BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Szijjártó Péter

Brazília újra a helyes úton

„Másfél évvel ezelőtt, amikor megkezdtem elnöki tevékenységemet, Brazília történetének legnagyobb gazdasági válságával és annak a társadalomra gyakorolt súlyos hatásaival kellett szembenéznem” – írja Michel Temer, Brazília köztársasági elnöke.
2017.11.20., hétfő 08:21

Másfél évvel ezelőtt, amikor megkezdtem elnöki tevékenységemet, Brazília történetének legnagyobb gazdasági válságával és annak a társadalomra gyakorolt súlyos hatásaival kellett szembenéznem. A kihívásra – populista intézkedésektől mentes – reformcsomagot javasoltam. Az elmúlt harminc év legátfogóbb strukturális reformcsomagja a pénzügyi egyensúly, a társadalmi felelősség és a termelékenységnövekedés irányelveire épít.

Az eredmények már most is láthatók. A recessziót sikerült megállítani, és a brazil gazdaság már két egymást követő harmadévben növekedést mutat. Elemzők szerint 2017-ben 1 százalékos GDP-növekedés várható. Az infláció, amely 2016 májusában még 10 százalék közeli volt, mára a célérték alatt van: 2,54 százalék volt szeptemberben. A vásárlóerő javult, mivel a reálbérekből származó jövedelem több mint 6 százalékot növekedett. Az alapkamat, amely 2016 májusában 14,25 százalék volt, fenntartható módon süllyedt. Az irányadó jegybanki kamatláb (SELIC) 7,5 százalék, ez a legalacsonyabb érték négy év alatt; emellett a banki kamatmarzs is jelentősen csökkent. A kamat felelős csökkentése önmagában további 80 milliárd reált biztosított az államkasszának.

A kereskedelmi mérleg sorozatosan rekordokat dönt: a többlet 2017. január és október között elérte az 58,477 milliárd amerikai dollárt (51,8 százalékos növekedés 2016 azonos időszakához képest). Az ipari termelés ugyanezen időszakban 1,6 százalékkal emelkedett (2016 májusában 9,8 százalékkal csökkent).

A járműexport 2016-hoz képest 55,7 százalékkal nőtt, és 2017-ben összességében már meghaladja az 560 ezer darabot. Az új gépjárművek értékesítése a belföldi piacon 9,28 százalékkal nőtt idén a tavalyi év ugyanezen időszakához képest. A gabonatermés 2017-ben várhatóan eléri a történelmi rekordnak számító 242 millió tonnát, ez 30 százalékos növekedés a tavalyi évhez képest. A brazil gazdaság felélénkülését jól mutatja, hogy a kikötők forgalma 5,7 százalékkal nőtt 2017-ben, a belföldi légi közlekedési piacé pedig 6,6 százalékkal 2016 szeptemberéhez képest.

Ezek az eredmények jó okot adnak arra, hogy a brazil gazdaságba vetett bizalom helyreálljon. Az FGV (Getúlio Vargas Alapítvány) üzleti bizalmi indexe elérte a 90,3 pontot októberben, ez a legmagasabb érték 2014 júliusa óta. Brazília kockázati felára (EMBI) 544 bázispontról (2016. január) 239 bázispontra mérséklődött (2017. október), 56,1 százalékot csökkent. Az ötéves Credit Default Swap, amely korábban 328 ponton állt, mára 173,5 pontra csökkent. Az IBOVESPA (brazil tőzsdeindex) 2017 szeptemberében meghaladta a 76 ezer pontot, holott 2016 januárjában még 38 ezer pont alatti értéket mutatott. A közvetlen külföldi tőkebefektetések (FDI) értéke 2017 első fél évében 40,3 milliárd amerikai dollár volt (2016-ban 78,9 milliárd dollár). Az energiahordozók új szabályozási modell szerinti aukcióinak forgalma, beleértve a mélytengeri sóréteg alatti olajmezőket (pré-sal) érintő árveréseket is, több mint 22 milliárd reált ért el. Csak az energiaszektorban 444 milliárd reál értékű beruházás valósul meg a következő években, és mintegy 500 ezer új munkahely létrehozása várható.

