BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
IoT

Iparvállalatok a digitalizáció útján

Az ipari vállalatok csak úgy növelhetik a hatékonyságukat és lehetnek sikeresek, ha a digitális rendszerekből bejövő adatok hasznosításával a teljes tevékenységüket optimalizálják. Vélemény.
2019.05.10., péntek 18:17

Egyre több adat, növekvő energiafogyasztás, igény a fenntartható és költséghatékony működésre, fokozódó szakemberhiány. Többek között ezekkel a kihívásokkal kell szembenézniük az ipari cégeknek a digitalizáció korában. De hogyan tudják átvágni a gordiuszi csomót?

Az IoT-eszközök (dolgok internete – Internet of Things) növekvő száma és a felhőszolgáltatások népszerűsége miatt egyre több adatot termelünk világszinten: az IDC előrejelzése szerint 2025-re az adatmennyiség várhatóan 175 zettabyte-ra nő majd (1 zettabyte 1021 byte-nak felel meg). A vállalatok az adatok hasznosításával hatékonyabb működést érhetnek el, és ügyfeleik egyedi igényeire szabhatják szolgáltatásaikat, ehhez azonban az óriási adattömeget tárolni és elemezni kell, hogy a gyakorlatban alkalmazható információkat kapjanak.

Az adatok tárolásával és feldolgozásával egyidejűleg az energiafelhasználás is nő.

Ma az ipar a legnagyobb energiafogyasztó szektor, globálisan több mint 50 százalékos részesedéssel.

A tendencia folytatódik: 2040-ig az energiafogyasztás csaknem 30 százalékkal nő a 2015-ös adatokhoz képest, ezen belül a villamos energia iránti kereslet emelkedik a leggyorsabban. Mivel a szén-dioxid-kibocsátás csaknem 80 százaléka származik energiatermelésből, egyre több vállalat törekszik ökolábnyoma csökkentésére energiahatékonyabb megoldások alkalmazásával, ami érdemben csak automatizált, digitális rendszerekkel kivitelezhető.

Fotó: Shutterstock

A digitális átalakulás teljes egészében áthatja a gazdaságot és kiélezi a versenyhelyzetet. Az ipari szereplőknek egyre nagyobb teljesítményt kell elérniük egyre alacsonyabb költségek mellett, ami folyamatos és rugalmas működést kíván. A gyorsuló információáramlás miatt azonnal reagálniuk kell a fogyasztói igényekre, ezért rövidebb gyártási és fejlesztési ciklusokkal kell számolniuk. A cégek számára ezenkívül nagy nehézséget okoz a 300 ezer fősre becsült hazai munkaerőhiány, ami tapasztalataink szerint jelentősen érinti az energetikai és az ipari szektort is.

Az ipari vállalatok ezért csak úgy növelhetik a hatékonyságukat és lehetnek sikeresek, ha a digitális rendszerekből bejövő adatok hasznosításával a teljes tevékenységüket optimalizálják, beleértve az energiafelhasználást is.

A munkaerőhiányt át tudják hidalni automatizált technológiák használatával, amelyek kiváltják, illetve hatékonyabbá teszik az emberi munkát. Ugyanakkor ezek üzemeltetéséhez is szükség van hozzáértő szakemberekre.

A vállalatok viszont átlagban csak a rendelkezésükre álló adatok 10 százalékát hasznosítják, így nem használják ki a digitalizációban rejlő hatalmas potenciált. A teljesítmény növeléséhez olyan intelligens, automatizált megoldásra van szükség, amely az IoT-eszközöktől a vezérlő és analitikai szoftverekig átfogóan kezel mindent, továbbá a digitális eszközökből folyamatosan jövő adatok azonnali feldolgozásával és értelmezésével képes önállóan is irányítani a komplex rendszereket. A cégek így többek között valós időben felügyelhetik gyártási, termelési vagy egyéb folyamataikat, előre jelezhetővé válnak a meghibásodások, amelyeket távolról is elháríthatnak, ütemezhetővé válik a karbantartás, optimalizálható lesz a felhasznált energia, és összességében hatékonyabbá válnak a munkafolyamatok, valamint biztonságosabb lesz az üzem.

Léteznek már olyan, egymással összekapcsolt és kommunikáló eszközökre épülő architektúrák, amelyek a mesterséges intelligencia által vezérelt analitikával jól értelmezhető üzleti tanácsokká fordítják le az adatokat, sőt megmutatják, mire kell fókuszálni a tervezés, a kivitelezés, a beszerzés, az üzemeltetés vagy a karbantartás folyamán a minél eredményesebb, fenntartható működés érdekében. Ráadásul egy ilyen platformnak köszönhetően a működési költségek is érdemben csökkenthetők.

Az okosgyárak eszközeinek és rendszereinek kezeléséhez nagyfokú digitális jártassággal rendelkező szakértőkre van szükség.

Egyre gyakoribb ezért, hogy a vállalatok az egyetemekkel együtt képeznek szakembereket, akik az intézményből kikerülve egyből érdemi munkát tudnak végezni. Számunkra kiemelten fontos az innováció, ezért nemrég kötöttünk partnerséget a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel. Ennek keretében 2019 őszén és 2020 elején két területen indítunk közösen hallgatói projekteket. Célunk, hogy a jövő mérnökei már az egyetemen a lehető legkorszerűbb eszközökön tanuljanak, hasznos tudásra tegyenek szert, és így az ipari automatizálásban jártas specialistákká váljanak.

A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.