BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
áfa

Költségvetési szempontból is egyértelmű érdek az infláció visszaszorítása

A kormányzat kiemelt gazdaságpolitikai célként jelölte meg az infláció letörését, és ennek érdekében határozott lépéseket is tett. Az infláció megfékezése nemcsak a megélhetési költségek növekedése elleni fellépés miatt szükséges, de alapvető kormányzati érdek a költségvetés egyensúlyának biztosítása szempontjából is.
2023.07.07., péntek 11:00

Első látásra kedvezőnek tűnhet ugyan az államháztartás oldaláról, hogy a költségvetési tervekben szereplőnél magasabb infláció az adóbevételek növekedésén keresztül pozitív hatást gyakorolhat a költségvetési bevételek alakulására. Ez azonban csak addig igaz, ameddig a magas infláció nem fogja vissza a gazdasági teljesítményt és az ezzel összefüggő adóbevételeket. Az elmúlt hónapok költségvetési adatai azonban azt mutatják, hogy az infláció a reáljövedelmek csökkenésén és a lakossági fogyasztási szerkezet átalakulásán keresztül fogyasztáscsökkenést okoz, ami az áfabevételekre is negatív hatással van. 

A költségvetés kiadási oldalán két olyan jelentős tétel áll, ahol az infláció automatikusan annak szintjével megegyező vagy annál nagyobb emelkedést okoz: a nyugdíjkiadások és az államadósság kamatkiadásai.

A nyugdíjkiadások esetében az automatizmus abból fakad, hogy a nyugdíjak értékének a törvényben előírtak szerint követnie kell a fogyasztói árak emelkedésének mértékét. A kamatkiadások esetében a közgazdasági összefüggések kényszerítik ki a növekedést, mivel a kamatok emelése a magas infláció visszaszorításának bevett eszköze, az emelkedő kamatszint hatására viszont emelkedni fognak az államadósság kamatkiadásai is, ami jelentős költségvetési többletkiadást jelent. A kényszerű kamatemelés miatt ráadásul a kamatkiadások mértéke az inflációt jelentősen meghaladó mértékben nőtt az elmúlt másfél évben. 

Couple,Of,Elderly,Walking,The,Road,Surrounded,By,Money
Couple of elderly walking the road surrounded by money
infláció, nyugdíj, öregek, pénz, coin
Fotó: Shutterstock

A két automatikusan érvényesülő tétel mellett több más nagy kiadáscsoportban – mint a kormányzati működés és a közszolgáltatások kiadásai, a lakossági jövedelmi transzferek, az állam gazdaságfejlesztési és beruházási kiadásai – már megvan a lehetősége a kormányzatnak, hogy az inflációnál alacsonyabb mértékben növelje a kiadásokat, de az ilyen kiadás-visszafogás a kormányzati szolgáltatások vagy az eszközállomány minőségének romlásával, a közszféra reálbérszínvonalának csökkenésével vagy elbocsátásokkal járhat együtt, ezért a kormányzatok alapvetően kerülik ennek alkalmazását. Mindebből következik, hogy tartós gyakorlatként a politikai logikából fakadóan sem kívánatos az inflációtól elmaradó kiadásnövelés, még ha ezeknél a tételeknél van is rövid távon költségvetési mozgástér.

Végül szükséges kiemelni, hogy az inflációval szembeni küzdelem a Magyar Nemzeti Bank számára is költségekkel jár.

A magyar szabályozás szerint a jegybank nem lehet veszteséges, ezért amikor az MNB korábbi években felhalmozott eredménytartalékai elfogynak, a kormányzat lesz kénytelen a központi költségvetésből kompenzálni a jegybank veszteségeit. Az MNB esetében a 2023-as évi mérlegnél várható, hogy veszteséget fog mutatni, amelynek kiegyenlítése 2024-től kezdve terheli a költségvetést. Az infláció elleni küzdelemmel összefüggő jegybanki veszteségpótlás során tehát feltételes költségvetési hatásokról beszélhetünk, melynek sajátossága, hogy időben késleltetetten, öt évre szétterítve érvényesülő teherviselési kötelezettséget jelent.   

Az inflációnak a költségvetésre gyakorolt hatásait vizsgálva megállapítható, hogy az inflációból ugyan származhat rövid távon nyeresége a költségvetésnek bizonyos kiadási tételek inflációs szint alatti emelésével és némi többlet-adóbevétellel, azonban ezeknek megvan a gazdasági és politikai ára, ami már középtávon is az „inflációs nyereségek” eltűnésének irányába hat. Ha pedig a költségvetés jelenlegi helyzetét vesszük közelebbről szemügyre, kiemelten a nyugdíjkiadásokat, a kamatkiadásokat és a jegybanki veszteségek kompenzálását, akkor egyértelmű, hogy – a kormányzati törekvésekkel összhangban és azok indokoltságát erősítve – a költségvetési egyensúly szempontjából is indokolt az infláció gyors letörése.

A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.