A racionalitás és a gazdasági előrelátás jegyében hozott – elsősorban a bürokrácia csökkentését célzó intézkedések – javították az üzleti környezetet a mezőgazdaság, a szolgáltatások, a kiskereskedelem, valamint a külkereskedelem szektoraiban. Az állami vállalati felelősségről szóló törvény hozzásegíti ezen cégeket, hogy szakembereket alkalmazzanak a vezetői szinteken. Ennek következtében a múltban diszkreditált brazil állami tulajdonú vállalatokat ma ismét nagyra értékelik. A 2015-ös 32 milliárd reálnyi veszteség után, 2016-ban 4,6 milliárd reál nyereséget hoztak, 2017 első fél évében pedig 17,3 milliárdot. A termelékenység előmozdítása érdekében munkaügyi reformot vezettünk be. Anélkül, hogy már meglévő jogokat visszavontunk vagy korlátoztunk volna, a jogszabályokat korszerűsítettük, beemelve az eddig árnyékgazdaságban dolgozókat a legális munkaerőpiacra.

A reformsorozat sikere a foglalkoztatás helyreállításában is tükröződik: a foglalkoztatási ráta növekedik. A CAGED (a foglalkoztatási minisztérium foglalkoztatottakat és munkanélkülieket nyilvántartó adatbázisa) az idén 163 ezer új munkahelyet tartalmazott, szemben 448 ezer munkahely elvesztésével 2016 januárja és májusa között. Az IBGE (Brazil Központi Statisztikai Hivatal) adatai szerint csak 2017 harmadik negyedévében 1,061 millió új munkahely jött létre, és 524 ezer ember lépett ki a munkanélküliségből. A munkavállalók összesített jövedelme 3,9 százalékkal nőtt 2017 harmadik negyedévében 2016 ugyanezen időszakához képest.

A fiskális felelősség helyreállítása és a gazdasági növekedés lehetővé tette a szociális területekre szánt források növelését. A korábban a fiskális összeomlás következtében bizonytalanná váló szociális jóléti programokat sikerült helyreállítani az alkotmányban rögzített felső határnak megfelelően, az állami kiadások hatékonyabbá válásának köszönhetően. A családi csomag (Bolsa Família) juttatásának mértéke 12,5 százalékkal nőtt (miután több mint két évig nem volt korrekció), és a várólisták megszűntek. A kormány ennél is tovább ment, mikor elindította a Haladás (Progredir) programot, amellyel segítséget nyújt a kedvezményezett családoknak a foglalkoztatásban és a hitelek megszerzésében és ezáltal az önállóság elérésében. Szerencsés lépésnek bizonyult hozzáférést biztosítani az inaktív FGTS-számlákhoz és a PIS-PASEP-megtakarításokhoz (járulékalapok), amelyek brazilok milliói számára nyújtottak előnyöket, 60 milliárd reált pumpálva a gazdaságba.

Az egészségügy és az oktatás költségvetése nőtt. Az egészségügy rendszerszintű racionalizálása lehetővé tette, hogy több erőforrás jusson az alapvető szolgáltatásokra: 4 milliárd reál lett átcsoportosítva új berendezések megvásárlására, új rendelők és iskolák létrehozására, valamint személyi költségekre. Eddig a gyógyszereket kedvezményes áron kínáló program (Farmácia Popular) a költségvetésének 80 százalékát adminisztratív költségekre fordította. Az új forrásátcsoportosító rendszer évi 100 millió reállal növelte meg az alapvető gyógyszerek beszerzésére fordítható forrásokat. Ami az oktatást illeti, a közoktatási reform elfogadásával az új tanterv a diákok személyes képességeit és a munkaerőpiac valóságát igyekszik közelíteni egymáshoz. A FIES (állami diákösztöndíj-alap) új formában, 75 ezer új ösztöndíj-lehetőséggel és fenntartható módon működik tovább. Több mint 700 millió reált szabadítottunk fel a diákösztöndíj-alap számára, megszüntetve a pénzátutalások késedelmét. Emellett megtettük a döntő lépést, hogy a széles sávú internetelérés általános legyen országszerte.

Az eredmények azt mutatják, hogy a kormány által javasolt és végrehajtott stratégia helyes. Magunk mögött hagytuk a válságot, és visszatértünk a fejlődés útjára. Azzal a meggyőződéssel, hogy nem vesztegethetjük az időt, a továbbiakban is támogatni fogom a reformcsomag menetrendjét. A következő lépés a reformok folytatása lesz, amely a rendszer fizetőképességét és fenntarthatóságát biztosítja, párhuzamosan a kiváltságok eltörlésével. Egy másik prioritásunk, az adójogszabályok egyszerűsítése, növelni fogja a hazai termelés versenyképességét. A nemzeti kongresszus, a munkavállalók és a munkaadók elengedhetetlen támogatásával közösen visszaállítjuk Brazíliát a helyes útra.

A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.