BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A mobiltelefon a húzótermék a külkereskedelemben

Az előzetesnél is jobban alakult a külkereskedelmi mérleg egyenlege, már stabilan többletet mutat. A lanyhuló európai keresletet a külső piacok felfutása ellensúlyozza, a mobiltelefonok eladásai bővülnek kimagasló mértékben.

Az amúgy sem rossz előzetes adatnál is 10 millió euróval kedvezőbben zárt a külkereskedelmi mérleg áprilisban. A gyenge márciusi hónap után ismét kirobbanó ütemű exportbővülést figyelt meg a KSH, pedig az elemzői várakozások enyhe lassulást vetítettek előre. Ezt támasztaná alá a lassuló európai konjunktúra, amely egyébként a partnerország szerinti bontáson meg is látszik.

A külkereskedelmi mérleg az év első négy hónapjában 340 millió eurós (88 milliárd forintos) többletet halmozott fel, az április havi adat 64 millió euró volt – derült ki a hivatal legfrissebb adataiból. A mérleg az utóbbi 12 hónapban csak négyszer mutatott deficitet, és február óta stabilan többlettel zár. A legnagyobb külkereskedelmi partnernek számító Németországba irányuló export mélyen az átlag alatt bővült, azonban például Ázsiába 42 százalékkal nagyobb volumenű kivitel valósult meg, mint 2007 első négy hónapjában. Meglepetésnek számít az Egyesült Államok előretörése, mivel a dollárral szemben erősödött leginkább a hazai valuta. Az exportban a húzóerőt egyértelműen a gépek kivitele jelentette, ezen belül is a mobiltelefonok értékesítése futott fel leginkább, míg a járműexport átlag alatt teljesített.

Az élelmiszer árucsoportban viszont visszaesett a kivitel, és nőtt a behozatal, ami összefüggésben lehet a tavalyi gyenge mezőgazdasági terméssel. Az energiahordozók behozatala viszont – a jelentős áremelkedés ellenére – tovább folytatódott, a csekélyebb súlyú kivitel azonban még annál is gyorsabb növekedést mutatott.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.