BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
áfa

Áfa: adómentes vagy adóköteles?

2016.10.07., péntek 05:00

Az általános forgalmi adó rendszerében az egyik legtöbbet tárgyalt téma, hogy mely ügyletek minősülnek adókötelesnek, illetve adómentesnek. Ez a kérdés különösen élesen vetődik fel a különböző pénzügyi jellegű szolgáltatásoknál és tevékenységeknél.

A gazdaság egyre komplexebbé válása nyomán egyre több olyan speciális tevékenység jelenik meg, amelynek az áfa szempontból való minősítése problémás lehet. Egyre több olyan szereplő nyújt pénzügyi jellegű – finanszírozási, biztosítási, befektetési tartalmú – szolgáltatásokat, amelyek fő tevékenysége egyébként valamilyen más gazdasági tevékenység, és nincsen semmilyen speciális státusuk, így például nem pénzügyi vállalkozások.

A megfelelő minősítés és elhatárolás nehézségét mutatja, hogy az Európai Unió Bíróságának hozzáadottérték-adózással kapcsolatos joggyakorlatában is az egyik legtöbbet vizsgált kérdés, hogy valamely konkrét tevékenység, ügylet adómentesnek vagy adókötelesnek minősül-e. A gazdaság fejlődése nyomán felmerülő újabb és újabb jelenségeket pedig nehezen tudja követni, illetve kezelni mind az uniós, mind a magyar joggyakorlat, ami több esetben jelentős adókockázatot eredményező bizonytalansághoz vezet.

Csak a közelmúltban is több eljárásban foglalkozott az Európai Unió Bírósága speciális pénzügyi jellegű, illetve ilyen elemet is tartalmazó ügyletek minősítésével. Így például a bíróság megerősítette, hogy a hagyományos devizák Bitcoin virtuális devizaegységekre való átváltása is adómentes a hagyományos pénzváltási tevékenységhez hasonlóan. Az ítéletnek különös jelentőséget ad, hogy éppen a digitális fejlődés nyomán kialakuló új szolgáltatások, új piacok ügyleteinek megítélése okozza a legtöbb problémát a hatóságoknak és az adózóknak is. A jogalkotás ezen a területen képes a legkevésbé lekövetni az új jelenségeket, ami jelentős jogbizonytalanságot okoz.

Viszont nagy hatása lehet annak a folyamatban lévő eljárásnak, amelynek keretében éppen azt vizsgálja a bíróság, hogy miként kell minősíteni az áfa rendszerében azt az esetet, ha valamely vállalkozás egy vele egy cégcsoporthoz tartozó társaságnak finanszírozást biztosít, úgy, hogy egyébként alapvetően nem is finanszírozási tevékenységet végez. Ezt a kérdéskört a magyar hatóságok és bíróságok is több konkrét esetben vizsgálták már, de az Európai Bíróság ítéletének az ad különös súlyt, hogy várhatóan általános elhatároló ismérveket fog meghatározni az ilyen tevékenység áfa szerinti megítélésére vonatkozóan.

Jó példa még az elhatárolás nehézségeire a bíróság javítási garanciára vonatkozó közelmúltbeli ítélete is. Ebben megállapította, hogy az áfa rendszerében adómentes biztosítási ügyletnek minősül az olyan szolgáltatásnyújtás is, amikor valamely termék viszonteladójától független gazdasági szereplő átalányösszeg megfizetése ellenében javítási garanciát vállal a termék bizonyos alkatrészeinek mechanikai meghibásodása esetén. (Fontos, hogy ez a megítélés alkalmazandó akkor is, ha ezt az áfa szempontjából „biztosítási” tartalmú szolgáltatást egyébként nem biztosító nyújtja.)

Eszerint ismételten megerősítették: valamely tevékenység áfaminősítését nem befolyásolja, hogy azt milyen státusú adózó végzi, így felmerülhet, hogy egy teljesen „átlagos” vállalkozás valamely ügyleteire is speciális áfakezelés alkalmazandó, ami a teljes működését befolyásolhatja. Hiszen ha egy adózó adóköteles és adómentes ügyleteket is végez, speciális áfa szabályokat kell alkalmaznia, ami jelentős többletterhet, adminisztrációs kötelezettségeket eredményezhet.

Áfamegítélés tekintetében tehát érdemes minden esetben részletesen átgondolni és szakértő segítségét is igénybe venni, ha valamilyen speciális, pénzügyi – finanszírozási, biztosítási, befektetési – elemet is tartalmazó tevékenységet kezd el vagy folytat egy vállalkozás. Ez különösen élesen vetődik fel abban az esetben, ha valamilyen új digitális piacra lép be a társaság egy új szolgáltatással, hiszen ezek áfaminősítése kialakult joggyakorlat hiányában még bizonytalanabb lehet.

A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.