BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A londoni elemzők újabb kamatplafont vízionálnak

Konszenzussá erősödött a londoni elemzői közösségben a hétfői negyed százalékpontos magyarországi kamatemelés és a 9 százalékon tetőző MNB-kamatszint. Sőt, az áprilisi bérkiáramlási adatok csütörtöki közlése után megjelent az első olyan citybeli előrejelzés is, amely 9 százalék felett tetőző jegybanki szigorítási ciklust sem zár ki.

Mintegy három és fél éve nem látott csúcsra szökhet a hazai kamatszint, ha igaza lesz a Londoni city elemzőinek, ugyanis 2005. január óta nem látott magasságba, 9 százalékra nőhet a hazai jegybanki kamatszint.

Bankárok indoklása

A további emelés esélyeit épp a mai báradatok tették valószínűvé, hiszen a márciusi 9 százalékról áprilisban 10 százalékra gyorsult a versenyszférában is az éves bruttóbér-növekedés, és az összgazdasági bérkiáramlási növekmény is 10,6 százalék volt az előző hónapban mért 9,9 százalék után.

Ez pedig jócskán meghaladta a 9,1 százalékos londoni konszenzust. Ráadásnak ez már a harmadik egymást követő hónap, amikor 10 százalék feletti az éves szintre vetített a bruttóbér-emelkedés. A londoni Dresdner-elemzők szerint a legutóbbi fejlemények - köztük a foglalkoztatás adóteher-csökkentésének ellensúlyozására fontolóra vett esetleges jövő évi áfaemelés - ismét felfelé ható inflációs nyomást gerjesztenek, és erőteljesen indokolnának egy negyed százalékpontos kamatemelést a Monetáris Tanács következő ülésén, valamint még egyet "nem sokkal utána".

A továbbra is magas energiaköltségek, a politikai bizonytalanság ugyancsak az emelést valószínűsíti.

Bankok és kamatvárakozások

A londoni pénzintézeti elemzők által 3-6 hónapon belül vár MNB kamatplafon:

  • Dresdner Kleinwort: 9 százalék felett

  • JP Morgan: 9 százalék

  • Merrill Lynch: 9 százalék

  • Goldman Sachs: 9 százalék
  • A régiós és az euró-övezeti kamatok

    A Meryll Lynch az egész közép-európai EU-térségre emelte kamatprognózisait, és ennek egyik fő okaként az általa most már valószínűsített euróövezeti jegybanki kamatemelést nevezte meg. A Merrill Lynch szerint az EKB elnökének nemrégiben tett kemény hangvételű nyilatkozata nyomán nagy eséllyel valószínűsíthető az euróövezeti kamatszint 4,25 százalékra emelése a jelenlegi 4,00 százalékról. Az 4,5-4,75 százalékos kamatszint elérésének valószínűsége eddig is nagy volt, de a valószínűség most már "egyértelműen 50 százalék felett van" a pénzintézet szerint. Az euróövezeti szigorítást más nagy londoni házak is jósolják.

    Az USA és az euró-övezet

    A JP Morgan csütörtöki előrejelzése szerint az EKB júliusban, az amerikai Federal Reserve szeptemberben végrehajt egy negyed százalékpontos kamatemelést, az inflációs várakozások kordában tartása végett. Az Economist Intelligence Unit (EIU) - a világ legnagyobb, nem befektetési banki jellegű gazdaságelemző központja - szintén csütörtökön Londonban kiadott havi világgazdasági prognózisában ugyancsak felülvizsgálta euróövezeti kamat-előrejelzését, és júliusra negyed százalékpontos EKB-emelést jósol, annak ellenére, hogy jövő évi euróövezeti növekedési előrejelzését 1,7 százalékról 1,5 százalékra rontotta.
    Az EIU elemzői szerint az euróövezeti kamatszint 2009 végéig az általuk júliusra várt 4,25 százalékon marad. A ház szerint a Federal Reserve szövetségi napikamat-célja 2008 végéig a jelenlegi 2,00 százalékon marad - az EIU londoni elemzői eddig 1,50 százalékra csökkenő idei Fed-kamatot vártak -, és jövőre az amerikai jegybank is szigorításba kezd. Az EIU ezt az előrejelzését az általa feljavított amerikai növekedési jóslattal, és a rontott inflációs előrejelzéssel indokolta. (Cikkünk a hirdetés után folytatódik.)

    Amerikai GDP és inflációs dinamika

    A cég az eddigi 0,8 százalék helyett 1,2 százalékos idei amerikai GDP-növekedést vár, jóllehet hozzáteszi, hogy az amerikai gazdasági környezetet továbbra is "recessziósnak" tartja, és jövőre sem számít 1,1 százaléknál gyorsabb növekedésre. Az EIU ezzel együtt is 3,7 százalékról 4 százalékra emelte az idei átlagos amerikai inflációra adott prognózisát.

    Goldman Sachs a „szuper” forintról

    A GS fenntartja azt a nemrég felülvizsgált előrejelzését, hogy a forint 12 havi távlatban 225-re erősödik az euróval szemben, azt azonban a cég bizonytalanabbnak nevezi, hogy ehhez a jelenleginél mennyivel magasabb jegybanki kamatszint szükséges.

    A HAZAI PIACI HATÁSOK

    Hitelek

    Ez a hitelek további drágulását is magával hozza, sok konstrukció esetében a változás automatikus lesz, hiszen a vállalati hitelek jelentős része BUBOR-hoz vagyis a bankközi kamatlábhoz kötött. Minél tovább marad ezen a szinten, vagy nő még tovább annál hosszabb időre árazódnak át a hitelek, illetve annál több vállalkozás hitele drágul, hiszen a 1, 3 6, vagy 12 hónapos kamatperiódusú hitelek közül az utóbbi két időtáv kisebb ideig védelmet nyújt a drágulás ellen.

    A lakossági hitelek átárazása valamivel lassabb lesz, de az új hitelek egyértelmű drágulása várható ebben a szegmensben is és a fix kamatozású vállalati hiteleknél ugyancsak lehet drágulás.

    Betétek

    Jó eséllyel tovább fokozódik a betéti kamat háború, amit elemzők is jósolnak, s érdemes lesz a kamattetőn például 3 havi lekötést választani, hiszen amennyiben a city pesszimista elemzőinek lesz igaza, akkor tovább nő a hazai kamatszínvonal. Ezzel komoly kamatnyereségre lehet szert tenni, amire szükség is lesz, hiszen az idén is magas infláció és a 20 százalékos kamatadó együttesen jelentős mértékben erodálja majd ezeket a látványos nominális banki betéti kamatokat. Nem árt a későbbiekben is árgus szemekkel figyelni a piaci várakozásokat, hiszen, s a kamatcsökkenés előtt, vagy első lépésénél bele ülni egy hosszabb, egy éves kamatperiódusú lekötött betétbe, illetve államkötvénybe.

    Államadósság

    A kamatemelések óhatatlanul drágítják az államadósság finanszírozását is, a csütörtöki államkötvény aukción már be is épültek a kamatemelési várakozások, s míg az ÁAK 70 milliárd értékben kínált fel papírokat, addig a piac csak 60 milliárdért jegyzett, az átlaghozam pedig évek rekord szinte 10,2 százalékra ugrott, így végül az ÁAK csak 50 milliárd forint értékben adott el kötvényeket. A későbbi kötvénykibocsátások várhatóan még magasabb hozamokkal realizálódnak, jelentősen megnövelve az állam finanszírozási költségeit.

    Címoldalról ajánljuk

    Tovább a címoldalra

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.