BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
UniCredit

Ellentétes hatások között a bankszektor

Az alacsony kamatok és a fokozódó költségnyomás közepette az eszközminőség vált a banki profitabilitás motorjává, ám ez hosszú távon nem fenntartható, ezért a bankrendszer alacsonyabb jövedelmezőséggel számolhat – erről is beszélt a Világgazdaságnak adott interjújában Tóth Balázs, az UniCredit Bank új elnök-vezérigazgatója.
2020.01.23., csütörtök 06:27
Unicredit Tóth Balázs Elnök-vezérigazgató Interjú
Fotó: 2019.12.18. Tóth Balázs vezérigazgató, Unicredit Fotó: Móricz-Sabján Simon/MORICZ SABJAN SIMON

A vártnál korábban történt a váltás, hiszen elődjének a mandátuma még egy évre szólt. Mennyire volt meglepetés a kinevezése?

Egyáltalán nem. Az UniCredit hosszú távú utódlási stratégia szerint, ennek megfelelő tudatos képzési folyamatban választja ki a szenior vezetői pozíciók várományosait. Ennek keretében készültem és készítettek fel az új feladatra az elmúlt három-négy évben, így nem okozott problémát, hogy a váltás a tervezettnél egy évvel korábban történt. Immáron huszonöt éve vagyok a megalakításának harmincadik évfordulóját épp most ünneplő banknál, együtt fejlődtünk. Hosszú ideig voltam az UniCredit kockázatkezelési divíziójának vezetője, széles rálátásom volt a termékeinkre, az üzletágaink teljesítményére. A váltás előtti két évben pedig a vállalati, befektetési banki és privátbanki divíziót irányítottam, egy olyan üzleti szegmenst, amelyben az UniCredit hagyományosan nagyon erős.

Fotó: Móricz-Sabján Simon / VG

Volt-e olyan terület, ahol azonnali változást tervezett és hajtott végre a kinevezése után?

A magyarországi UniCredit nagyon jól szervezett, kitűnő eredményeket elérő bank, egy ilyen hatékony szervezethez csak óvatosan, megfontoltan lehet hozzányúlni. Ugyanakkor a compliance-területet – már csak a hatályos és a készülő szabályozói változások miatt is – mindjárt az első hónapokban mind létszámban, mind minőségben jelentősen megerősítettük. Dolgozunk annak előkészítésén, hogy a bankunk vállalati üzletága hangsúlyosan nyisson a kkv-szegmens felé. A lakossági területen a folyamatok egyszerűsítését, a papírmentesítést, a digitalizálást tekintem a legnagyobb kihívásnak. Büszke vagyok arra, hogy a Szervita téren már működik az első self service pontunk, ahol az ügyfelek az elektronikus csatornák segítségével maguk tudják intézni pénzügyeiket a nap huszonnégy órájában.

A teljes interjú a Világgazdaság csütörtöki számában olvasható

A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.