BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Sztrájk, cseh módra: évtizedek óta nem láttak ilyet

Egyórás országos figyelmeztető sztrájk volt kedd délután 13 és 14 óra között Csehországban - írja a Hírszerző. A jobbközép kormány reformjai elleni tiltakozó akcióba mintegy 900 ezer ember kapcsolódott be. Helyi megfigyelők szerint a kilencvenes évek eleje óta ez volt a legnagyobb kormányellenes politikai tiltakozás Csehországban.

Számos gyárban beszüntették a munkát, több nagyvárosban leállt a tömegközlekedés: Prágában a busz és villamos vezetők egynegyede kapcsolódott be a sztrájkba. A vonatok közül csak a szuperexpresszek közlekedtek; mintegy ezer szerelvény leállt, minek következtében fennakadások keletkeztek a vasúti közlekedésben.

Az egészségügyi dolgozók már a reggeli órák óta sztrájkoltak. A kórházak és az egészségügyi központok többségében hétvégi munkarendet vezettek be, és csak a sürgősségi ellátás működött.

A szakszervezetek azt követelik, hogy a kormány újra részletesen elemezze a közkiadásokat, készítsen akciótervet az adócsalások ellen, és hatékonyan támogassa a gazdaság gyors növekedését. A sztrájkolók szerint rendbe kell tenni az államháztartási kiadásokat, de erre a jelenlegi reform nem jó recept.

Mirek Topolánek kormányfő rövid nyilatkozatában politikai színezetűnek minősítette az akciót. A két ellenzéki párt - a szociáldemokraták és a kommunisták - egyértelműen jelezték, hogy támogatják a szakszervezeti akciót.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.