BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
vendéglátás

A gazdasági bizalom építése kulcskérdés

A megtorpanás időszakában a munkahelyek védelme az egyik legfontosabb feladat, enélkül még több honfitársunk megélhetése kerülhet veszélybe.
2020.06.17., szerda 16:48

A járványügyi veszélyhelyzet elmúltával ismét beindulhat a hibernáló gazdaság, bár a megváltozott körülmények között a visszatérés első lépései még óvatosak.

Az új helyzetben a gazdasági károk enyhítését szolgáló kormányzati intézkedések, amelyeket a munkahelyek védelmében foganatosítottak, egyaránt szolgálják a munkaerő-megtartást és a gazdaság vérfrissítése révén új munkahelyek létrehozását.

A megtorpanás időszakában a munkahelyek védelme az egyik legfontosabb feladat, enélkül még több honfitársunk megélhetése kerülhet veszélybe.

Márciusban és áprilisban mintegy 130 ezerrel csökkent a foglalkoztatottak száma, sokan rövidített munkaidőbe kényszerültek, vagy szünetelt a társadalombiztosításuk. Az egyéni vállalkozók csaknem ötödének szintén nincs munkája, ők szüneteltetik tevékenységüket.

A gazdaság fokozatos újraindulásával azonban már most kevésbé pesszimisták a kilátások mind az üzleti szférában, mind a lakosság körében. A május óta életbe lépett enyhítések után ismét beindulhatott a kiskereskedelem, a turizmus és a vendéglátás, valamint a szolgáltatóipar, és az otthonról dolgozó munkavállalók is fokozatosan visszatérhetnek munkahelyükre.

A tevékenységüket a megváltozott működési környezet miatt felfüggesztő egyéni vállalkozások újraindulása is felgyorsult: májusban tízezren, június első napjaiban pedig további ötezren döntöttek a folytatás mellett, ezzel május és június eleje között 21-ről 19 százalékra mérséklődött a tevékenységüket szüneteltetők aránya.

Bár a gyors ütemben bővülő internetes vásárlás a veszélyhelyzet időszakában újabb lendületet kapott – volumene áprilisban az egy évvel korábbinak több mint a duplájára nőtt –, a korlátozások feloldása után a bolti kiskereskedelmi forgalom értéke is emelkedett: május második felére elérte az egy évvel korábbi szintet.

A vendéglátás bevételei is felfelé kúsznak: április közepén még az egy évvel korábbi negyedére esett vissza a számlák bruttó összegének értéke, de június elején már valamelyest meghaladta a kétharmadát.

A gazdaság védelmét, a munkahelyek megőrzését és új munkahelyek teremtését számos szakpolitikai intézkedés segíti, ezek fókuszában a cégek vannak. A gazdaság újjáépítése érdekében a vállalkozások támogatása nélkülözhetetlen eleme a Gazdaságvédelmi akciótervnek. A hitelmoratórium, az adó- és járulékkönnyítések, a bértámogatási program mellett jelentős szerepet kapnak a vállalkozások innovációját és technológiai megújulását segítő beruházási támogatások.

Fotó: Pixabay

Ezt segíti elő a Növekedési hitelprogram folytatása (NHP Hajrá) és a kkv-kat célzó pályázati programok.

A hazai beruházások hosszabb ideje tartó bővülése – részben a koronavírus-járvány hazai és nemzetközi gazdasági hatásai miatt – már az év első negyedévében megtört. A hosszabb ideje folyamatban lévő, nagyszabású projektek révén ugyan több területen (például a villamosberendezés-gyártásban, a gumi-, műanyag- és építőanyag-iparban vagy a vegyi anyagok, vegyi termékek gyártásában) jelentősen nőtt a fejlesztések volumene, a gazdaság egészében viszont 1,8 százalékkal csökkent.

A fizikai korlátozások feloldása, a gazdaság újranyitása után az eddig otthonról dolgozó vagy gyermekeikre vigyázó munkavállalók ismét visszatérhetnek a munkahelyükre.

Noha ez a tanév már a digitális oktatás keretében fejeződik be, a kisebb gyermekek napközbeni ellátása ismét a bölcsődékben, az óvodákban és az iskolákban folyhat, a nyári szünetben pedig megnyílhatnak a táborok is.

A járványügyi korlátozások lecsengésével különösen fontos a bizalom építése a gazdaságban és a fogyasztók körében, a körülöttünk zajló folyamatok is a pozitív várakozásokat erősítik.

Bízni kell abban, hogy a nehézségek átmeneti jellegűek csupán, hogy a nemzetközi folyamatok a gazdasági károkat globális szinten képesek mérsékelni, és hogy az elmúlt időszakban kimagasló dinamikával bővülő hazai gazdaság kellően stabil alapokat biztosít a folytatáshoz.

Ugyanakkor a járványügyi készültséget is komolyan kell venni, az óvintézkedések betartása mindnyájunk közös érdeke egészségünk védelme, egy esetleges következő hullám tompítása, végső soron a gazdaság lendületbe hozása végett is.

A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.