BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
digitalizáció

A digitalizáció felszállása

A technológiai fejlődés következtében a gazdaság jelentős része ugrásszerű átalakuláson megy keresztül napjainkban. Vélemény.
2021.01.27., szerda 16:35

A technológiai fejlődés következtében a gazdaság jelentős része ugrásszerű átalakuláson megy keresztül napjainkban. Az átalakulás bizonytalanságát jól mutatja a befektetők közötti éles vita a Tesla-részvény árfolyama kapcsán. A Tesla-hívők szerint fundamentálisan indokolt a részvények jelenlegi árfolyama, míg mások az árbevétel növekedési lehetőségétől elrugaszkodó buborékról beszélnek. Valamit azonban mind a két tábor elismer:

az autó­ipar fejlődése a hardver irányából a szoftverek irányába tolódott.

Az önvezetés belátható időn belüli lehetősége, a műszaki meghibásodás mesterséges intelligencián és szenzorokon alapuló előrejelzése csak két példa arra, hogy milyen áttörések várhatók az autóiparban. A folyamat azonban jelentősen túlmegy az autóiparon, a szektorok mindegyikét áthatja. Az adatmennyiség és a számítókapacitás exponenciális növekedése, az önfejlesztő szoftverekkel ellátott robotok, túlmutatva az emberi képességeken, a szingularitás lehetőségét vetítik előre, és új digitális gazdasági rendszer elérkezését jelzik.

A digitális gazdaság az előnyei mellett számos emberi, társadalmi kihívást fog eredményezni. A technológiai fejlődés során az életminőségünk számottevően javulhat, áttörés történhet a ma gyógyíthatatlannak tűnő betegségek kezelésében és megelőzésében, megnövekedhet a szabadon eltölthető idő mennyisége. Mindezen pozitív hatások mellett már ma is körvonalazódnak kihívások.

A kö­zösségimédia-platformok önfejlesztő algoritmusai kapcsán felmerül, hogy függőséget okoznak, a mesterséges intelligencia ajánlásai narratívákon keresztül befolyásolják döntéseinket és preferenciáinkat.

A robotok a digitalizáció felemelkedésével az emberiség fejére nőnek, és minket is átalakítanak. A robbanásszerű digitális transzformáció hatalmi, filozófiai és szociológiai kérdéseket is felvet. Ennek ellenére az áttörés nem állítható meg, tehát igyekezni kell felzárkózni az élenjárókhoz.

Fotó: Shutterstock

A digitális gazdaság pénzügyi és gazdasági lehetőséget nyújt hazánknak. Feltételezve, hogy 2021-ben az átoltottság következtében megindul a gazdasági növekedés, bízhatunk abban, hogy néhány éven belül újra feszes lehet a munkapiac. A feszesség részben pozitív, mert növelheti a béreket és javítja a munkavállalók elhelyezkedési lehetőségeit. Ugyanakkor a túlzott feszesség kihívás lehet a nemzetgazdaság fejlődésének, mert a vállalatok munkakínálati korlátokkal szembesülhetnek. Ez utóbbi következményeket gazdaságfejlesztési eszközökkel lehet tompítani. A versenyképességi célokat és a technológiai fejlődést is figyelembe véve Magyarország előtt nagy lehetőség áll a robotizáció előmozdításában. A McKinsey riportja szerint az évtized közepéig az előző évtizedhez képest globálisan gyorsuló ütemben növekszik az ipari robotok alkalmazása. A Nemzetközi Robotikai Föderáció (IFR) adatai szerint

hazánkban a tízezer dolgozóra vetített ipari robotok száma mind a kelet-közép-európai régió, mind az Európai Unió átlagos értéke alatt van.

Mivel az automatizált robotok hatékonysága ugrásszerűen nőtt az utóbbi években, a fejlesztés hatalmas lehetőség Magyarország számára a termelékenység további javítására. Mindez hazánk fenntartható gazdasági növekedését magasabb szintre emelhetné.

A nemzetközi versenyek azt mutatják, hogy a szellemi tőke adott a hazai technológiai ugráshoz. 2020-ban magyar egyetemi kutatócsapat nyerte az „Agilis robotika ipari alkalmazásokhoz” világversenyt, amelynek célja az automatizált ipari üzemek hatékonyságának növelése volt. A verseny során a csapatok programozással oldottak meg ipari robotikai gyakorlati feladatokat. Az itteni siker többrétű, mikro- és makroszintű gazdaságfejlesztési alkalmazása is kívánatos lehet a 2020-as évtizedben. Ha a magyar egyetemi kutatók képesek a vezető amerikai egyetemek kutatócsapatait legyőzni, akkor ennek a tudásnak a kiaknázása makroszinten a termelési-logisztikai hálózatok megújítását hozhatja. A 2020-as évtized gazdasági versenyében a digitalizáció kiemelt fontosságú tényező lesz, ezért célszerű lenne a lehetőséget megragadni, és hazánk versenyképességét ezen a területen is javítani.

A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.