövető állampolgárként is példát kellene mutatniuk. Ehelyett a legjobb esetben hallgatnak, a legrosszabban pedig nevetséges magyarázatokkal hozakodnak elő.
Ezek után kisebb csoda, hogy volt már olyan egyszerű polgár, aki bevallotta: ő bizony lopta a pénzt, amit elköltött.

A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.