Sajnos a borágazat nemzeti és nemzetközi szinten is nehézségekkel küzd: helyi sajátosság az elaprózódott birtokszerkezet vagy az, hogy eddig a sokszínűséget kommunikáltuk és így egyelőre nincs meg a könnyen azonosítható magyar bormárka, globális szinten pedig a mintegy 10 százalékos túltermelés vagy a negatív szabályozási környezet hátráltat bennünket. Jó hír ugyanakkor, hogy a problémák azonosításával párhuzamosan megoldásokat, kitörési pontokat is találtunk - mondta Rókusfalvy Pál.
A fiatalok megnyerése ma kulcskérdés az ágazatnak. Ráadásul – mondta Rókusfalvy Pál – Magyarország helyzete több szempontból is sajátos. Mennyiségre ugyanis kevés, de minőségi és nagyon tradicionális terméket állítunk elő, amivel a túltermeléssel küzdő világpiacon igyekezni kell megtalálni a helyünket. Ehhez pedig kellenek a magasan képzett szakemberek.
A beszélgetésben szó volt a generációváltásról és többek között
- az egyetemi képzés technikájáról (4.28-tól)
- a hallgatók számáról (9.35-től)
- a Tokaj Hegyalja Egyetemről (10.24-től)
- és Rókusfalvy Pál kedvenc italáról (11.11-től)
A teljes beszélgetés második részét itt hallgathatja meg:
A beszélgetés első részét itt hallgathatja meg:
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.