BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Cselekedni kell, mégpedig azonnal! Sólyom a gazdasági szervezetek képviselőivel tárgyalt

A gazdasági szervezetek vezetői a köztársasági elnökkel vitatták meg a legégetőbb gazdasági kérdéseket. Már rövid távon szükség van a szolidaritási adó kivezetése és az élőmunkateher mintegy 10 százalékpontos mérséklésére – fogalmaztak a gazdasági szervezetek vezetői és képviselői, akik szerdán délelőtt találkoztak Sólyom László köztársasági elnökkel.

Két éve 16 szervezet olyan célkitűzéseket, elvárásokat fogalmazott meg a magyar kormánnyal szemben, mint a felelős gazdaságpolitika, a költségvetési hiány lefaragása, az euró minél előbbi bevezetése, a társadalmi szervezetek szerepének erősítése, az ésszerű közigazgatás és szolgáltató egészségügy megteremtése, valamint a versenyképességet növelő adóreform – mutatott rá Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke. Hozzátette: ma ezek az elvárások ugyanúgy időszerűek, hiszen 2006. óta egyetlen terület van, ahol valóban sikerült valóra váltani a célokat, és ez a költségvetési egyensúly.

A deficit mértéke ugyanis még a korábbi tervezésnél is gyorsabban csökken, a konvergenciaprogram minden más mutatója azonban igen rosszul alakul . Elég a gazdasági növekedés ütemét, a munkanélküliségi rátát vagy a beruházások mértékét említeni – fogalmazott az MKIK elnöke, aki szerint ma már véglegesen veszélybe kerülhet a valós felzárkózás esélye.

Sikeres gazdaság nélkül Magyarország sem lehet sikeres – szögezte le Parragh László. A növekedést elősegítő adórendszer szükségességéről beszélt Fekete István, a Joint Venture Szövetség elnöke. Úgy vélekedett: már középtávon lehetőség, sőt, szükség van arra, hogy az állami kiadások ésszerű csökkentésével forrást teremtsünk az adók lefaragására. Magyarországon kirívó az állami újraelosztás mértéke, hiszen ennek aránya az unió 40 százalékos átlagával szemben nálunk 50 százalék körül jár – mutatott rá a szakember. A gazdaság növekedését ugyanakkor a korrupció mértéke és a transzparencia hiánya is fékezi – mutatott rá Bienerth Gusztáv, az Amcham elnöke.

Hozzátette: Magyarországon már a jogbiztonságot fenyegeti ezek mértéke, márpedig törvény és törvényes magatartás nélkül nem működhet a piacgazdaság. A döntéshozókat tehát felelős gazdaságpolitikára, valamint a szükséges jogszabályok meghozására kell sarkallni – szögezte le.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.