BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Eurázsia korszaka – a szabadkereskedelem diadala

Tovább erősödik az eurázsiai világkorszak kibontakozása. Vélemény.
2020.12.09., szerda 16:16

A szabadkereskedelem diadalának nevezte a kí­nai miniszterelnök azt a 2020 novemberében megszületett egyezményt, amellyel lét­re­jött – nyolc év tárgyalássorozata után – a világ leg­nagyobb szabadkereskedelmi övezete.

Hogyan érté­kelhető ez globálisan, és mit jelez a geopolitikai erőtérben?

A megállapodást Kína, Japán, Dél-Korea és tíz délkelet-ázsiai ország (Thaiföld, Kambodzsa, Laosz, Mianmar, Indonézia, Malajzia, Szingapúr, Vietnám, Fülöp-szigetek, Brunei, azaz a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetsége – ASEAN), valamint Ausztrália és Új-Zéland írta alá. Az egyezmény tovább erősíti az eurázsiai világkorszak kibontakozását.

A folyamat 2013-ban indult, amikor Kína meghirdette az Övezet és út (BRI) kezdeményezést, amely egyben egy ötszáz éves atlanti korszak lezárását is jelentette. Ugyanis az Övezet és út lényege, hogy visszahelyezze a fejlődés tengelyét a tengerekről a szárazföldre, valamint Európa és Ázsia összekapcsolódásával visszaszerezze Eurázsia egykori gazdasági, társadalmi, kulturális és politikai jelentőségét. Korszakunk az összekapcsoltságról, a komplexitásról, a fenntarthatóságról és a geoökonómiáról szól, a mostani gazdasági, kereskedelmi, oktatási, egészségügyi, digitális és kulturális együttműködést szolgáló szabadkereskedelmi megállapodás ezeket tovább erősíti.

Fotó: Csizmadia Norbert, Geofúzió című könyve

Globális szempontból nézve az egyezmény az aláíró országok közötti együttműködést mélyíti el. Kína szemszögéből értékelve elmondhatjuk:

az Övezet és út kezdeményezéshez hét évvel ezelőtt 64 ország csatlakozott, mára pedig 125 ország a tagja, és számos kereskedelmi, infrastrukturális, logisztikai, kulturális, tudományos, gazdasági, pénzügyi, digitális, zöld- és egészségügyi együttműködés köttetett.

Az Övezet és út kezdeményezés három tengeri és három szárazföldi útvonalból áll, amelynek ugyanúgy része a Kína–Indokínai-félsziget gazdasági folyosó, mint a hazánkat is összekötő eurázsiai gazdasági folyosó. Az Övezet és út, más néven az Új selyemút Magyarországot három oldalról is érinti, ezáltal az egész kelet-közép-európai régió szerepe felértékelődik.

Kína hosszú távú programja a békés felemelkedésről szól, amely szorosan kapcsolódik a mostani szabadkereskedelmi megállapodáshoz. India az utolsó pillanatban kihátrált a megállapodásból, és 2020 februárjában aláírta a Blue Dot együttműködést az Amerikai Egyesült Államokkal, amellyel háromszor akkora a kereskedelmi forgalma, mint Kínával. Mivel India ugyanúgy részese az eurázsiai szuperkontinensnek, véleményem szerint csak idő kérdése, hogy csatlakozzon az átfogó partnerségi programhoz.

Hogyan viszonyul kontinensünk a szabadkereskedelmi övezet létrehozásához, és egyáltalán érinti-e bármiféle szempontból is ez a mostani megállapodás? A válasz: igen, de Európa nyugati része a narratívák tekintetében fordítva ül a lovon.

Több központú világrendben élünk. Az európai országok közül Magyarország elsőként ismerte fel 2011-ben, hogy új világrend van kialakulóban és felemelkedőben. A keleti nyitás politikáját számos nemzetközi szerző és geopolitikai gondolkodó tartja fontosnak, köztük Parag Khanna, aki ezt a Future is Asian című könyvében is megfogalmazta, 2020 januárjában pedig a Müncheni Biztonságpolitikai Fórumon – amely idén a Nyugat nyugtalansága címet kapta – azt fejtegette, hogy Európa számára milyen fontos a keleti nyitás. A mostani átfogó gazdasági regio­nális partnerségi szabadkereskedelmi megállapodás (RCEP) a GDP 30 százalékát teszi ki.

Az Egyesült Államokkal hasonló a helyzet, hiszen korábban volt egy csendes-óceáni kereskedelmi megállapodása (TPP), amelyből kilépett, és ezt a két ország közötti kereskedelmi és technológiai versengés váltotta fel. Világtérképünk arrébb tolódott:

ahogy korábban Európa, ma Eurázsia van a közepén (55 millió négyzetkilométer, a Föld területének 36 százaléka, ahol a világ lakosságának bő kétharmada él).

Az elmúlt mintegy ötszáz éves „atlanti világkorszak” – amely Kolumbusszal és a nagy földrajzi felfedezésekkel indult, és szimbolikusan idén a Kolumbusz-szobrok ledöntésével zárult – Európa és Amerika felemelkedését hozta, azonban 2013-tól, Európa és Ázsia összekapcsolódásával, Eurá­zsia születésével egy új, hosszú távú korszak indult el. Ahogy gyengül Európa, úgy erősödik Eurázsia. A jövő pedig eurázsiai, hosszú távú és környezeti, társadalmi, gazdasági, pénzügyi és digitális vonatkozásban is fenntartható növekedésre épít.

Miként adhat lökést a mostani világgazdaságnak egy ilyenfajta erő megjelenése? A megállapodás azt az üzenetet hordozza, hogy fontosak a regionális együttműködések. Az olyan átfogó térségi gazdasági partnerségeké a jövő, mint Európa középső és keleti részén a 17+1 együttműködés (a Balti-, az Adriai- és a Fekete-tenger közötti terület) vagy a visegrádi összefogás (V4), valamint a hosszú távú, egységes eurázsiai együttműködés az Atlanti-óceántól a Csendes-óceánig. Mert ez az új eurázsiai korszak már megszületett.

A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.