BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Donald Trump

A szolgáltató szektort negligáló megközelítés

Sok ember – feltehetően Trump is – azt gondolja a szolgáltató szektorról, hogy takarítókból, karbantartókból és éttermi dolgozókból áll.
2018.12.19., szerda 19:19

A 19. században az amerikaiak több mint 70 százalékát a mezőgazdaság foglalkoztatta. 2017-re ez az arány 2 százalék alá csökkent. 1970-ben a magánszektorban foglalkoztatottak mintegy 32 százaléka árutermelő iparágakban dolgozott. 2018-ra viszont az arányuk 13,5 százalékra esett vissza.

Ahogy egy korábbi időszakban a termelővállalatok alkották a leggyorsabb ütemben növekvő iparágat, úgy ez most a szolgáltató szektor cégeiről mondható el.

Sok ember – feltehetően Trump is – azt gondolja a szolgáltató szektorról, hogy takarítókból, karbantartókból és éttermi dolgozókból áll.

Azonban a közlekedés, az IT, a pénzügyek, a szakmai és üzleti szolgáltatások, az oktatás, a szórakoztatóipar és sok más ágazat is hozzá tartozik.

Az amerikai feldolgozóiparban 2017-ben 12,4 milliónyian dolgoztak, míg a szolgáltató szektoron belül csak a szakmai és üzleti szolgáltatások 20,6 millió embert foglalkoztattak.

A legtöbb elemző az utóbbiakat a gazdaság legmodernebb és legdinamikusabb tevékenységei közé sorolja. A szolgáltatások összességében a magánszektor teljes foglalkoztatásának 70 százalékát fedik le.

A munkavállalók az árutermelő ágazatokból a szolgáltató szektorba történő átkerülésének okai jórészt ugyanazok, mint amelyek a dolgozóknak a mezőgazdaságból az iparba való átkerülését okozták: ahogy az emberek gazdagabbak lettek, a jövedelmeik nagyobb részét nem mezőgazdasági termékekre költötték el, vagyis a kisebb hányadukból vásároltak élelmiszereket.

Most a jövedelmük nagyobb részét szolgáltatásokra fordítják az emberek. Ahogy az egy főre jutó jövedelmek és a termelékenység nő, úgy a fogyasztási kiadások egyre nagyobb hányada jut nyaralásra, utazásra, szórakozásra, oktatásra, egészségügyi ellátásra.

Amerika abban a szerencsés helyzetben van, hogy sok szolgáltatás terén világelsőnek számít. Az amerikai szolgáltatásexport mértéke 2017-ben 798 milliárd dollár volt, miközben az import 542 milliárd. A szolgáltatások exportja gyorsan növekszik, 2000 óta 275 százalékos a bővülés, ami meghaladja a termékek exportjának 192 százalékos növekedési ütemét.

Amerika a szórakoztatóiparban is vezető nagyhatalom
Fotó: Pixabay

Ennek ismeretében az összes fejlett gazdaság fő feladata az, hogy támogassa az árutermelő ágazatok azon munkavállalóit, akiknek az álláshelyei megszűnnek, illetve elősegítse ezen munkavállalók átkerülését a szolgáltató szektorba. Miután a technológiai változás gyorsítja a feldolgozóipari foglalkoztatás csökkenését, az erre adandó megfelelő szakpolitikai válasz az, hogy támogatják a sérülékeny helyzetben lévő munkavállalókat, és elősegítik azon ígéretes iparágak térnyerését, amelyeknél a kereslet és a foglalkoztatás a leggyorsabban növekszik.

A II. világháború után azok a gazdaságok voltak sikeresek, ahol a politikai döntéshozók támogatták a reálgazdaságot az infrastruktúrába, az oktatásba, képzésbe és az egészségügybe való befektetésekkel, illetve azzal, hogy erősítették a magánpiac képességét arra, hogy az ígéretes iparágak között választani tudjon.

A vesztes gazdaságok pedig azok voltak, ahol a döntéshozók harcoltak a piac ellen, és a hanyatló iparágakat támogatták.

Nem meglepő módon a Trump-kormányzat a vesztesek megközelítését követi. Trump a „kereskedelmi egyensúly” miatt siránkozik, amely az árucsere-forgalmat méri (és nincs tekintettel a szolgáltatásokra). Továbbá Trump elutasítja azon gyárak bezárását, amelyeknek a termelése stagnál vagy csökken.

Az acélimportra kivetett amerikai vámok biztosan több munkahely megszűnését fogják okozni az acélt használó iparágakban, mint amennyit „megmentenek”. A külföldiek Disney Worldbe látogatása, az amerikai egyetemeken tanuló külföldiek magas száma és a külföldiek olyan kiadásai, amelyekkel a Google, az Amazon és más amerikai cégek szolgáltatásait fizetik meg, azt tükrözik, hogy Amerikának az új iparágakban vezető szerepe van.

A régi típusú árutermelő iparágak vámok kivetésével történő védelme nem veszi figyelembe a növekedés dinamikáját, és nem segít az ígéretes szektorok támogatásában.

A folyó fizetési mérleg hiányát részben az okozza, hogy a külföldiek többet akarnak beruházni az USA-ban, mint az amerikaiak külföldön. Ez Amerika erősségének a jele. Ez részben azt is tükrözheti, hogy az amerikaiak többet költenek, mint amennyire amúgy lehetőségük lenne. Ha ez így van, akkor a megfelelő megközelítés a monetáris és fiskális politika használata, és nem a régi iparágak védelme lenne, ami amúgy sem fogja csökkenteni a külső hiányt.

Donald Trump, az USA elnöke
Fotó: AFP

Bob Woodward, a The Washington Post újságírójának Trump-adminisztrációról szóló, Rettegés című könyvében az olvasható, hogy Gary Cohn, Trump egykori gazdasági főtanácsadója úgy próbálta meggyőzni az elnököt, hogy fókuszáljon jobban a szolgáltató szektorra, hogy megkérdezte tőle, mit gondol, a dolgozók mit preferálnának jobban, egész nap egy gyárban állni, vagy egy légkondicionált irodában, egy asztal mögött ülni. Ugyanezt a kérdést másképp is fel lehet tenni:

az amerikaiak a lassúbb növekedést és a régi iparágak termékeiért fizetendő magasabb árakat preferálnák-e, vagy a gyorsabb növekedést, a csökkenő termékárakat, illetve a nyaralásokra, utazásokra, egészségügyre, IT-re, szórakozásra és más ígéretes szolgáltatásokra elkölthető pluszjövedelmeket?

Woodward arról számolt be, hogy Trump – aki, úgy tűnik, nem képes új ötletek kigondolására – ragaszkodik a régi megközelítéseihez. Súlyos árat fog fizetni az ország, ha az elnök megrögzöttsége sokáig fennmarad.

Copyright: Project Syndicate, 2018

www.project-syndicate.org

A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.